Betuwelijn, goederenvervoer

Botsing op Betuweroute door menselijke fout

De botsing van een goederentrein met een lorrie op de Betuweroute die woensdag heeft plaatsgevonden, is veroorzaakt door een menselijke fout. Een medewerker die verantwoordelijk is voor de veiligheid op de Betuweroute, heeft tegenover de politie verklaard fouten te hebben gemaakt. Dat meldt de KLPD vrijdag.

De botsing vond woensdag rond het middaguur plaats bij de tunnel onder het Pannerdensch Kanaal. Het treinverkeer op het A15-tracé van de goederenspoorlijn heeft aantal uur stilgelegen.

Proces-verbaal

De medewerker werd na de botsing aangehouden voor verhoor. “De medewerker heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt”, verklaarde een woordvoerder van de KLPD. “Er is proces-verbaal opgemaakt en de zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie”.  De KLPD wil in afwachting van het onderzoek geen uitspraken doen over de exacte toedracht van het ongeluk.

De botsing vond plaats bij de tunnel onder het Pannerdensch Kanaal. De lorrie werd gebruikt voor spoorwerkzaamheden en had niet op het spoor mogen staan toen de goederentrein passeerde. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht. De KLPD en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn na de botsing een onderzoek gestart.

Materiële schade

Niemand raakte gewond bij het ongeval, maar er was wel materiële schade aan de goederentrein en de lorrie. Van de lorrie bleef weinig over. De goederentrein is niet ontspoord en kon nog op eigen kracht wegrijden. De spoorinfrastructuur is niet beschadigd geraakt.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.