Spoorbrug bij Coevorden, foto: ProRail

Nieuwe spoorboog Coevorden in gebruik genomen

In Coevorden is woensdag de nieuwe spoorboog in gebruik is genomen. De voertuigen hoeven door deze extra spoorverbinding niet meer in het centrum van Coevorden te rangeren, maar kunnen rechtstreeks naar de Euroterminal bij Coevorden. Voor dit project is een kilometer aan nieuw spoor aangelegd. 

Dit wachtspoor is een aftakking voor goederentreinen naar het bedrijventerrein. Provincie Drenthe bouwde de spoorbrug over het kanaal Coevorden-de Haandrik en de Bentheimer Eisenbahn zorgde voor het aansluiten van het spoor naar het bedrijventerrein Europark.

Spoortarieven

De Drentse gedeputeerde Henk Brink gaf woensdag bij de opening van de spoorboog kritiek op de hoge spoortarieven van ProRail. Hij gaf aan dat sommige bedrijven vanwege de hoge gebruikersvergoeding weer van spoorvervoer naar goederenvervoer per vrachtwagen zijn overgestapt. De gedeputeerde pleitte voor een verlaging van de tarieven en kreeg daarvoor bijval van bestuurslid Albert Bruins Slot van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

De spoorboog verbetert de robuustheid van de dienstregeling voor het personenvervoer tussen Zwolle en Emmen en stimuleert het goederenvervoer naar Zuidoost-Drenthe. De afhandeling van goederentreinen bij de Euroterminal kan nu sneller gebeuren. Daarnaast zijn de spoorbomen van de overweg Krimweg bij het station minder vaak gesloten, zodat het verkeer minder vaak hoeft te wachten.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.