Succesvolle proefrit hogesnelheidsgoederentrein Eurocarex

De eerste proef met de hogesnelheidgoederentrein van het Europese samenwerkingsverband Eurocarex is geslaagd. De trein arriveerde woensdagochtend kort na middernacht in Londen nadat hij dinsdagmiddag om 16.42 uur in Frankrijk op Lyon-St Euxpéry Airport was vertrokken.

Na een stop op Parijs Charles de Gaulle Airport voerde de trip via de Eurotunnel richting de Britse hoofdstad. Doel van de proef was aantonen dat de trein probleemloos door de Eurotunnel kan rijden.

De trein, vooral bedoeld voor het vervoer van postpakketten, stond in Parijs ongeveer een uur stil vanwege het ophalen van een extra lading vracht en een persmoment. Uiteindelijk kwam hij na ruim 7 uur in Londen aan.

Capaciteit

De hogesnelheidsgoederentrein heeft een capaciteit van 120 ton vracht. Dat staat gelijk aan ten minste 7 trucks of 7 Boeing 737 vrachtvliegtuigen. Hij moet een duurzaam alternatief worden voor vrachtverkeer over de weg. Met Alstom en Siemens wordt inmiddels onderhandeld over een totaalbestelling van 25 van deze hogensnelheidsgoederentreinen.

Het is de bedoeling dat de trein na 2015 operatief wordt. Met welke snelheid hij straks over het spoor raast, is nu nog niet te zeggen. Daarvoor is Eurocarex afhankelijk van zaken als dienstregelingen en de drukte op het spoor op bepaalde tijdstippen.

Eurocarex werkt onder andere samen met de luchthavens van Amsterdam, Parijs (Charles de Gaulle) en Luik, en infrastructuurmanagers als Eurotunnel, High Speed 1 en Réseau Ferré de France. Het heeft klanten als Air France Cargo, FedEx, WFS en Geodis.

Foto: Amsterdam Connecting Trade (ACT)

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.