Goederentrein, Calandbrug, Europoort Rotterdam

EU investeert 5,5 miljoen in spoor rondom Rotterdamse haven

De Europese Unie investeert 5,5 miljoen euro om de belangrijkste knelpunten in het spoor rondom de Rotterdamse haven op te lossen. Het project is onderdeel van het Europese TEN-T Programma (Trans-European Transport Networks). De studieresultaten van het onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van het project, dienen ervoor te zorgen dat de toegang van het spoorgoederenvervoer tot de haven wordt verbeterd. De werkzaamheden beginnen in 2016.

De capaciteit van de Calandbrug dient te worden uitgebreid om een toename in het spoorgoederenvervoer in de toekomst op te kunnen vangen. De Calandbrug verbindt de Rotterdamse haven met de belangrijkste Europese railnetwerken verbindt. De Calandbrug wordt als een van de belangrijkste knelpunten gezien in het Nederlandse deel van de spoorgoederencorridors die Rotterdam met Duitsland, Polen, de Scandinavische landen en Zuid-Europa verbinden. De Calandbrug is een stalen hefbrug over het Calandkanaal in de Rotterdam-Europoort.

Studies

In het project worden studies uitgevoerd waarbij wordt gekeken naar het huidige railverkeer en hoe het verkeer van en naar de haven kan worden onlast. Dit zal als resultaat hebben dat het westelijke deel van de haven meer goederen kan ontvangen en op middellange en lange termijn aan de toenemende vraag kan voldoen.

De uitkomsten van het vooronderzoek helpen beleidsmakers om de werkzaamheden die in 2016 starten goed voor te bereiden. Het project is geselecteerd voor de EU-subsidie met hulp van externe experts van de ‘TEN-T Multi-Annual Call 2013, priority projects’. De inplementatie van het project wordt gemonitord door de Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. Naar verwachting zal het project in 2015 zijn afgerond.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

EU investeert 5,5 miljoen in spoor rondom Rotterdamse haven | SpoorPro.nl
Goederentrein, Calandbrug, Europoort Rotterdam

EU investeert 5,5 miljoen in spoor rondom Rotterdamse haven

De Europese Unie investeert 5,5 miljoen euro om de belangrijkste knelpunten in het spoor rondom de Rotterdamse haven op te lossen. Het project is onderdeel van het Europese TEN-T Programma (Trans-European Transport Networks). De studieresultaten van het onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van het project, dienen ervoor te zorgen dat de toegang van het spoorgoederenvervoer tot de haven wordt verbeterd. De werkzaamheden beginnen in 2016.

De capaciteit van de Calandbrug dient te worden uitgebreid om een toename in het spoorgoederenvervoer in de toekomst op te kunnen vangen. De Calandbrug verbindt de Rotterdamse haven met de belangrijkste Europese railnetwerken verbindt. De Calandbrug wordt als een van de belangrijkste knelpunten gezien in het Nederlandse deel van de spoorgoederencorridors die Rotterdam met Duitsland, Polen, de Scandinavische landen en Zuid-Europa verbinden. De Calandbrug is een stalen hefbrug over het Calandkanaal in de Rotterdam-Europoort.

Studies

In het project worden studies uitgevoerd waarbij wordt gekeken naar het huidige railverkeer en hoe het verkeer van en naar de haven kan worden onlast. Dit zal als resultaat hebben dat het westelijke deel van de haven meer goederen kan ontvangen en op middellange en lange termijn aan de toenemende vraag kan voldoen.

De uitkomsten van het vooronderzoek helpen beleidsmakers om de werkzaamheden die in 2016 starten goed voor te bereiden. Het project is geselecteerd voor de EU-subsidie met hulp van externe experts van de ‘TEN-T Multi-Annual Call 2013, priority projects’. De inplementatie van het project wordt gemonitord door de Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. Naar verwachting zal het project in 2015 zijn afgerond.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.