Smart phone, gsm

Nog onbekend wie voor kosten verstoring GSM-R opdraait

Het is nog onbekend wie er voor de kosten moet opdraaien om de problemen op te lossen die mogelijk ontstaan bij de uitgifte van gsm-frequenties voor het 4G-netwerk. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Doordat deze nieuw uitgegeven frequenties dichtbij het communicatiesysteem voor het spoor GSM-R liggen, komt de veiligheid op het spoor hier mogelijk mee in gevaar. KNV Spoorgoederenvervoer vindt dat de telecombedrijven en niet de treinvervoerders de extra kosten die hiermee gemoeid zijn, moeten betalen.

Mansveld stelt dat eerst wordt onderzocht welke maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat nieuwe frequenties het communicatiesysteem van het spoor verstoren. Pas daarna kan ze meer duidelijkheid geven over de kosten en of de vervoerders daaraan mee moeten betalen.

Maatregelen

De staatssecretaris schrijft dat uit een gezamenlijke juridische analyse van de ministeries van Economische Zaken en Infrastrastructuur en Milieu blijkt “dat niet op voorhand kan worden gezegd dat plaatsing van verbeterde GSM-R-treinradioapparatuur in treinen kan worden voorgeschreven aan vervoerders en materieel-eigenaren”. Daarvoor is volgens haar nader onderzoek nodig.

Mansveld zegt daarnaast dat ze een Zweeds initiatief nauwgezet volgt waarbij er filters bij de GSM-R-treinradioapparatuur worden geplaatst. Ze wil kijken of deze oplossing ook in Nederland toepasbaar is. Ook wordt er in Europees verband onderzocht in hoeverre aanpassingen met betrekking tot GSM-R nodig zijn.

Rechter

KNV spoorgoederenvervoer stapte in april van dit jaar naar de rechter over de uitgifte van gsm-frequenties voor het 4G-netwerk. Dit deed de werkgeversvereniging omdat het ministerie van Economische Zaken het bezwaar dat KNV maakte tegen de uitgifte, niet ontvankelijk verklaarde. Directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer: “In de spoorsector zagen we het probleem bij de uitgifte van de gsm-frequenties al lang aankomen. De telecomautoriteit deed een oogje dicht door toch door te gaan met de veiling van de frequenties.”

Teams van deskundigen zoeken op dit moment naar oplossingen om verstoringen van het communicatiesysteem GSM-R te voorkomen en welke extra maatregelen hiervoor nodig zijn. Daarin zitten onder meer ProRail, de telecombedrijven en vervoerders. Toet: “We hopen er onderling uit te komen zodat een rechtszaak niet meer nodig is.”

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.