DB Schenker, goederentrein, Duitsland

Compensatie van drie miljoen voor spoorgoederenvervoerders

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu stelt drie miljoen euro beschikbaar om de spoorgoederenvervoerders tegemoet te komen. Door de verhoging van de gebruikersvergoeding van het spoor, komt de concurrentiepositie van de vervoerders in gevaar. De staatssecretaris deed haar toezegging donderdag aan de Tweede Kamer tijdens een Algemeen Overleg Spoor.

Door aanhoudende vragen van VVD en CDA is de wens van de spoorgoederenvervoerders tot compensatie in de verhoging van de gebruikersvergoeding ingewilligd. Het geld wordt waarschijnlijk ingezet als subsidie, vergelijkbaar met de regeling ter compensatie van de hinder door de aanleg van het derde spoor bij de grensovergang met Duitsland.

Compensatie

Volgens directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer zijn de “goederenvervoerders blij met de compensatie”. Verladersorganisatie EVO zegt de ‘geste’ te verwelkomen. “Want die zorgt ervoor dat de verwachte stijging van de prijs van het vervoer van goederen over het spoor lager uitpakt.”

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu beloofde in oktober al om te gaan onderzoeken of ze de pieken in de tarieven van de gebruikersvergoeding voor het spoor in 2016 en 2017 kan wegwerken met een nieuwe ingroeiregeling van de Europese Unie. De spoorvervoerders maken al geruime tijd bezwaar tegen de sterk stijgende tarieven voor de gebruik van het Nederlandse spoor. Zo stijgt de gebruikersvergoeding voor het spoor voor alle vervoerders samen van 299 miljoen in 2015 naar 330 miljoen euro in 2016, een stijging van 31 miljoen.

Lees ook:

Minister wil pieken van gebruikersvergoeding spoor weghalen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Compensatie van drie miljoen voor spoorgoederenvervoerders”

Izak Provily|17.12.15|10:07

Zoals altijd, niet de overlast veroorzaker betaald maar de gedupeerden…of worden degene die s’nachts wakker liggen van het extra goederenvervoer langs hun woning ook gecompenseerd?

Frank Schouten|29.12.15|11:52

Goede zaak.
@ Izak Provily: probeer het in perspektief te zien, de rijen met vrachtauto’s zijn (ook ’s nachts) in aantallen een veel-veel-veelvoud van het aantal goederentreinen… Liever de fijnstofuitstoot van vrachtauto’s?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.