Europese Unie

EU keurt Oostenrijkse subsidie voor spoorgoederenvervoer goed

De Europese Commissie heeft een Oostenrijkse subsidieregeling voor het spoorgoederenvervoer van 1,118 miljard euro goedgekeurd. De steun geldt voor de periode van 2012 tot 2017. De Commissie stelde vast dat de steunmaatregel in overeenstemming is met de Europese regels over staatssteun.

De subsidie zorgt voor gelijkwaardige verhoudingen tussen het spoorgoederenvervoer en het goederenvervoer over de weg. De steun moet het zwakke spoorgoederenvervoer op een hoger niveau tillen.

Hogere productiekosten spoorgoederenvervoer

Het spoorgoederenvervoer heeft hogere productiekosten dan het goederenvervoer over de weg. 
Zonder de steun zou het spoorgoederenvervoer slechts in beperkte mate of helemaal niet worden aangeboden. 

Het spoorgoederenvervoer schaadt het milieu minder dan het goederenvervoer over de weg, veroorzaakt minder verkeersongevallen en draagt bij aan het ontlasten van de wegen.

De Commissie concludeert dat de maatregel in overeenstemming is met de richtlijnen voor staatssteun aan spoorwegondernemingen. De steun is beperkt tot de vergoeding van de alternatieve kosten verbonden aan het gebruik van het spoor ten op zichte van een meer vervuilende vorm van vervoer.

Brede criteria

De steun gaat naar spoorgoederenvervoerders die hun lading of vervoersdiensten aanbieden in Oostenrijk. De brede criteria zorgen ervoor dat veel spoorgoederenvervoerders in aanmerking komen voor de steunmaatregel.

De Commissie stemde er tegelijkertijd mee in om een andere Oostenrijkse subsidie van 25 miljoen euro te verlengen. Deze regeling stimuleert logistieke bedrijven om te investeren in materieel voor intermodaal vervoer en nieuwe veiligheidstechnologieën.

Alternatieve kosten voor gebruik spoor

Ook voor deze regeling stelde de Commissie vast dat de steun zich beperkt tot de vergoeding van de alternatieve kosten voor het gebruik van het spoor in plaats van een minder milieuvriendelijke vorm van vervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.