Eerste commerciële trein geladen bij Rotterdam World Gateway

De eerste commerciële goederentrein is dinsdag door de Rotterdam World Gateway (RWG) gegaan. Volgens het consortium is dit een mijlpaal in de opstart van de geautomatiseerde containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Containers kunnen nu via alle modaliteiten worden opgehaald en aangeleverd bij RWG.

De trein werd in opdracht van operator Distri Rail gereden door Rotterdam Rail Feeding met als directe bestemmingen Duisburg, Ludwigshafen en Frankfurt, waarbij vanuit Duisburg diverse andere locaties in Europa bediend worden. De containers op de trein waren afkomstig van verschillende partners van RWG.

Voor zowel het wegvervoer, spoorvervoer als vervoer via binnenvaartschip is bij de RWG een afzonderlijke afhandeling gerealiseerd. Dit vindt onafhankelijk plaats van het laden en lossen van de diepzeeschepen. De on-dock railterminal van RWG heeft twee railkranen en zes sporen van 750 meter om treinen zo efficiënt mogelijk te behandelen.

Geautomatiseerde terminal

De RWG is de nieuwe containerterminal aan de Prinses Amaliahaven op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. De geautomatiseerde terminal moet vanaf 2016 op volle kracht kunnen draaien. Het consortium dat achter de terminal zit, bestaat uit terminaloperator DP World (Dubai) en vier wereldwijd opererende containerrederijen: APL (Singapore), MOL (Japan), HMM (Zuid-Korea) en CMA CGM (Frankrijk).

Er werken ongeveer tweehonderd mensen bij de terminal. De havengerelateerde werkzaamheden zoals vastzetten en losmaken van containers zijn uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Momenteel heeft de terminal een verwerkingscapaciteit van 2,35 miljoen standaard containers (TEU) per jaar op een terrein van 108 hectare. De terminal kan op termijn nog verdubbeld worden.

Auteur: Redactie

3 reacties op “Eerste commerciële trein geladen bij Rotterdam World Gateway”

Cor Beenhakker|27.08.15|12:38

First commercial train handled at Rotterdam World Gateway.

Michiel Zelvelder|03.09.15|11:50

A big step to the future of trains in the Port of Rottedam

Trein Acties|21.09.15|10:58

Deze ontwikkeling is belangrijk voor de haven van Rotterdam. Top dat men ook hier blijft innoveren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.