Giftige stof vrijgekomen bij treinbotsing in Godinne

Twee goederentreinen zijn vrijdag even voor het middaguur op elkaar gebotst bij het station van Godinne in België. Het ongeluk gebeurde op de lijn Namen-Dinant. Volgens een woordvoerder van de brandweer kwam er een chemische, ontvlambare stof vrij bij de botsing. De omgeving werd geëvacueerd en er werden crisiscentra ingericht.

De twee goederentreinen reden op hetzelfde spoor in dezelfde richting. De tweede trein haalde de eerste trein in en reed daarna achter op het andere voertuig. Twee machinisten raakten daarbij lichtgewond en verschillende wagons ontspoorden. Een woordvoerder van de brandweer: “Een van de machinisten is net voor de botsing uit de trein gesprongen.” De machinisten zijn verhoord door de politie.

Giftige stof vrijgekomen

Een van de treinen vervoerde een chemische, ontvlambare stof. Bij de botsing ontstond een lek in een van de wagons waarbij een giftige stof is vrijgekomen. Uit voorzorg is de omgeving tot 800 meter afstand van het ongeluk ontruimd.

Een woordvoerder van de brandweer: “Ongeveer 500 mensen rondom het station zijn geëvacueerd. Ze kunnen onder meer terecht in het sportcentrum van Yvoir dat als crisiscentrum in ingericht.” Onder de evacués waren leerlingen van een school en de bewoners van een bejaardentehuis.

Leegpompen tank

Vrijdagmiddag is begonnen met het leegpompen van een tank met 20.000 liter chemische stoffen. Omwonenden mogen pas naar huis als de werkzaamheden afgerond zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.