Betuweroute, goederenlijn

Hoogste volume spoorgoederenvervoer in afgelopen vijf jaar

Het aantal tonkilometers van het spoorgoederenvervoer is in 2013 toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Na een diepe terugval in de afgelopen jaren, laten de nieuwste cijfers zien dat 2013 een gunstig jaar is geweest voor het spoorgoederenvervoer. Het aantal tonkilometers is in heel 2013 gestegen met 3,2 procent naar 13,2 miljard vergeleken met 2012. Dit is het hoogste volume in de afgelopen vijf jaar. De stijging in het vierde kwartaal van 2013 bedroeg zelfs ruim 5 procent ten opzichte van 2012.

Dat het vervoer van goederen per spoor van groot belang is stelt ook werkgeversorganisatie voor het spoorgoederenvervoer KNV. Zij hebben onderzoek laten doen naar het belang van spoorgoederenvervoer in Nederland. Dit onderzoek laat zien dat een minder goede bereikbaarheid per spoor de Nederlandse economie op achterstand zet. Daarnaast stellen ze dat er een betere Europese samenwerking en meer klantgerichtheid nodig is om de kosten voor het gebruik van het spoor te verlagen.

Belang Europese spoorverbindingen

ProRail erkent het belang van goede Europese spoorverbindingen voor het vervoer van goederen. Directeur Marion Gout van ProRail reageert positief op de recente cijfers: “Dit is goed nieuws voor de spoorgoederenvervoerders, voor de Nederlandse economie en ook voor het milieu.”

“De spoorgoederenvervoerders hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad en deze positieve trend moeten we samen proberen door te zetten. Daarbij wil ProRail de spoorgoederenvervoerders graag ondersteunen in de uitvoering. Denk hierbij aan het aanbieden van groene golven op het spoor zodat goederentreinen zo min mogelijk hoeven te stoppen. Want iedere stop kost een vervoerder enorm veel energieverbruik en directe pijn in de portemonnee”, aldus Gout. 

Lees ook:

Drastische maatregelen nodig voor concurrentiepositie spoorgoederenvervoer

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Hoogste volume spoorgoederenvervoer in afgelopen vijf jaar”

Cecilia Araya|19.01.14|12:11

Groene golven die zullen ze dan wel bij volkswagen kopen , wij ervaren alleen maar tenenkrommende paden en lange wachttijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.