Goederentrein

KNV: internationale One Stop Shop goede ontwikkeling

KNV Spoorgoederenvervoer is blij met de ondertekening door staatssecretaris Wilma Mansveld van de Europese Kader Capaciteitstoewijzing voor de spoorgoederencorridors. Volgens de belangenvereniging is een positieve eerste stap voor het internationale spoorgoederenvervoer. Met de komst van een ‘One Stop Shop’ hoeven de spoorgoederenvervoerders nog maar bij één partij hun planning voor enkele internationale routes aan te leveren en deze worden vervolgens ook door die ene partij behandeld.

Op dit moment worden de internationale aanvragen door alle infrastructuurbeheerders afzonderlijk voor hun deel van het traject behandeld. De Infrastructuurbeheerders gaan hiervoor gebruik maken van gepreconstrueerder treinpaden.

Reserve-capaciteit

Daarnaast zal op de betreffende twee corridors Antwerpen/Rotterdam – Genua en Rotterdam/Antwerpen – Luxemburg – Lyon/Basel door de infrastructuurbeheerders voldoende reserve-capaciteit gereserveerd worden voor het goederenvervoer. Deze reserve-capaciteit is van groot belang voor de vervoerders om flexibel op actuele marktvraag te kunnen inspelen.

Ruim 85 procent van het spoorgoederenvervoer is internationaal vervoer. Om die reden pleit KNV al jaren voor internationale samenwerking tussen de infrastructuurmanagers. Vooral internationale sturing in de uitvoering tot ontkoppelpunten in het buitenland is voor de vervoerders interessant, aldus de belangenvereniging.

Verkeersleiding

Indien de verkeersleiding de treinen tot de internationale ontkoppelpunten kan aansturen, vervallen de landsgrenzen ook voor het spoorvervoer en kan een belangrijke optimalisatieslag gemaakt worden. KNV ziet daarom uit naar de verdere uitwerking van het kader op de onderwerpen zoals verkeersleiding, maar ook het grensoverschrijdend inplannen van onderhoudswerkzaamheden.

Lees ook: Een internationaal loket voor spoorgoederenvervoer

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.