goederenroute, Oost-Nederland, Zutphen-Hengelo

EVO: minder vertraging bij keuze voor Twentekanaalroute

Er is extra spoorcapaciteit nodig om de toenemende vraag naar spoorgoederenvervoer in de toekomst op te vangen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu onderzoekt daarom op dit moment vier nieuwe routes voor goederentreinen in Oost-Nederland. Volgens verladersorganisatie EVO is de zogenoemde ‘Twentekanaalroute’ de beste optie omdat de kans op vertragingen op dit traject het kleinst is.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat er in de toekomst veel meer goederen per spoor vervoerd worden en doet op dit moment daarom onderzoek naar vier nieuwe goederenroutes tussen Zutphen en Hengelo. In het najaar wordt hierover een besluit genomen. Volgens EVO heeft de Twentekanaaldijk de hoogste bedrijfszekerheid. De Twentekanaallijn loopt van Zutphen via Lochem, Goor en Delden naar Hengelo.

Twentekanaalroute

Leden van EVO, handels- en productiebedrijven, hebben een voorkeur voor de Twentekanaalroute omdat de kans op vertragingen op dit spoor het kleinst is. Zo is bij de variant genaamd ‘Kop maken in Deventer’ bijvoorbeeld de kans op vertragingen groter omdat treinen van rijrichting moeten veranderen. Ook is de reistijd langer.

De andere varianten zijn een route die ten westen loopt van Bathmen bij Deventer/Bathmen en een route die ten oosten van Bathmen loopt.

Het spoorgoederenvervoer is belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederlandse handels- en productiebedrijven, die bijvoorbeeld goederen naar Duitsland te vervoeren hebben. Omdat de haven van Rotterdam blijft groeien, mede door de aanleg van de Tweede Maasvlakte, is het goederenvervoer van en naar de haven voor een alsmaar belangrijker deel op het spoor aangewezen – grotendeels via de Betuweroute. Extra spoorcapaciteit in Oost-Nederland is daarom onmisbaar.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.