VVD-Kamerlid Charlie aptroot

Kamervragen Aptroot over schade door goederentreinen

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot heeft aan minister Schultz van Haegen vragen gesteld over de schade die goederentreinen brengen aan woningen in onder meer Rijssen, Hengelo en Rheden. “De minister moet de verantwoordelijkheid regelen voor het afhandelen van de klachten”, stelt de VVD’er.

Volgens Aptroot veroorzaakt het treinverkeer grote schade aan woningen sinds er meer goederentreinen rijden op de IJssellijn, Twentelijn en Twentekanaallijn. 

“Ik ben in Rheden en Hengelo geweest en ik zag dat daar de woningen behoorlijk beschadigd zijn. Er zitten scheuren in de muren en sommige huizen zijn verzakt. Ik heb zelfs een woning gezien dat onbewoonbaar verklaard dreigt te worden.”

Afhandeling klachten

Volgens Aptroot worden de bewoners van het kastje naar de muur gestuurd. “ProRail stuurt ze naar het ministerie en het ministerie verwijst ze weer terug naar de vervoerder.” Dit is vreemd, vindt de VVD’er, want ProRail bepaalt ten slotte waar de treinen rijden. “Daarom heb ik tegen de minister gezegd dat zij de verantwoordelijkheid moet regelen voor de afhandeling van de klachten.”

Jouke Schaafsma van ProRail stelt dat de organisatie de antwoorden van de minister op de vragen afwacht alvorens uitgebreid te reageren. Wel geeft hij aan dat medewerkers van ProRail bij een inwoner uit Rijssen is geweest die overlast van de goederentreinen zou hebben. “We zijn daar een uitgebreid onderzoek gestart op basis van een protocol van TNO. Dat onderzoek moet uitwijzen of het aannemelijk is of de schade is veroorzaakt door de trillingen. Als blijkt dat de schade door de goederentreinen is veroorzaakt, dan wordt een ingenieursbureau ingeschakeld.”

Gewicht goederentreinen

De bewoners hebben geen last van de personentreinen die voorbijkomen. Volgens Aptroot zijn het vooral de goederentreinen die voor problemen zorgen. Ook het gewicht van de lading van de goederentreinen speelt daarbij een rol. Ook dat moet worden uitgezocht, vindt het Kamerlid.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.