Goederentrein station Arnhem

Omwonenden willen IJssellijn op politieke agenda

De Stichting Spoorhinder uit Rheden bereidt een burgerinitiatief voor. Met minimaal 40.000 steunbetuigingen wil de stichting bereiken dat de Tweede Kamer afziet van intensivering van de IJssellijn als goederenspoorlijn.

Aanleiding voor het initiatief is dat de overlast die de omwonenden van de IJssellijn vrezen als het aantal goederentreinen over die lijn stijgt als gevolg van het spoorboekloos rijden in de Randstad. Ook nemen de risico’s toe doordat er veel meer treinen met gevaarlijke stoffen de regio doorkruisen.

Alternatieven

Door voldoende handtekeningen te verzamelen, probeert de stichting het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Als het aan de stichting ligt ziet de Kamer niet alleen af van een toename van het goederenvervoer over de IJssellijn, maar vraagt ze de staatssecretaris van Infrastructuur ook per modaliteit drie alternatieven uit te werken en daarbij de kosten in kaart te brengen.

Meer goederentreinen over de IJssellijn is volgens de omwonenden extra gevaarlijk in het oosten van het land door de dichte bebouwing langs het spoor, de grote hoeveelheid gelijkvloerse kruisingen en doorsnijdingen van de nodige dorpskernen. Geluidswerende maatregelen werken volgens de stichting hooguit verzachtend, maar ze maken het spoor er niet veiliger op.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

2 reacties op “Omwonenden willen IJssellijn op politieke agenda”

Gejah Nijman|10.03.13|19:45

jammer dat de ouderen die er toch veel in ons dorp zijn, dit bericht niet onder ogen krijgen. Als ze in staat waren om dit te zien zouden ze vast de petitie tekenen.

Dennis van Hoek|01.06.18|16:14

Helemaal mee eens, dit wil je niet achter je huis hebben razen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.