Goederentrein op de Betuweroute

Capaciteitsprobleem Betuweroute met Duitsland aangepakt

Het capaciteitsprobleem van de Betuweroute met Duitsland wordt aangepakt door DB Schenker en ProRail. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om het vervoer via andere routes en grensovergangen te leiden. En er vinden inspraakprocedures plaats met de Duitse spoorsector. Dat zei Minister Schultz van Haegen donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het spoor.

“Het spoorgoederenvervoer heeft last van de crisis. De Rotterdamse haven groeit tegelijkertijd.” Volgens de minister gaat veel goederenvervoer per schip naar andere havens waardoor het spoorgoederenvervoer hier soms naast grijpt. De minister zet zich op dit moment in om samen met de sector de internationale spoorgoederenverbindingen op meerdere vlakken te verbeteren.

Betuweroute

De minister meldt aan de Kamer dat de technische problemen op rangeerterrein Kijfhoek zijn opgelost. Er loopt op dit moment een project om problemen in de toekomst te voorkomen.

De heuvel op het rangeerterrein bij Zwijndrecht was lange tijd gesloten door incidenten met een te hoge afloopsnelheid. Tijdens het eerste incident, op 14 januari vorig jaar, botsten twee wagons op elkaar. Daarbij ontstond brand waarop de heuvel werd gesloten.

Gevaarlijke stoffen

Nadat de veiligheidsmaatregelen waren aangescherpt, werd de heuvel in maart weer in gebruik genomen. In augustus werd echter opnieuw een te snelle afloop geconstateerd. Daarop bleef de heuvel ruim een half jaar gesloten.

Schultz van Haegen vertelt verder dat er op dit moment tests worden gedaan om realtime informatie te verkrijgen over gevaarlijke stoffen in goederenwagons. Dit project is naar verwachting in 2014 afgerond. Op dit moment is het mogelijk om binnen 15 minuten informatie te leveren over de inhoud van de wagons.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Capaciteitsprobleem Betuweroute met Duitsland aangepakt | SpoorPro.nl
Goederentrein op de Betuweroute

Capaciteitsprobleem Betuweroute met Duitsland aangepakt

Het capaciteitsprobleem van de Betuweroute met Duitsland wordt aangepakt door DB Schenker en ProRail. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om het vervoer via andere routes en grensovergangen te leiden. En er vinden inspraakprocedures plaats met de Duitse spoorsector. Dat zei Minister Schultz van Haegen donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het spoor.

“Het spoorgoederenvervoer heeft last van de crisis. De Rotterdamse haven groeit tegelijkertijd.” Volgens de minister gaat veel goederenvervoer per schip naar andere havens waardoor het spoorgoederenvervoer hier soms naast grijpt. De minister zet zich op dit moment in om samen met de sector de internationale spoorgoederenverbindingen op meerdere vlakken te verbeteren.

Betuweroute

De minister meldt aan de Kamer dat de technische problemen op rangeerterrein Kijfhoek zijn opgelost. Er loopt op dit moment een project om problemen in de toekomst te voorkomen.

De heuvel op het rangeerterrein bij Zwijndrecht was lange tijd gesloten door incidenten met een te hoge afloopsnelheid. Tijdens het eerste incident, op 14 januari vorig jaar, botsten twee wagons op elkaar. Daarbij ontstond brand waarop de heuvel werd gesloten.

Gevaarlijke stoffen

Nadat de veiligheidsmaatregelen waren aangescherpt, werd de heuvel in maart weer in gebruik genomen. In augustus werd echter opnieuw een te snelle afloop geconstateerd. Daarop bleef de heuvel ruim een half jaar gesloten.

Schultz van Haegen vertelt verder dat er op dit moment tests worden gedaan om realtime informatie te verkrijgen over gevaarlijke stoffen in goederenwagons. Dit project is naar verwachting in 2014 afgerond. Op dit moment is het mogelijk om binnen 15 minuten informatie te leveren over de inhoud van de wagons.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.