Goederentrein

Tarieven voor gebruik spoor blijven gelijk in 2013

De vergoedingen, die spoorgoederenvervoerders moeten betalen aan ProRail voor het gebruik van het spoor, blijven in 2013 gelijk aan de tarieven van 2012. Dat heeft KNV Spoorgoederenvervoer met ProRail afgesproken. Aanvankelijk was zelfs nog sprake van een verhoging met 35 procent, maar 
KNV kwam hier tegen in opstand vanwege de verslechterde concurrentiepositie van het spoorgoederenvervoer.

De belangenvereniging gaat in 2013 opnieuw met de het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail om tafel om verder te praten over de vergoeding die spoorgoederenvervoerders de komende jaren moeten betalen.

Afnemende transportvolumes

De belangenvereniging luidde eerder al de noodklok over dat de tarieven tussen 2006 en 2011 ruim verdrievoudigd zijn. De prijzen van de gebruikersvergoedingen worden bepaald op basis van treinkilometers en tonnages.

De concurrentiepositie van het spoorgoederenvervoer in Nederland is de afgelopen jaren verzwakt. Dit leidt tot afnemende transportvolumes. Daarnaast zorgen het verdwijnen van het belastingvoordeel op brandstof per 1 januari 2013, extra vergunningen en extra kosten voor treinbeveiligingssystemen ervoor dat spoorbedrijven maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.

Aanvalplan

KNV pleitte er in november in een ‘aanvalsplan’ met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Nederland zijn concurrentiepositie terugwint. Als onderdeel van dit aanvalsplan wordt de concurrentiepositie vastgesteld waarna zorgvuldige besluiten over eventuele tariefsverhogingen kunnen worden opgenomen.

Lees ook: Aanvalsplan voor concurrentiepositie spoorgoederenvervoer

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.