goederentrein, Betuweroute

Spoorgoederenvervoer groeit met 2,3 procent in 2014

Het spoorgoederenvervoer in- en door Nederland zal in 2014 met 2,3 procent toenemen ten opzichte van 2013. Deze toename wordt met name gerealiseerd door het toenemende internationale spoorvervoer. Dit bestaat vooral uit vervoer van containers, ijzererts, kolen en chemische producten. Onderzoeksbureau Panteia verwacht voor 2013 een groei verwacht van 0,9 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit het rapport ‘Korte Termijn Voorspeller’.

Voor het totale goederenvervoer in Nederland wordt een volumegroei van een procent verwacht voor 2014. Voor dit jaar voorspelt Panteia nog een krimp van 0,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste oorzaak is de verslechterde economische situatie en de lagere binnenlandse bestedingen. Dit leidt tot een minder hoge transportvraag vanuit de bouwsector en consumentengoederen.

Wegvervoer en binnenvaart

Voor de transportvolumes van het wegvervoer en de binnenvaart wordt voor 2014 ook een groei verwacht. In deze sectoren wordt gerekend op een toename in de transportvolumes van respectievelijk 0,8 en 1,1 procent ten opzichte van 2013.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Spoorgoederenvervoer groeit met 2,3 procent in 2014”

Paul Lamote|05.07.13|12:49

Knap dat men dat anderhalf jaar van te voren tot op een tiende procent nauwkeurig al weet. Anders gezegd: het is maar zeer de vraag wat dit soort voorspellingen waard zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.