Betuweroute, goederenlijn

Aanleg Duitse deel Betuweroute start volgend jaar

De Duitse spoorwegen gaan volgend jaar starten met de aanleg van het Duitse deel van de Betuweroute. Eerder werd al bekend dat er in totaal 1,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in de spoorwegverbinding van de Nederlandse grens tot het Ruhrgebied. De aansluiting op het Nederlandse deel van de Betuweroute betekent dat er straks minstens twee keer zoveel goederentreinen over de goederenspoorlijn kunnen rijden.

Het project betreft de aanleg van een derde spoor vanaf Oberhausen centraal station via Emmerich tot aan de grens tussen Duitsland en Nederland. De spoorlijn wordt 73 kilometer lang en wordt uitgerust met het Europese beveiligingssysteem ERTMS.

 Daarnaast worden er over de volledige lengte van de spoorlijn geluidsschermen geplaatst. De kosten voor de aanleg van het Nederlandse deel van de Betuweroute, die in 2007 werd afgerond, waren vijf miljard euro.

Capaciteit

Goederentreinen die vanaf Nederland naar Duitsland rijden moeten nu nog bij Zevenaar verder over het oude spoor, en dat beperkt de capaciteit. Deze spoorlijn wordt ook door passagierstreinen gebruikt, die voorrang krijgen op goederentreinen. Na de aanleg in Duitsland, zal deze spoorlijn alleen nog maar worden gebruikt door goederentreinen.

Door klachten van onder andere omwonenden liep de modernisering van het spoornet naar Noordrijn-Westfalen vertraging op. In de aangepaste plannen zijn nu geluidswallen opgenomen. Ook zijn er maatregelen voorzien die de spoorveiligheid verhogen, zoals blusinstallaties en brede toegangsdeuren.

Concurrentiepositie

De aanleg van het Duitse deel van de Betuweroute zal naar verwachting voor een verbetering van de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven zorgen. Daardoor hebben de Duitse haven en Deutsche Bahn de aanleg van het Duitse deel ook lang tegengewerkt.

Rotterdam is de eerste aanleghaven voor zeeschepen. Containers komen één à twee dagen eerder in Rotterdam aan dan in de havens van Duitsland. Railvervoer is daarom de beste manier om de markt in Oost-Europa te bereiken.

Lees meer:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.