ERTMS, spoortraject Zevenaar-Duitsland, foto: Alstom

‘Ministerie overweegt ERTMS op baanvak Eindhoven-Venlo’

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu overweegt om het treinbeïnvloedingssysteem ERTMS op het baanvak Eindhoven-Venlo te installeren. Dat heeft een van de betrokkenen tegenover SpoorPro verklaard. In 2014 besloot het kabinet om het Europese systeem alleen op de drukst bereden spoortrajecten uit te rollen, maar niet op het traject Eindhoven-Venlo. Deze beslissing werd door de spoorsector met veel ongeloof ontvangen, omdat dit baanvak van groot belang is als achterland-verbinding van Rotterdam. 

Het spoortraject werd al snel de ‘missing link’ van het ERTMS-programma genoemd. Spoorexperts waarschuwden de Tweede Kamer na de bekendmaking van de plannen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer voor het onstaan van ATBVv-eilandjes (Automatische Treinbeïnvloeding, Verbeterde versie). ATBVv is het treinbeïnvloedingssysteem dat op dit moment op het Nederlandse spoor is geïnstalleerd.

Het niet uitrusten van het traject Eindhoven-Venlo met ERTMS zou betekenen dat treinen van ERTMS naar ATBVv en vervolgens weer naar ERTMS zouden moeten schakelen. De verwachting is dat dit tot verwarring bij machinisten en daardoor tot onveilige situaties zou kunnen leiden. Het wel uitrusten van ERTMS betekent dat locomotieven, die naar Rotterdam rijden, niet meer met ATBVv uitgerust hoeven te worden. Dat levert een kostenbesparing op.

Voorkeursbeslissing ERTMS

Voorzitter Aart Klompe van KNV Spoorgoederenvervoer benadrukte vorige week donderdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer opnieuw het belang van de installatie van het spoorsysteem op de belangrijke verbinding voor goederentreinen. Volgens de voorzitter is het in het belang van het internationaal goederenvervoer en de spoorveiligheid dat het baanvak van ERTMS wordt voorzien.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu maakte in januari bekend dat ze opnieuw naar de spoortrajecten uit de voorkeursbeslissing ERTMS gaat kijken. Betrokkenen melden nu dat overwogen wordt om het traject Eindhoven-Venlo alsnog in het ERTMS-programma op te nemen. Het programmabureau ERTMS komt deze zomer met een nieuwe planning.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Ministerie overweegt ERTMS op baanvak Eindhoven-Venlo’ | SpoorPro.nl
ERTMS, spoortraject Zevenaar-Duitsland, foto: Alstom

‘Ministerie overweegt ERTMS op baanvak Eindhoven-Venlo’

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu overweegt om het treinbeïnvloedingssysteem ERTMS op het baanvak Eindhoven-Venlo te installeren. Dat heeft een van de betrokkenen tegenover SpoorPro verklaard. In 2014 besloot het kabinet om het Europese systeem alleen op de drukst bereden spoortrajecten uit te rollen, maar niet op het traject Eindhoven-Venlo. Deze beslissing werd door de spoorsector met veel ongeloof ontvangen, omdat dit baanvak van groot belang is als achterland-verbinding van Rotterdam. 

Het spoortraject werd al snel de ‘missing link’ van het ERTMS-programma genoemd. Spoorexperts waarschuwden de Tweede Kamer na de bekendmaking van de plannen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer voor het onstaan van ATBVv-eilandjes (Automatische Treinbeïnvloeding, Verbeterde versie). ATBVv is het treinbeïnvloedingssysteem dat op dit moment op het Nederlandse spoor is geïnstalleerd.

Het niet uitrusten van het traject Eindhoven-Venlo met ERTMS zou betekenen dat treinen van ERTMS naar ATBVv en vervolgens weer naar ERTMS zouden moeten schakelen. De verwachting is dat dit tot verwarring bij machinisten en daardoor tot onveilige situaties zou kunnen leiden. Het wel uitrusten van ERTMS betekent dat locomotieven, die naar Rotterdam rijden, niet meer met ATBVv uitgerust hoeven te worden. Dat levert een kostenbesparing op.

Voorkeursbeslissing ERTMS

Voorzitter Aart Klompe van KNV Spoorgoederenvervoer benadrukte vorige week donderdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer opnieuw het belang van de installatie van het spoorsysteem op de belangrijke verbinding voor goederentreinen. Volgens de voorzitter is het in het belang van het internationaal goederenvervoer en de spoorveiligheid dat het baanvak van ERTMS wordt voorzien.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu maakte in januari bekend dat ze opnieuw naar de spoortrajecten uit de voorkeursbeslissing ERTMS gaat kijken. Betrokkenen melden nu dat overwogen wordt om het traject Eindhoven-Venlo alsnog in het ERTMS-programma op te nemen. Het programmabureau ERTMS komt deze zomer met een nieuwe planning.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.