Betuweroute, goederenlijn

Mansveld: aanleg Noordtak Betuweroute te duur

Het alsnog aanleggen van de Noordtak van de Betuweroute is te duur. Dat zei staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu maandag in de Tweede Kamer. Daarmee reageert ze op een onderzoek van Havenbedrijf Rotterdam en de provincies Gelderland en Overijssel naar de haalbaarheid van die Noordtak.

De provincies en het havenbedrijf denken dat de Noordtak een oplossing is voor de problemen die ontstaan als het bestaande spoor meer goederentreinen moet opvangen. Het Havenbedrijf denkt dat er onvoldoende capaciteit is om deze groei in het oosten van het land op te vangen.

Vertraging

Volgens Mansveld leidt wachten op de uitkomst van dat onderzoek alleen maar tot vertraging. Volgens haar is er geen weg meer terug in het proces voor meer goederentreinen op het bestaande spoor in Oost-Nederland, zo meldt de Gelderlander.

Mansveld neemt uiterlijk in juni een beslissing over een route voor het goederenvervoer.

Vertraging

De Noordtak maakte aanvankelijk deel uit van de plannen voor de Betuweroute maar werd in 1999 al geschrapt omdat de kosten hiervan te hoog zouden zijn. De optie werd vorig jaar opnieuw bekeken, maar opnieuw afgewezen.

De nieuwe plannen voor het laten rijden van meer goederentreinen op het bestaande spoor, leidden tot veel kritiek van onder meer de omwonenden en de provincies. Die vrezen voor extra geluid- en trillingoverlast en meer onveiligheid op en langs het spoor.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Mansveld: aanleg Noordtak Betuweroute te duur”

Berkelland|27.11.13|17:53

NOS maandag 25 nov 2013

Provincies en Havenbedrijf zeggen dat de aanleg van een enkele spoorlijn al mogelijk is vanaf 1,4 miljard.

De provincies willen meebetalen aan de aanleg van een nieuwe lijn als dat voldoende oplevert voor de regio.

Gedeputeerde Conny Bieze (VVD) van Gelderland zegt: “Dat onderzoek komt er toch.

http://nos.nl/artikel/579177-mansveld-biedt-oosten-geen-hoop.html

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.