SBB Cargo, spoorgoederenvervoerder

Goederenvervoer per spoor naar buitenland historisch hoog in 2013

Het goederenvervoer over het spoor van Nederland naar het buitenland is nog nooit zo hoog geweest. In 2013 werd er bijna 39 miljoen ton over het spoor vervoerd. Dat is 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De toename is voornamelijk veroorzaakt doordat er meer steenkool en containers zijn vervoerd naar Duitsland.

Het goederenvervoer over het spoor van Nederland naar het buitenland is nog nooit zo hoog geweest. Dit is bijna 26 miljoen ton en twee derde van het totale vervoer. Het totale vervoer is echter nog niet terug op het niveau van 2007 en 2008. Dit komt doordat het goederenvervoer op de binnenlandse markt de afgelopen jaren sterk is gedaald.

Kolenvervoer

De groei van het spoorgoederenvervoer naar Duitsland komt voor een groot gedeelte door de toename van kolen. Duitsland bouwt veel nieuwe kolencentrales om de kerncentrales te vervangen en daar profiteert de Nederlandse spoormarkt van. In 2013 is ruim 10 miljoen ton kolen vervoerd vanuit Nederland naar Duitsland.

Spoorgoederenvervoer, grafiek, CBS

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.