Aanleg eerste sporen voor Liefkenshoekgoederenlijn

De Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is begonnen met de aanleg van de eerste sporen van de Liefkenshoekspoorverbinding. Dit nieuwe ruim 16 kilometer lange spoor moet de capaciteit van het spoorvervoer in en rond de Antwerpse haven verder verhogen.

De Liefkenshoekspoorverbinding gaat een rechtstreekse spoorverbinding voor goederenvervoer vormen tussen Linker- en Rechteroever. De bouwkundige werkzaamheden zijn eind 2008 al gestart. Bouwconsortium Locobouw neemt die klus voor zijn rekening. Nu ongeveer twee derde deel van de bouwkundige werken klaar is, kan Infrabel gefaseerd aan de slag met de aanleg van de sporen, de seininrichting en de bovenleiding.

Als het werk van Locobouw er volgens planning op zit in het voorjaar van 2013, kan Infrabel de nieuwe spoorlijn testen. Daarna volgt certificatie en zal de verbinding in de zomer van 2014 in gebruik genomen worden.

Tweede pps-project

Na Diabolo, de nieuwe noordelijke spoorverbinding voor Brussels Airport die sinds juni in gebruik is, is de Liefkenshoekspoorverbinding het tweede publiek-private (pps) project voor Infrabel. De totale investering voor de goederenlijn bedraagt 765 miljoen euro.

Op het traject wordt het Europese seininrichtingssysteem ECTS (European Train Control System) geïnstalleerd.

Capaciteitsuitbreiding haven Antwerpen

De Liefkenshoekspoorverbinding moet bijdragen aan capaciteitsuitbreiding in de Antwerpse haven en zorgen voor een verbetering van de verkeersstromen tussen het Deurganckkok en de Waaslandhaven op Linkeroever en het rangeerstation Antwerpen-Noord op Rechteroever. Infrabel verwacht dat ook het reizigersvervoer zal profiteren van de nieuwe lijn, doordat er capaciteit vrijkomt op passagierslijnen.

Infrabel wil het aandeel spoorvervoer in de Antwerpse haven flink verhogen en streeft in 2020 naar een aandeel van 15 procent in het containervervoer.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.