Rotterdam neemt snelste treinscan ter wereld in gebruik

De Douane kan voortaan rijdende goederentreinen controleren op lading door middel van een nieuw scansysteem. Het scanapparaat is woensdag in gebruik genomen door de Douane in de Rotterdamse haven en zou de snelste treinscan ter wereld moeten zijn.

Het scanapparaat kan goederentreinen doorlichten tot een snelheid van 60 kilometer per uur. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaf het officiële startsein voor het nieuwe hightech controlemiddel.

Scanapparatuur

Met de scanapparatuur moet de inspectie van containers op het spoor veel gemakkelijker worden. Volgens een woordvoerster van de Douane zijn er wereldwijd nog geen tien van deze scans actief.

Dat de Douane heeft gekozen voor het systeem, komt onder meer door de oplevering op termijn van de Maasvlakte 2. Ook wil de Douane uitgaande goederen vanuit de Europese Unie graag nader controleren.

Goederenstroom

Bepaalde goederen mogen immers niet ongecontroleerd op de Nederlandse of Europese markt terechtkomen. Daarom neemt de Douane maatregelen, zoals de inzet van scanapparatuur of detectiepoorten om goederenstromen te controleren.

Voor vrachtwagens heeft de Douane al de Euromaxscan. Deze volautomatische truckscanner kan 150 containers per uur verwerken. Dat is fors meer dan de gemiddelde truckscanner die ongeveer 20 containers per uur verwerkt.

 

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.