Spooroperator PortShuttle, foto: Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam neemt voor het eerst spooroperator over

Havenbedrijf Rotterdam heeft spooroperator PortShuttle overgenomen van De Boomgroep van Eric van Wijngaarden. Tot nu toe heeft het Havenbedrijf Rotterdam zich opgesteld als onafhankelijke partij met een faciliterende rol. Het is voor het eerst dat een dergelijke financiële verbintenis wordt aangegaan met een onderneming die actief is in de haven van de Maasstad.

Ondanks de stevige groei die de PortShuttle in de afgelopen maanden doormaakte, was de toekomst van de onderneming op korte termijn onzeker. Het Havenbedrijf zegt met de overname de “continuïteit van de service te waarborgen”.

PortShuttle

De PortShuttle die in 2015 is gestart is een neutrale spoordienst die alle containerterminals in de Rotterdamse haven via het spoor verbindt. Vijf keer per week maakt deze trein een complete rondloop langs Rail Service Center (RSC) Rotterdam en alle deepsea containerterminals. Op alle terminals kunnen containers worden geladen en gelost, waardoor uitwisseling van containers efficiënt verloopt. Daarmee verlaagt de Portshuttle de kosten voor uitwisselen van containers tot wel 20 procent en biedt bovendien een milieuvriendelijker alternatief voor het vervoer van containers over de weg.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam zullen klanten niets merken van de overname en blijven de voorwaarden en tarieven ongewijzigd. Onderdeel van het dienstenpakket van de PortShuttle is ook de zogenoemde ‘PortShuttle 2’. Dit is een samenwerking met GVT Group of Logistics, waarbij zes keer per week een trein rijdt tussen GVT in Tilburg en de terminals op de Maasvlakte. Ook deze dienst zal worden voortgezet.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.