Graaco, Grainterminal, Foto Henk Benting

Graaco bouwt graanterminal voor Glencore

Logistieke dienstverlener Graaco is op het bedrijfsterrein in Coevorden met de bouw van een grote multimodiale graanterminal gestart. Het bedrijf bouwt de terminal voor internationaal grondstoffenbedrijf Glencore. De  samenwerking met Graaco is interessant omdat het bedrijf rechtstreeks verbonden is met het Nederlandse en Europese spoorwegnet. De graanterminal wordt rond de jaarwisseling in gebruik genomen.

In de nieuwe hal kunnen zes producten gelijktijdig gescheiden worden opgeslagen. Het gaat om losgestorte producten als maïs, tarwe en diverse meelsoorten. In totaal kan er 18.000 ton producten worden opgeslagen. De producten worden op duurzame wijze per trein aangevoerd vanuit Rotterdam en diverse landen in Oost-Europa.

Vergroten marktaandeel

Met de nieuwe terminal vergroot Glencore het marktaandeel. Ook kan het bedrijf op deze manier goedkoper leveren. Omdat de levering vanuit Coevorden plaatsvindt, komen de producten nu sneller op de plaats van bestemming. Voorheen werd dit vanuit Oost-Europa gedaan.

De graanterminal krijgt een omvang van 4.400 m2 en bestaat uit zes delen. De zes ruimtes worden volautomatisch vanuit de wagons gevuld. De wagons kunnen zowel aan onderzijde als zijkant in een bunker worden gelost.

Overdekt beladen

De producten worden met aanvoerbanden naar een van de zes ruimtes geleid. Vrachtwagen kunnen in het midden van de terminal overdekt worden beladen. De nieuwe terminal voldoet aan de eisen die gesteld worden aan voedings- en voederproducten.

Algemeen directeur Ben Blog van Graaco is tevreden over de stap die Glencore heeft genomen. “Het geeft aan dat zij tevreden zijn met de samenwerking. Ze zien dat zij nog meer voordelen kunnen behalen uit de unieke positie die Graaco hun in Coevorden biedt. Wij zijn de enige logistieke dienstverlener in Nederland, die directe aansluiting heeft op het Nederlandse en op het Duitse spoornet.”

Glencore en Graaco

Glencore is een beursgenoteerd internationaal bedrijf dat in grondstoffen handelt. De omzet van het bedrijf bedroeg in de eerste helft van 2012 109 miljard dollar. De wereldwijde handel in agrarische producten (granen, oliehoudende zaden, plantaardige oliën) wordt vanuit Rotterdam aangestuurd. Glencore maakt veel gebruik van het spoor voor haar landlogistiek in Europa.

Graaco is in september 2009 in Coevorden opgericht. Graaco beschikt in Coevorden over 200.000 m2 grondoppervlakte, waarvan 60.000 m2 is bebouwd met warehouses.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.