Goederentrein

Tweede Kamer stemt tegen aanleg spoorboog bij Bathmen

Er mag geen spoorboog komen bij Bathmen in de gemeente Deventer. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hierover dinsdag een motie aangenomen van de ChristenUnie. De motie werd mede ondertekend door D66 en SGP. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie: “Ik ben heel blij dat dit plan nu eindelijk van tafel is. Staatssecretaris Mansveld moet werken aan een beter plan dat wel draagvlak heeft in de regio.”

De ChristenUnie verzet zich al jaren tegen de spoorbogen. In november 2010 diende de ChristenUnie al een motie in om de spoorboog van tafel te halen. Die werd toen nog door een meerderheid van de Tweede Kamer weggestemd. Na ruim drie jaar wordt er dan nu toch voor een motie gestemd tegen de aanleg van de spoorboog.

Spoorboog

Het plan voor de spoorboog is volgens Dik-Faber niet alleen slecht voor Bathmen, dat totaal ingesloten dreigt te worden door spoor- en snelwegen, maar voor heel de regio. “Met de spoorboog bij Bathmen zouden de goederentreinen door plaatsen als Almelo, Borne, Wierden, Rijssen en Holten rijden. De leefbaarheid in die dorpen en steden gaat op die manier fors achteruit.”

Het kabinet zou aansturen op de route langs Bathmen, omdat dit de goedkoopste variant is. Dik-Faber: “Goedkoop is in dit geval duurkoop. Overal in Oost-Nederland zou de overlast toenemen en zou er geen enkele ruimte meer zijn voor groei van het aantal reizigerstreinen. Wat betreft de ChristenUnie gaat er nu serieus gekeken worden naar een nieuwe spoorlijn tussen Zevenaar en Oldenzaal: de noordtak voor de Betuweroute. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft interesse en doet samen met de provincies Overijssel en Gelderland onderzoek.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.