DB Schenker Rail

Duitse treinmachinisten gaan opnieuw staken

Treinmachinisten in Duitsland gaan dinsdag, woensdag en donderdag weer staken. Dit heeft de vakbond van Duitse machinisten GDL bekendgemaakt. Machinisten van goederentreinen zijn dinsdagochtend om drie uur gestart met staken. Woensdag voegen machinisten van passagierstreinen zich bij de staking. Voor deze groep start de staking woensdagochtend en duurt 43 uur.

De Duitse treinmachinisten hebben al langere tijden een conflict met de staatsspoorwegen Deutsche Bahn. Het treinpersoneel klaagt over zware werkomstandigheden. Zij vinden dat overwerken moet worden beperkt, de rustdag regeling moet worden uitgebreid en de het aantal uren in een werkweek kan worden verlaagd. Daarnaast eisen zij loonsverhoging.

Machinisten

De cao’s voor machinisten zijn in de zomer van vorig jaar verlopen. Sinds die tijd worden onderhandelingen en stakingen met elkaar afgewisseld. Stakingen bij de Duitse spoorwegen hebben vorig jaar tot grote problemen in het lokale en internationale treinverkeer geleid. Ook de treinen van en naar Nederland werden getroffen. Sinds het verlopen van de cao is het Duitse treinpersoneel al zes keer in staking gegaan.

Volgens GDL hebben de stakingen en onderhandelingen tot nog toe “geen inhoudelijk resultaat opgeleverd”, met uitzondering van “een eenmalige betaling van 510 euro voor het tweede halfjaar van 2014”.

Lees meer:

Nederlandse bedrijven de dupe van Duitse spoorstaking

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.