Melanie Schultz van Haegen

Schultz: spoorveiligheid niet in het geding bij Keyrail

De brief die FNV Spoor in maart schreef aan minister Schultz van Haegen geeft geen aanleiding om maatregelen te nemen om de spoorveiligheid te verbeteren. Dat laat de minister weten aan de Tweede Kamer.

Haar conclusie is gebaseerd op recente gesprekken met ProRail en Keyrail. De brief van FNV Spoor ging over de ongerustheid van het postpersoneel van rangeerterrein Kijfhoek over het voornemen van de minister om de concessie voor de Betuweroute en het goederenvervoer voor heel Nederland per september 2013 voor een periode van tien jaar aan Keyrail te gunnen. Volgens FNV Spoor is Keyrail niet de juiste spoorbeheerder om die concessie uit te voeren. Het bedrijf zou te klein zijn en het niet zo nauw te nemen met de veiligheid op het spoor. De bond ziet de concessie daarom liever naar ProRail gaan.

Inspectie Leefomgeving en Transport

Volgens de minister hebben zowel Keyrail als ProRail haar verzekerd dat de veiligheid op het spoor niet in het geding is. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft geen aanleiding om aan te nemen dat de veiligheidsprestaties van Keyrail onder de maat zijn, zo schrijft Schultz van Haegen.

Schultz vindt de ongerustheid van de werknemers vooral een zaak tussen hen en FNV Spoor, aangezien de kritiek vooral afkomstig van ProRail-personeel dat gedetacheerd is bij Keyrail op de verkeerleidingspost Kijfhoek. Andere medewerkers van Keyrail zelf hebben FNV Spoor geschreven zich niet te herkennen in het beeld dat de bond heeft geschetst.

Keyrail distantieerde zich eerder al van de kritiek van FNV Spoor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.