Containerterminal, Maasvlakte 2, Rotterdam

Eerste deel containerterminal APM opgeleverd

Aannemerscombinatie Tiger heeft het eerste deel van de containerterminal op Maasvlakte 2 opgeleverd aan opdrachtgever APM Terminals. Deze terminal wordt op het spoor van de Betuweroute aangesloten en zal eind 2014 operationeel zijn.

Tiger heeft op maandag 4 maart de eerste 6 van de in totaal 37 gebieden die geasfalteerd moeten worden, opgeleverd. De afgeronde gebieden, waar vanaf november 2014 containers worden opgestapeld, beslaan bijna 7000 m2.

Infrastructuur

De nieuwe geasfalteerde gebieden worden ontsloten door zes kraanbanen van elk 350 meter lang. De aannemers hebben ook de ondergrondse infrastructuur zoals kabels, leiding en riolering aangelegd. Op het terrein worden ook verdeelstations voor elektriciteit gebouwd in de vorm van containers gebouwd, zodat ze optimaal passen in het gebied.

Tiger startte in mei 2012 met de uitdagende opdracht om in twee jaar tijd de infrastructuur aan te leggen voor de terminal. Na spannende wintermaanden met tegenvallers vanwege veel sneeuw en vorst, bereikte de aannemerscombinatie maandag 4 maart op tijd de eerste mijlpaal. 

Nu de eerste opslaggebieden door APM Terminals in gebruik is genomen kan Hans Künz GmbH, leverancier van containerkranen, met de opbouw van de kranen beginnen. De eerste transporten van de kranen naar Maasvlakte 2 vinden vanaf midden maart plaats.

Terminal

Tiger is een combinatie van GMB, Dura Vermeer en Imtech voor de realisatie van de bovengrondse en ondergrondse infrastructuur van de containerterminal van APM Terminals Maasvlakte II. De civiele en elektro- en installatietechnische werkzaamheden lopen van mei 2012 tot april 2014.

De nieuwe terminal van APM Terminals wordt 180 hectare groot en kan uitgroeien naar een capaciteit van 4,5 miljoen containers. De terminal wordt gefaseerd aangelegd. De terminal krijgt 2.800 meter diepzeekade waarvan 1.000 meter in de eerste fase wordt opgeleverd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.