KNV wil directeur spoorgoederenvervoer binnen ProRail

Er zou in de directie van ProRail ook een directeur spoorgoederenvervoer zitting moeten nemen. Dat bepleitte directeur Ad Toet van het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) woensdag tijdens de NT-dagen, het tweedaagse logistieke evenement in Rotterdam.

Zo’n directeur spoorgoederenvervoer zou wat Toet betreft een klantgerichte benadering van de vervoerders als voornaamste uitgangspunt moeten hebben. De nieuwe man of vrouw binnen de ProRail-directie zou verder het spoorgoederenbudget van zo’n 150 miljoen euro per jaar moeten beheren en de verantwoordelijkheid krijgen voor alle uitgaven op het gebied van goederenvervoer.

Klantgericht

Hoe deze constructie juridisch moet worden vormgegeven is voor KNV minder relevant. Van belang is vooral dat een directeur spoorgoederenvervoer benoemd wordt met instemming van havens en vervoerders en ontslagen kan worden als de klanten ontevreden zijn. Als tegenwicht zou er wat KNV betreft ook nog een directeur reizigersvervoer kunnen komen. De brancheorganisatie vindt zo’n constructie veel logischer omdat die meer gericht is op klanten dan op processen, zoals in de huidige structuur.

KNV Spoorgoederenvervoer praat op dit moment met Keyrail, ProRail en het ministerie van Infrastructuur over het beheer van de infrastructuur. Een van de onderwerpen in dat overleg is een loket voor goederenvervoerders waar KNV voorstander van is.

 


Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.