Betuweroute

Vier maanden cel voor koperdiefstal Betuweroute

Twee mannen uit Tiel van 24 en 35 jaar zijn door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot vier maanden cel voor koperdiefstal begin dit jaar bij Zevenaar, op een baanvak van de Betuweroute.

Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden geëist: vijftien maanden onvoorwaardelijk tegen de een en vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk tegen de ander.

Railbreukbeschermingskabels

Dat de straffen een stuk lager uitvielen dan de eis van de officier van justitie komt doordat de rechtbank aanzienlijk minder bewezen achtte dan het OM. De rechtbank achtte wel bewezen dat de mannen railbreukbeschermingskabels van Keyrail, de exploitant van de Betuweroute, hebben gestolen op 17 januari van dit jaar. Die kabels vormen een belangrijk veiligheidsmechanisme op het spoor.

De rechtbank sprak de mannen vrij van eerdere diefstallen en van het meerdere keren opzettelijk in gevaar brengen van het spoorwegverkeer. Volgens de rechtbank viel niet uit te sluiten dat de mannen de koperen kabels niet zelf hebben doorgeknipt, zoals de verdachten zelf verklaarden. De kabels zouden al doorgeknipt zijn door anderen en langs het spoor liggen toen de mannen ze meenamen.

Vrijspraak gevaar veroorzaken

Alleen wegnemen van kabels is in het oordeel van de rechtbank niet genoeg om gevaar voor het treinverkeer te veroorzaken. Daarom sprak de rechtbank de verdachten daarvan vrij.

De politie kwam de koperdieven begin dit jaar op het spoor nadat monteurs ontdekt hadden dat er kabels loslagen. Toen de politie ging observeren bij het bewuste baanvak, stuitte ze op de verdachten die honderden meters aan gestolen koperkabels in hun auto hadden liggen.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Vier maanden cel voor koperdiefstal Betuweroute”

Jurema|09.06.12|00:39

Een mens zou zich bijna afvragen waroam het niet vaker gebeurt, dat couperen van voorpoten. Bij staarten staat het ook zo leuk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.