ProRail gaat zelfrijdende treinen testen op Betuweroute

ProRail

ProRail treft voorbereidingen voor een proef met zelfrijdende goederentreinen op de Betuweroute. Daar heeft de spoorgoederenvervoerder DB Cargo om gevraagd. Beide spoorbedrijven maakten dat nieuws bekend tijdens de TEN-T Dagen in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, waar deze week wordt gesproken over de toekomst van het spoorgoederenvervoer.

De zelfrijdende trein is een van de innovaties waar ProRail mee aan het werk gaat om het spoorgoederenvervoer toekomstbestendig te maken.

Automatische piloot

De trein wordt niet helemaal zelfrijdend, maar gaat werken met een automatische piloot. DB Cargo heeft ProRail eind vorig jaar benaderd voor een proef met zelfrijdende goederentreinen op de Betuweroute. De Betuweroute is uitgerust met beveiligingssysteem ERTMS en is daardoor een van de meest moderne spoorlijnen van Europa en leent zich daarom uitstekend voor deze tests.

Op dit moment onderzoekt ProRail samen met andere betrokken partijen wat nodig is om de proeven veilig te laten plaatsvinden. DB Cargo heeft gepland om vanaf 2020 zowel met goederentreinen als passagierstreinen met een automatische piloot te gaan rijden. Dat wil dus zeggen dat, net als in een vliegtuig, er altijd een machinist aanwezig blijft, maar deze bijna al het werk uit handen wordt genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Redactie

1 reactie op “ProRail gaat zelfrijdende treinen testen op Betuweroute”

Jan Koning|23.06.16|11:40

DB gaat nog een stuk verder met zelfrijdende treinen: in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zegt DB topman Rüdiger Grube, dat DB van plan is op een aantal trajecten zelfrijdende reizigerstreinen in te zetten vanaf ca. 2021.
Lees hier het artikel: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/deutsche-bahn-chef-ruediger-grube-plant-zuege-ohne-lokfuehrer-14278928.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.