Gsm, mobiele telefoon, trein

19 miljoen euro voor oplossen storing door gsm-frequenties

Het ministerie van Economische Zaken trekt 19 miljoen euro uit om de verstoringen in het communicatiesysteem voor het spoor door de uitrol van het 4G-netwerk op te lossen. Dit bedrag is overgedragen aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 4 miljoen euro wordt daarvan in 2014 besteed en 15 miljoen euro in 2015. Dat blijkt uit de Miljoenennota.

De spoorsector vreest dat de veiligheid op het spoor in gevaar komt doordat de nieuw uitgegeven frequenties dichtbij het communicatiesysteem voor het spoor GSM-R liggen. Diverse spoorvervoerders en KNV Spoorgoederenvervoer stapten daarom naar de rechter omdat zij zich zorgen maken over de spoorveiligheid. Ook spoorbeheerder ProRail diende bezwaar in tegen de uitgifte van de frequenties.

Oplossingen

In de tussentijd zijn de vervoerders ProRail en Agentschap Telecom een overleg gestart om naar oplossingen te zoeken. Ook startte TNO een onderzoek naar de gsm-frequenties. Daarnaast bracht de Railway Agency op Europees niveau kennis bij elkaar over dit thema.

Inmiddels zijn er een aantal oplossingen gevonden. ”De telecomproviders moeten bij het plaatsen van de masten en met het zendvermogen rekening houden dat er geen verstoringen in de frequenties optreden. Verder moeten in de treinen filters komen of radio-apparatuur met bepaalde technische specificaties”, zo verklaarde directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer eerder tegenover SpoorPro.

Oplossingen

De voorkeur gaat volgens KNV Spoorgoederenvervoer uit naar de installatie van radio-apparatuur, omdat de filters over de grenzen problemen kunnen opleveren. Hoe de verdeling van de 19 miljoen euro er precies uit gaat zien, is nog onbekend.

Diverse spoorbedrijven spraken enkele jaren geleden al hun vrees uit over de uitgifte van de gsm-frequenties. Toch ging de telecomautoriteit, dat onder het ministerie van Economische Zaken valt, door met de veiling van de frequenties. Dat leverde de Nederlandse staat 3,8 miljard euro op.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.