Hans de Boer, voorzitter, VNO-NCW

VNO-NCW: goede achterland-verbindingen nodig voor concurrentiekracht

Bij de afspraken over het spoorgoederenvervoer en de Tweede Maasvlakte hoort een beleid dat gericht is op de ontwikkeling van de achterland-verbindingen. Kabinetsbesluiten over een forse verhoging van de gebruikersvergoeding zijn daarmee strijdig. Goede spoorverbindingen naar het achterland en met name Duitsland, zijn nodig voor de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie en de zeehavens. Dat zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW dinsdag bij de KNV nieuwjaarsreceptie.

Volgens het new climate initiative van de mondiale commissie voor economie en klimaat (The New Climate Economy Report) is de compacte stad met een fijnmazig OV-netwerk de toekomst. Nederland wil van de ‘slimme stad’ een speerpunt maken voor haar voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. De Boer adviseerde de vervoersector: “Gebruik dit jaar om heel duidelijk maken dat die slimme stad niet kan bestaan, zonder slimme faciliteiten voor mobiliteit.”

Algemeen voorzitter Pieter Hofstra van KNV benadrukte dat innovatie wordt aangejaagd door ICT. “De mogelijkheden om als openbaar vervoer en taxi te concurreren met de auto voor de deur nemen hand over hand toe.” Maar ook de groeiende behoefte aan duurzaamheid biedt volgens hem nieuwe kansen voor ondernemers in reizigers en goederenvervoer.

Flexibiliteit

Eén van de strategische doelen die De Boer tijdens zijn voorzitterstermijn voor de Nederlandse economie heeft gesteld, is te bewerkstelligen dat iedere toerist die Nederland bezoekt, één nacht langer blijft, om de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Daarbij zijn touringcars onmisbaar: dankzij hun flexibiliteit en comfort zijn ze bij uitstek geschikt om de vakantiegangers te vervoeren. En dragen ze in belangrijke mate bij aan de gastvrijheid die Nederland de buitenlandse bezoekers te bieden heeft.

Taxi

Over nieuwe toetreders op de taximarkt stelt De Boer dat deze door de Nederlandse taxiwereld op heel gewogen manier tegemoet zijn getreden, maar ook dat nieuwe toetreders moeten functioneren binnen de wet.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.