Universiteit Antwerpen

Lustrumeditie Antwerp Rail School in teken van kennisdeling

De campus van de Universiteit van Antwerpen staat van 6 tot en met 10 maart weer in het teken van uitwisseling van spoorkennis tijdens de vijfde editie van de Antwerp Rail School. Internationale sprekers behandelen tijdens dit vijfdaagse evenement onderwerpen zoals rollend materieel, beleid en regelgeving van het spoorgoederenvervoer, financiering van spoorinfrastructuur, duurzaamheid en innovatie, intelligente railsystemen en de toekomst van het spoor.Antwerp Rail School is een samenwerking tussen Ricardo Rail en TransportNET die in 2011 startte bij de eerste editie van het kennisevenement. TransportNET is een Europees netwerk van universiteiten die onderzoek doen naar transport. Ook de Universiteit Antwerpen maakt er deel van uit. Jan Scheepers van Ricardo Rail: “We bieden beginnende werknemers in de spoorbranche de mogelijkheid om met alle facetten binnen de branche kennis te maken. Zowel op academisch als op business niveau.”

Het uitgangspunt van het evenement is ‘business ontmoet academic in rail’. De Antwerp Rail School heeft een laagdrempelig karakter, waardoor deelnemers eenvoudig deel kunnen nemen aan de bijeenkomsten en discussie. Professor Christa Sys van de Universiteit van Antwerpen: “Tijdens de Antwerp Rail School gaan professionals die werkzaam zijn in het spoor en jonge onderzoekers in discussie met academische en industriële sprekers. Dat resulteert in een ongelofelijke kruisbestuiving van kennis over het spoor.”

Spoorevenement

Op maandag 6 maart start het spoorevenement met onderwerpen die alle bijdragen aan basiskennis van rail. De dag wordt afgesloten met een welkomstreceptie. Er vinden presentaties plaats over het thema Spoorkennis. Daarbij wordt gesproken over rollend materieel, de herpositionering van spoorwegen in de Europese Unie, de principes van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS en intelligente railsystemen. 

Dinsdag 7 maart staat in het teken van beleid en regulering. Presentaties over liberalisering van spoorgoederenvervoer, kansen en uitdagingen voor het spoorgoederenvervoer en het Vierde Spoorpakket komen hier voorbij.

Financiering van het spoor staat op woensdag 8 maart op de agenda. Experts vertellen op deze dag over leasing van spoorwegmaterieel, de financiering van de spoorinfrastructuur, de trein naar Brussel Midi en het managen van onverwachte verstoringen van het treinverkeer door spoorbeheerder Infrabel. Aan het einde van de dag kunnen de congresgangers het Train World Museum, het Belgisch treinmuseum van de NMBS, bezoeken.

Antwerp Rail School

Duurzaamheid en Innovatie is het thema van donderdag 9 maart. Er wordt gesproken over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van open data, de link tussen hogesnelheidstreinen en de luchtvaart, autonoom vervoer en cyber security en innovaties in de spoorsector. Katrien De Langhe van de Universiteit van Antwerpen: “De meerwaarde van de Antwerp Rail School voor onderzoekers is het samenbrengen van top level sprekers en deelnemers uit alle hoeken van de wereld.”

Op de laatste dag van de Antwerp Rail School krijgen de deelnemers de kans om achter de schermen te kijken bij een spoorbedrijf. Na een technisch bezoek vinden nog presentaties plaats, onder andere over toepassing van nieuwe intermodale strategieën en de evolutie van mobiliteit.

De voertaal van de Antwerp Rail School is Engels. Bezoek de website voor meer informatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lustrumeditie Antwerp Rail School in teken van kennisdeling | SpoorPro.nl
Universiteit Antwerpen

Lustrumeditie Antwerp Rail School in teken van kennisdeling

De campus van de Universiteit van Antwerpen staat van 6 tot en met 10 maart weer in het teken van uitwisseling van spoorkennis tijdens de vijfde editie van de Antwerp Rail School. Internationale sprekers behandelen tijdens dit vijfdaagse evenement onderwerpen zoals rollend materieel, beleid en regelgeving van het spoorgoederenvervoer, financiering van spoorinfrastructuur, duurzaamheid en innovatie, intelligente railsystemen en de toekomst van het spoor.Antwerp Rail School is een samenwerking tussen Ricardo Rail en TransportNET die in 2011 startte bij de eerste editie van het kennisevenement. TransportNET is een Europees netwerk van universiteiten die onderzoek doen naar transport. Ook de Universiteit Antwerpen maakt er deel van uit. Jan Scheepers van Ricardo Rail: “We bieden beginnende werknemers in de spoorbranche de mogelijkheid om met alle facetten binnen de branche kennis te maken. Zowel op academisch als op business niveau.”

Het uitgangspunt van het evenement is ‘business ontmoet academic in rail’. De Antwerp Rail School heeft een laagdrempelig karakter, waardoor deelnemers eenvoudig deel kunnen nemen aan de bijeenkomsten en discussie. Professor Christa Sys van de Universiteit van Antwerpen: “Tijdens de Antwerp Rail School gaan professionals die werkzaam zijn in het spoor en jonge onderzoekers in discussie met academische en industriële sprekers. Dat resulteert in een ongelofelijke kruisbestuiving van kennis over het spoor.”

Spoorevenement

Op maandag 6 maart start het spoorevenement met onderwerpen die alle bijdragen aan basiskennis van rail. De dag wordt afgesloten met een welkomstreceptie. Er vinden presentaties plaats over het thema Spoorkennis. Daarbij wordt gesproken over rollend materieel, de herpositionering van spoorwegen in de Europese Unie, de principes van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS en intelligente railsystemen. 

Dinsdag 7 maart staat in het teken van beleid en regulering. Presentaties over liberalisering van spoorgoederenvervoer, kansen en uitdagingen voor het spoorgoederenvervoer en het Vierde Spoorpakket komen hier voorbij.

Financiering van het spoor staat op woensdag 8 maart op de agenda. Experts vertellen op deze dag over leasing van spoorwegmaterieel, de financiering van de spoorinfrastructuur, de trein naar Brussel Midi en het managen van onverwachte verstoringen van het treinverkeer door spoorbeheerder Infrabel. Aan het einde van de dag kunnen de congresgangers het Train World Museum, het Belgisch treinmuseum van de NMBS, bezoeken.

Antwerp Rail School

Duurzaamheid en Innovatie is het thema van donderdag 9 maart. Er wordt gesproken over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van open data, de link tussen hogesnelheidstreinen en de luchtvaart, autonoom vervoer en cyber security en innovaties in de spoorsector. Katrien De Langhe van de Universiteit van Antwerpen: “De meerwaarde van de Antwerp Rail School voor onderzoekers is het samenbrengen van top level sprekers en deelnemers uit alle hoeken van de wereld.”

Op de laatste dag van de Antwerp Rail School krijgen de deelnemers de kans om achter de schermen te kijken bij een spoorbedrijf. Na een technisch bezoek vinden nog presentaties plaats, onder andere over toepassing van nieuwe intermodale strategieën en de evolutie van mobiliteit.

De voertaal van de Antwerp Rail School is Engels. Bezoek de website voor meer informatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.