Spoorstaking Duitsland, Deutsche Bahn, reizigers, station Hamburg

Duitse spoorstaking voorbij, bemiddelingsprocedure gestart

De staking van het spoorpersoneel in Duitsland is beëindigd. Dat meldt spoorvervoerder Deutsche Bahn donderdag. De spoorvervoerder heeft woensdagavond met vakbond GDL afgesproken om een bemiddelingsprocedure te starten. Dit is het resultaat van een twee dagen durend overleg dat op voorstel van Deutsche Bahn werd geleid door professor Klaus Bepler. Het ging om de negende spoorstaking in een periode van tien maanden.

Deutsche Bahn gaat naar eigen zeggen nu keihard aan de slag om de dienstregeling weer op schema te krijgen. Bestuurder Ulrich Weber van Deutsche Bahn: “We zijn erg opgelucht dat onze klanten en medewerkers weer rustig kunnen ademhalen. Het was uiterste noodzaak om de staking te beëindigen. Nu is het tijd om de rust weer in het bedrijf terug te brengen.”

Stakingen

Dinsdag is het spoorpersoneel opnieuw gaan staking, nadat de onderhandelingen vastliepen. Dinsdag legden de spoorvervoerders het werk neer. Woensdagochtend om 2.00 uur staakte ook een deel van het personeel van de passagierstreinen het werk. Daardoor viel woensdag twee derde van de intercity’s in Duitsland uit. Miljoenen reizigers werden daardoor getroffen.

Ondertussen ging het overleg tussen Deutsche Bahn en de vakbond achter de schermen weer verder. Beide partijen zijn nu overeengekomen een bemiddelingsprocedure te starten. Deze start op 27 mei en zal naar verwachting drie weken duren. Vakbond GDL heeft GDL beloofd in ieder geval tot aan het einde van de bemiddeling op 15 juni niet meer te staken.

Spoorpersoneel

Het ging om de negende grote treinstaking sinds september vorig jaar. Vakbond GDL eist hogere lonen en kortere werktijden. Daarnaast wil de vakbond een eigen cao voor haar leden. Deutsche Bahn had hiertegen bezwaar gemaakt, omdat de spoorvervoerder al een cao heeft afgesloten met vakbond EVG. De zesdaagse spoorstaking begin mei, de langste spoorstaking in de geschiedenis van het Duitse spoor, kostte Deutsche Bahn bijna een half miljard euro.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.