Goederentrein op de Betuweroute, foto: ProRail

Zuidoostboog bij Meteren volgende maand open voor goederenvervoer

De zuidoostboog bij Meteren wordt komende maand technisch gereed gemaakt voor ingebruikname. Na aanpassing kunnen treinen uit de richting Den Bosch bij Meteren via deze boog de Betuweroute richting Duitsland nemen. Het is dan niet langer nodig via Nijmegen – Den Bosch te rijden, waardoor deze route wordt ontlast. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekendgemaakt.

De zuidoostboog is aangelegd bij de bouw van de Betuweroute. Om hem in gebruik te kunnen nemen, wordt op dit moment de zogenoemde spanningssluis tussen de twee spoorlijnen aangepast. De Betuweroute heeft namelijk een ander type stroomvoorziening dan het hoofdspoor. In de spanningssluis wisselen de treinen van stroomvoorziening.

Goederentreinen

Naar verwachting gaan er vanaf december 2016 ongeveer twee goederentreinen per week gebruikmaken van de zuidoostboog. Deze komen vanuit Zeeland en rijden dan via de route Breda – Tilburg – Den Bosch – Geldermalsen bij Meteren de Betuweroute op richting Duitsland. Dit aantal kan groeien tot maximaal acht treinen per dag in 2030.

Naast de ingebruikname van de zuidoostboog zijn er ook plannen voor de aanleg van een zuidwestboog. Deze maakt onderdeel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en maakt het mogelijk om goederentreinen van Rotterdam via de Betuweroute richting Den Bosch te laten rijden. De effecten van de toekomstige zuidwestboog op de omgeving worden op dit moment onderzocht in de Milieu Effect Rapportage (MER) PHS Meteren-Boxtel.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Zuidoostboog bij Meteren volgende maand open voor goederenvervoer”

Izak Provily|28.04.16|12:31

En dat allemaal voor twee treinen per week….

Antoine Berben|12.05.16|20:44

Izak Provily heeft wel een punt maar verder zijn dit soort van bogen ook uiterst goed om in de toekomst steeds meer goederenverkeer via de Betuweroute af te wikkelen.
Dus wat nog niet is kan nog komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.