SpoorPro.nl https://www.spoorpro.nl Vakblad voor railbedrijven Mon, 17 Jun 2019 15:12:45 +0200 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.1 RandstadRail ligt stil door grote brand Berkel https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/06/17/randstadrail-ligt-stil-door-grote-brand-berkel/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/06/17/randstadrail-ligt-stil-door-grote-brand-berkel/#respond Mon, 17 Jun 2019 15:12:45 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=51013 De metroverbinding van RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag is maandagmiddag stilgelegd vanwege een zeer grote brand in Berkel en Rodenrijs. De brand woedt in een kringloopwinkel en een meubelfabriek. Brandweereenheden zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar de Veilingweg en de Oudelandselaan om het vuur te bestrijden. Dikke, zwarte rookwolken zijn tot ver in de omtrek te zien.

In verband met de brand en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling heeft vervoerder RET RandstadRail stilgelegd. Op last van de brandweer rijden er voorlopig geen metro’s tussen station Meijersplein in Rotterdam en Pijnacker-Zuid. De rook trekt in de richting van Pijnacker weg.

Groot materieel

De brand werd omstreeks 14.15 uur gemeld, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Er zijn geen meldingen over gewonden. De brandweer is met groot materieel bezig om te voorkomen dat de brand overslaat naar naastgelegen gebouwen.

De gezamenlijke hulpdiensten raden omwonenden aan ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten.

Bron: ANP

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/06/17/randstadrail-ligt-stil-door-grote-brand-berkel/feed/ 0
ERA aangesteld als centrale toelatingsinstantie ERTMS https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/era-aangesteld-als-centrale-keuringsinstantie-ertms/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/era-aangesteld-als-centrale-keuringsinstantie-ertms/#comments Mon, 17 Jun 2019 11:31:05 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50985 De Europese Unie heeft een belangrijke stap gezet in de richting van een centrale spoormarkt. Het Europese spooragentschap (ERA) krijgt de verantwoordelijkheid over de vergunningen van zowel voertuigen, veiligheidscertificeringen als de certificering van ERTMS in het spoor. Het besluit hiertoe werd afgelopen week aangenomen door acht Europese lidstaten. De overige lidstaten volgen in 2020.

ERA vereenvoudigde de autorisatie- en certificeringsprocessen, inclusief de toelating van voertuigen veiligheidsautorisatie en de autorisatie van ERTMS in de baan. Vanaf nu moeten Europese spoorbedrijven contact opnemen met het kantoor van ERA in het Franse Valenciennes. Het invullen van een online formulier in de One-Stop Shop IT tool (OSS) van ERA volstaat. Na ontvangst van het formulier wijst ERA een projectmanager toe aan het dossier die de aanvraag verder verwerkt en behandelt met een meertalig expertiseteam.

Zwitsers doen ook mee

Deze ingrijpende verandering in het proces is aangenomen door Bulgarije, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Roemenië en Slovenië.  De overige Europese lidstaten gaan de nieuwe regels volgend jaar juni invoeren. Ook Zwitserland gaat het nieuwe regime vanaf nu als niet EU-lidstaat per geval toepassen.

“Jarenlang werd de vooruitgang in de Europese spoorsector gehinderd door technische barrieres en excessieve kosten. Het nieuwe vereenvoudigde certificeringsproces helpt de barrieres te doorbreken en harmonisatie te vergroten. Dit gaat de concurrentiepositie van het spoor vergoten,” aldus ERA-directeur Josef Doppelbauer.

Vierde spoorpakket

De nieuwe regels maken deel uit van het Vierde Spoorpakket. Dit document werd in 2016 goedgekeurd door het Europees Parlement. Het maakt de liberalisering van spoorgoederenvervoer binnen de EU en het creeren van een centrale spoormarkt mogelijk. Het Vierde Spoorpakket heeft vier doelstellingen: Het standaardiseren van autorisatie en certificering, het versterken van de positie van van spoorbeheerders, het openbreken van de thuismarkt voor personenvervoer en het vasthouden van een hoog kennisniveau onder werknemers in de spoorbranche. Om vervoer van goederen en personen over het spoor te stimuleren in het algemeen, en de doelen in het pakket in het bijzonder, te bereiken is harmonisatie van de wet- regelgeving in alle landen nodig, vindt ERA.

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/era-aangesteld-als-centrale-keuringsinstantie-ertms/feed/ 1
Nieuw masterplan moet zorgen voor betere spreiding spoorwerk https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/nieuw-masterplan-moet-zorgen-voor-betere-spreiding-spoorwerk/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/nieuw-masterplan-moet-zorgen-voor-betere-spreiding-spoorwerk/#comments Mon, 17 Jun 2019 09:36:18 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50916 Uitsluitend ’s nachts, in de weekenden en in vakantietijd aan het spoor werken is volgens ProRail op termijn onbetaalbaar en leidt tot leegloop van de sector. Het is daarom onvermijdelijk dat er af en toe ook overdag en doordeweeks gewerkt gaat worden. Het creëren van meer begrip hiervoor bij vervoerders was voor ProRail een van de redenen om partijen bij elkaar te brengen in ‘TWAS Incubators’. 

TWAS staat voor Toekomstbestendig Werken aan het Spoor en is het masterplan van ProRail voor werkzaamheden aan de spoorinfrastructuur voor de komende jaren. “TWAS realiseert de optimale balans door werk te bundelen, spreiden en te plannen in beter samenspel met vervoerders, aannemers, overheid en belangenorganisaties”, legt Eric Thieme, programmamanager TWAS bij ProRail uit.

“Zelf lossen we dit op door de planning van onze infrawerkzaamheden te verbeteren en daarmee aantoonbaar de grootste pijnpunten bij de aannemers en vervoerders weg te nemen. Deze planning moet goed aansluiten bij de mogelijkheden van alle partijen.  Nu wordt er bijvoorbeeld massief in de nacht, het weekend en vakantieperiodes gewerkt, waardoor aannemers moeite hebben om hun personeelsbestand kwalitatief en kwantitatief op peil te houden. Dat brengt de continuïteit van het spoorsysteem in gevaar.”

Sinds het opknippen van de NS in aparte private ondernemingen zijn deze steeds meer los van elkaar hun eigen processen gaan optimaliseren, zonder daarbij te kijken wat het betekent voor de totale keten, merkt ProRail. “Het spoor maken we samen. We zijn daarom gaan kijken wat wij als ProRail kunnen doen om alle betrokken partijen beter met elkaar te laten samenwerken. We nodigen ze daarom uit om aan met elkaar aan tafel te gaan zitten voor structureel en constructief overleg. Dat scheelt tijd en zorgt voor meer onderling begrip voor elkaars standpunten en mogelijkheden. Nu komt het nog te vaak voor dat wij een plan uitwerken op basis van bilaterale gesprekken met alle partijen, maar dat vervolgens een vervoerder of een aannemer tenslotte zegt: ‘dat kan helemaal niet’ en we weer opnieuw moeten beginnen.”

Sectorbrede snelkookpan

Een van de dingen die we daarvoor inzetten is de TWAS Incubator. De Incubator is een ‘snelkookpan-sessie’ met een groot aantal stakeholders uit de spoorsector. Het doel is om vraagstukken vast te pakken, de gezamelijke opgave concreet te maken en daarop te versnellen. Op deze manier bouwen we samen aan een nieuwe sector- brede best-practice van samenwerken en optimaliseren. In het kader van ‘ think big, start small, scale fast’ hebben we deze manier van werken voor het eerst gebruikt in de BBV Wadden. Nu schakelen we op en pakken we Kennemerland aan en kijken al vooruit naar volgende gebieden”, zegt Thieme.

Op termijn moet er op deze manier een systeem van landelijk portfoliobeheer ontstaan waardoor er meer samenhang ontstaat tussen de verschillende projecten en indirecte kosten zoveel mogelijk worden beperkt. Een van de belangrijkste doelstellingen van het masterplan is om te komen tot lange termijnplanningen waarbij werkzaamheden beter worden gespreid zowel over de jaren als binnen het jaar. “Wat we veel horen van aannemers is dat er een enorme dip in de werkzaamheden zit in het eerste kwartaal. Die moet in de rest van het jaar worden goedgemaakt en dat kost geld. Alleen al omdat mensen die je begin van het jaar bent kwijtgeraakt weer moet zien aan te trekken.”

Leegloop

Het vinden en binden van goed personeel is sowieso een belangrijke drijfveer achter het masterplan. Uit het Rail Carrière Onderzoek 2019 van SpoorPro begin dit jaar kwam opnieuw naar voren dat aannemers moeite hebben om op tijd goede mensen te vinden. Ook ProRail erkent dat de spoorbranche vakmanschap dreigt te verliezen. “Voor jonge mensen kan het nog aantrekkelijk zijn om veel ’s nachts, in de weekenden en in vakantieperiodes te werken en meer te verdien. Maar eenmaal in de volgende fase van hun leven worden andere sectoren, waar normale werktijden gebruikelijker zijn, aantrekkelijker. Die mensen komen niet meer terug en de kennis die ze hebben opgebouwd zijn we kwijt.”

Eric Thieme komt het TWAS masterplan en de obstakels binnen ProRail die hiervoor overwonnen moesten worden, toelichten tijdens een bijeenkomst van Railforum. Deze wordt op woensdag 19 juni gehouden in Utrecht.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/nieuw-masterplan-moet-zorgen-voor-betere-spreiding-spoorwerk/feed/ 2
GVB start aanbesteding voor nieuwe railreiniger https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/06/17/gvb-in-de-markt-voor-nieuwe-railreiniger/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/06/17/gvb-in-de-markt-voor-nieuwe-railreiniger/#respond Mon, 17 Jun 2019 08:37:19 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50943 De Amsterdamse stadsvervoerder GVB is een aanbesteding gestart voor de aanschaf van een nieuwe railreinigingsinstallatie. Het gaat hierbij zowel om het voertuig en de installaties als het onderhoud en de keuringen. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot en met 29 juli inschrijven.

GVB zoekt een partij die het basisvoertuig kan leveren. Dit voertuig moet zijn uitgerust met een rail-weginstallatie, een reinigingsinstallatie en een opbergkast voor gereedschap. De leverancier moet er daarnaast voor zorgen dat het geheel de juiste certificeringen heeft en de komende tien jaar zowel preventief als correctief wordt onderhouden en de jaarlijkse verplichte keuringen ondergaat van onder meer RDW, TCVT, rij-weginstallatie, en reinigingsinstallatie.

Verlenging

De looptijd van de opdracht gaat in op 29 juli dit jaar en loopt exact een jaar later af. Verlenging is mogelijk. Zo kunnen onder meer de onderhoudsdiensten na de eerste tien jaar twee keer voor vijf jaar worden verlengd.

GVB heeft daarbij ook het recht om het onderhoud als een aparte opdracht aan een of meer andere partijen te verstrekken. GVB geeft dus geen volumegarantie af.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/06/17/gvb-in-de-markt-voor-nieuwe-railreiniger/feed/ 0
ETS Spoor viert jubileum met inhoud en braadworst https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/ets-spoor-viert-jubileum-met-inhoud-en-braadworst/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/ets-spoor-viert-jubileum-met-inhoud-en-braadworst/#respond Mon, 17 Jun 2019 08:19:32 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50975 Naast het 20-jarig bestaan, vierde leverancier van spoorse materialen ETS Spoor afgelopen donderdag ook de opening van een nieuw magazijn. Onder meer bevestigingsmaterialen en thermietlas-benodigdheden zijn vanaf nu vanuit eigen voorraad leverbaar. Een kleine honderd klanten, toeleveranciers en andere relaties kwamen de broers Schulmeister persoonlijk feliciteren en de voorraad inspecteren.

In een zowel in het Nederlands als Engels uitgesproken speech bedankte een zichtbaar geëmotioneerde Rogier Schulmeister klanten en toeleveranciers voor het vertrouwen in de afgelopen jaren. “En zonder ons team van trouwe medewerkers was het ook echt niet gelukt om te bereiken wat we tot nu toe bereikt hebben. Bedankt daarvoor en samen gaan we nog veel meer bereiken.”

Duitse wortels

De European Trading Company, zoals ETS Spoor aanvankelijk heette, werd in 1999 opgericht door Klaus Schulmeister, de vader van de huidige directeurs Rogier en Sander Schulmeister. De geboren Duitser vertrok op zijn achttiende naar Nederland om zijn geluk te beproeven in Amsterdam. Na jaren in de spoorsector gewerkt te hebben, startte hij twintig jaar geleden met ETS Spoor. Aanvankelijk als vreemde eet in de bijt tussen de gevestigde grote partijen, maar inmiddels overal in beeld als tweede of zelfs eerste leverancier. Inmiddels werken er vijftien mensen bij het bedrijf en maken steeds spooraannemers gebruik van de kennis en het alsmaar uitdijende assortiment. De groei was drie jaar geleden aanleiding om te verhuizen naar een nieuwe locatie in Purmerend. Aanvankelijk alleen als kantoor, maar nu ook als magazijn.

De gasten werden tijdens het jubileumfeest onthaald op een ruim assortiment foodtrucks. Naast pizza’s en hamburgers mocht hierbij de Bratwurst, gezien de wortels van de famillie Schulmeister natuurlijk niet ontbreken. Het feest vormde de afsluiting van een middag waarbij de gasten een inhoudelijk workshopprogramma kregen voorgeschoteld. Onder meer ProRail, Railforum en een aantal toeleveranciers van ETS Spoor verzorgden workshops met thema’s als samenwerken en innoveren in de spoorsector.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/ets-spoor-viert-jubileum-met-inhoud-en-braadworst/feed/ 0
Hofbogen Rotterdam verkocht aan Dudok Groep Dordrecht https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/hofbogen-rotterdam-verkocht-aan-dudok-groep-dordrecht/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/hofbogen-rotterdam-verkocht-aan-dudok-groep-dordrecht/#respond Mon, 17 Jun 2019 07:56:11 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50960 De Hofbogen in Rotterdam zijn verkocht aan Dudok Groep uit Dordrecht. Het spoor over de Hofbogen verbond sinds 1908 Rotterdam met Scheveningen. De Hofbogen is een viaduct met betonnen bogen, waarin winkels, koffiezaken en restaurants te vinden zijn. ProRail meldt het dak samen met woningcorporaties Vestia en Havensteder te hebben aangepast voor de nieuwe bestemming.

Een eeuw lang reden er treinen op dit traject. Het rijksmonument werd in 2006 gekocht door een aantal woningcorporaties die zijn opgegaan in Vestia en Havensteder. Voor deze corporaties is commercieel vastgoed geen kerntaak, waardoor zij in 2018 op zoek gingen naar een koper. Uiteindelijk werd Dudok Groep uit Dordrecht geselecteerd als koper.

Toekomstvisie

Dudok Groep werd gekozen op basis van het bod in combinatie met de ingediende toekomstvisie. De horeca-onderneming vindt de Hofbogen aantrekkelijk vanwege de gevarieerde mix van duurzame ondernemers, die een binding heeft met de wijk en de stad. Het bedrijf wil in samenwerking met de gemeente Rotterdam op de Hofbogen onder meer een dakpark aanleggen. Daarbij bij betrekt zij de ondernemers, vrijwilligers en lokale initiatieven.

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/17/hofbogen-rotterdam-verkocht-aan-dudok-groep-dordrecht/feed/ 0
ILT: Kijfhoek voldoet grotendeels aan de norm https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/13/ilt-kijfhoek-voldoet-grotendeels-aan-de-norm/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/13/ilt-kijfhoek-voldoet-grotendeels-aan-de-norm/#respond Thu, 13 Jun 2019 11:27:03 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50949 De spoorweginfrastructuur op het rangeerterrein Kijfhoek voldoet voor 94,6 procent aan de normen. Die conclusie trekt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van onderzoek begin 2019. Het onderzoek bracht geen acuut onveilige situaties aan het licht. Wel is het aantal wissels dat aan de norm voldoet lager (87,2 procent) dan het landelijk gemiddelde (97 procent). 

De ILT wil dat ProRail op korte termijn actie onderneemt om wissels die niet aan de norm voldoen te verbeteren. Verder moet ProRail altijd een risicoanalyse uitvoeren bij normoverschrijdingen die de veiligheid kunnen raken. Dit gebeurt op Kijkhoek nu onvoldoende vindt ILT. De inspectie monitort dit jaar wanneer en of de verbeterpunten succesvol zijn doorgevoerd.

Het toezicht door ILT op het rangeerterrein werd vorig jaar naar aanleiding van een aantal serieuze ongevallen en incidenten verscherpt. De inspectie is sindsdien aanwezig bij alle geplande werkzaamheden op of bij de spoorbaan. Vanaf oktober 2018 zijn deze controles bij werkzaamheden afgeschaald. Tot op de dag van vandaag is de ILT aanwezig bij al het herstelwerk na een storing. Bovendien nemen inspecteurs twee keer per week een steekproef bij andere werkzaamheden.

Fysieke staat

Ook werd naar de gehele veiligheidssituatie op Kijfhoek gekeken. De ILT onderzocht hiervoor begin 2019 onder meer de fysieke staat van de spoorweginfrastructuur. Hierbij werden onder meer wissels, overwegen/paden, spoor (100m-secties), ES-lassen, fly-overs en relaiskasten geïnspecteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de spoorweginfrastructuur op Kijfhoek op dit moment voldoende is.

Het aantal wissels dat aan de norm voldoet, met name in de doorgaande sporen, is substantieel lager dan in de rest van Nederland. Gemiddeld over de hele Kijfhoek voldoet 4,3 procent van de objecten niet aan de norm, maar is wel veilig. Dit kan ertoe leiden dat de technische levensduur niet wordt gehaald. 1,1 procent van de onderzochte infrastructuur zit volgens de inspectie zo ver onder de norm dat de spoorwegveiligheid geraakt kan worden. De ILT stelt echter nergens acuut gevaar vast.

Slijtage hoger

Naast wissels die niet aan de eigen normen van ProRail voldoen, ziet ILT ook dat door het zware goederenvervoer de slijtage van de spoorobjecten hoger is dan in de rest van Nederland. De inspectie wil daarom op korte termijn veranderingen zien bij ProRail. Woensdag ontvingen de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail de onderzoeksresultaten. Ook de resultaten van een in opdracht van ProRail uitgevoerd onderzoek door stichting Crisislab werden deze week aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/13/ilt-kijfhoek-voldoet-grotendeels-aan-de-norm/feed/ 0
Hoe stoom je een 180 jaar oude sector klaar voor BIM? https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/13/hoe-stoom-je-een-180-jaar-oude-sector-klaar-voor-bim/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/13/hoe-stoom-je-een-180-jaar-oude-sector-klaar-voor-bim/#respond Thu, 13 Jun 2019 08:52:06 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50912 In de bouw en industrie is Building Information Modelling (BIM) al jaren gemeengoed, maar in de spoorbranche wordt het samenbrengen van data in één model of digitaal platform nog maar mondjesmaat toegepast. In het ene land zijn de infrabeheerders en hun partners wat verder dan in het andere, maar in de meeste gevallen worstelen ze er vooral mee. Reden voor Royal HaskoningDHV om een tweedaagse BIM-bootcamp te organiseren voor partijen in de railbranche op het hoofdkantoor in Amersfoort.

Dat het bureau hiermee in een behoefte voorziet blijkt wel uit de grote belangstelling vanuit de hele sector uit een groot deel van Europa. Zo’n 40 medewerkers van infrabeheerders, vervoerders, aannemers en hun toeleveranciers kwamen op de bootcamp af.

“BIM wordt steeds meer gebruikt en roept ook steeds meer vragen op”, weet Peter Boom, Director Rail Asset Management and Digitisation bij Royal HaskoningDHV. “Wat je nu ziet is dat veel partijen hun eigen aanpak ontwikkelen. Door partijen bij elkaar te brengen willen we er voor zorgen dat niet ieder land het wiel opnieuw gaat uitvinden. Het idee achter BIM is juist dat je gezamenlijk in dezelfde taal informatie deelt. Vanuit dat idee is het plan om deze bootcamp te organiseren ontstaan. Daarnaast spelen we als RHDHV natuurlijk graag een rol om BIM projecten te begeleiden.”

Geen waarde

Op de eerste dag werd de inleiding verzorgd door Building Smart, een internationale organisatie die samen met haar leden uit de bouwbranche standaarden definieert. BIM is nu ook overgenomen in de ISO 19650 standaard. Die beschrijft de samenwerkingsprocessen voor effectief beheer van informatie door de hele leverings- en operationele fase van een gebouw/ infrastructuurobject met behulp van BIM. Daarom wordt ook wel gesproken over Building Information Management.

BIM wordt vaak geassocieerd met het spectaculaire 3D-modellen, dit is ook wat software-aanbieders Autodesk, CGS Labs en Bentley lieten zien in hun presentaties op dag een van de bootcamp. Hoewel visueel aantrekkelijker dan cijfers en letters, zijn deze modellen niet hetgeen waar de deelnemers aan deze bootcamp warm voor lopen. “Zonder de bijbehorende data hebben die modellen geen waarde”, vindt een van de deelnemers, werkzaam bij een bekende toeleverancier uit de spoorsector. Tijdens de workshops in groepen van circa tien mensen op dag twee werd duidelijk waar wel behoefte aan is bij spoorbeheerders, ingenieursbureaus, aannemers, onderhoudspartijen en toeleveranciers.

“We willen onze assets in kaart brengen, zowel geografisch, maar vooral hun relatie tot elkaar”, aldus een medewerker van het Zwitserse SBB, dat met een delegatie van vijf personen naar Amersfoort kwam. Ook collega’s van het Britse Network Rail, Infrabel en hun Zweedse en Deense evenknieën wilden dit evenement niet missen. Allemaal zijn ze er van overtuigd dat ze iets met BIM moeten, maar wel met een duidelijk doel voor ogen en niet omdat BIM nu eenmaal hip is.

Leeg weiland

Duidelijk werd dat de ervaringen met BIM in andere sectoren niet zomaar een op een kunnen worden overgenomen door de spoorbranche. In de meeste gevallen gaat het immers om aanpassingen in een al bestaande infrastructuur. Er is in het spoor vrijwel nooit sprake van een leeg weiland waarin in alle vrijheid een nieuw bouwwerk neergezet kan worden. Het gaat vrijwel altijd om aanpassingen in een netwerk van vele decennia oud, met veel bestaande bouwwerken en veel verschillende soorten assets. Verder hebben de projecten op het spoor een lange of zelf oneindige looptijd. Het onderhoud van assets loopt immers altijd door.

In een van de workshops ging het over de toepassingen van BIM door de gehele levenscyclus van een project. Deelnemers van de bootcamp erkenden dat er nog te vaak gekeken wordt naar de BIM toepassingen in de ontwerpfase van een project, maar dat dit eigenlijk te beperkt is. Boom: “Als keten moeten we kijken naar toepassing van BIM over de gehele levenscyclus van objecten. Op die manier begrijpen we elkaar exact in het project en werken we met een ‘single source of thruth’. Royal HaskoningDHV heeft met deze BIM principes al ervaring opgedaan in projecten buiten de spoorbranche en ziet volop mogelijkheden om dit ook binnen het spoorse toe te passen.”

Erfenis

Van spoor, bruggen, tunnels en andere onderdelen bestaan al veel data, vaak analoog, zoals tekeningen, maar ook digitaal in de vorm van oude IT-systemen. Een van de grootste uitdagingen voor BIM in de spoorbranche is de integratie van deze erfenis, blijkt tijdens een workshop geleid door Thymo van den Brug, manager vernieuwing, Asset management informatie bij ProRail. Met het simpelweg scannen van documenten ben je er niet. Het moeten pure data zijn die door ieder systeem en applicatie om te zetten naar bruikbare informatie, weet Van den Brug. “Alles wat er al is vergeten en met moderne monitoringtools je hele infrastructuur scannen en omzetten in data is misschien wel de beste oplossing”, oppert een van de jongere deelnemers. Een andere deelnemer loopt al wat langer mee en vreest dat dit een te beperkt beeld zal geven van de infrastructuur en de objecten. “Het is leuk om in kaart te brengen wat je kunt zien in de huidige toestand, maar vaak wil je ook weten hoe het oorspronkelijk ontwerp er uit ziet. Dat is vooral van belang bij onderdelen van de constructie die je niet kunt zien.”

Een deelnemer van de Zwitserse spoorwegen SBB wijst er op dat het probleem met digitaliseren in het spoor is dat je niet alleen een klein stukje kunt doen, maar meteen alles moet digitaliseren. “Alles hangt immers met elkaar samen in het spoor, als je slechts een deel doet en daar je beleid op baseert, ontstaan gegarandeerd problemen.” ProRail wil onder meer door met BIM te werken juist storingen voorkomen en ze sneller kunnen verhelpen, legt Van den Brug uit. “Dat is vanwege de intensievere belasting van het spoor. Van vier naar acht treinen per uur, hard nodig.”

BIM-bootcamp RHDHV

In een andere workshop deelde Menno Koehorst van Rijkswaterstaat de opgedane ervaringen met BIM bij projecten in de weg- en waterbouw. Bij de nationale wegbeheerder wordt sinds 2012 gewerkt met COINS, een Zip-bestand dat over en weer gestuurd wordt door de bij een project betrokken partijen en waarbij iedere partij de aanwezige data verrijkt met die van hemzelf. Het probleem is alleen dat er op den duur verschillende versies van een COIN of container in omloop zijn en niet iedere partij dezelfde bestandsformaten of programma’s gebruikt. “Bij BIM gaat het meer en meer om data delen in plaats van data uitwisselen zoals wij nu doen, maar we hebben in de tussentijd wel veel ervaring opgedaan met het aanbrengen van structuur in zo’n COIN. Dit door middel van het toepassen van een zogenaamde ontology, een boomstructuur. Hierin zijn de verschillende objecten vermeld en in welke relatie ze tot elkaar staan.” ProRail ontwikkelt hiervoor een eigen Object Type Library (OTL Spoor). Deze wordt nadrukkelijk aangeboden aan collega infrastructuurbeheerders.

Magic Machine

De bootcamp werd afgesloten met een fictieve casestudie. De deelnemers moesten voor dit project in groepen in BIM-vorm een plan van aanpak bedenken voor een nieuwe spoorgoederenverbinding tussen een chemische fabriek en het bestaande spoornetwerk. Deelnemers werden uitgedaagd om vooral na te denken over de informatiestromen binnen het project. Alle resultaten werden voor de afscheidsborrel gepresenteerd. Hierbij verpakte een van de groepen zijn serieuze boodschap in een grap. “We hebben een magische machine tot onze beschikking, daar hebben we alle beschikbare data en de eisen van de opdrachtgever ingestopt. Vervolgens rolde er een een kant en klaar plan uit.” Een goede grap, aldus Peter Boom in zijn afsluitende speech, maar dat is uiteindelijk wel waar we naar op zoek zijn met BIM.

Een allesomvattende oplossing voor de snelle acceptatie van BIM in de spoorsector of een ‘Magic Machine’ werd tijdens deze bootcamp niet bedacht, maar dat was ook niet de opzet aldus Boom. “Mensen die er mee bezig zijn bij elkaar brengen en leren van elkaar. Enthousiast over het idee waren ze waarschijnlijk al, maar mogelijk heeft iedereen elkaar hier nog enthousiaster weten te maken en gaan ze met ideeën terug naar hun eigen organisatie om daar meer mensen enthousiast te maken en te werken aan een doorbraak. Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn.” Onder de deelnemers zelf was veel behoefte aan een snel vervolg. Royal HaskoningDHV wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken, maar de deelnemers zien zelf meer in een halfjaarlijkse bijeenkomst om de vaart er in te houden.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/13/hoe-stoom-je-een-180-jaar-oude-sector-klaar-voor-bim/feed/ 0
‘Gebrek aan veiligheidsmanagement oorzaak incidentenreeks Kijfhoek’ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/06/13/gebrek-aan-veiligheidsmanagement-oorzaak-incidentenreeks-kijfhoek/ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/06/13/gebrek-aan-veiligheidsmanagement-oorzaak-incidentenreeks-kijfhoek/#respond Thu, 13 Jun 2019 07:51:57 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50919 De vijf incidenten op rangeerterrein Kijfhoek in de zomer van 2018 zijn onder meer het gevolg van een gebrek aan aandacht voor veiligheidsmanagement door ProRail, Strukton en DB Cargo. Daarnaast is het heuvelsysteem op Kijfhoek toe aan een grondige modernisering omdat het te veel ruimte laat voor fouten. Die conclusies trekt Stichting Crisislab die de incidenten onderzocht.

De resultaten van het in opdracht van ProRail uitgevoerde onderzoek zijn woensdag door staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer verzonden. Ondanks dat het veiligheidsmanagement volgens de onderzoekers ter wensen over laat, komt uit het onderzoek wel naar voren dat er geen structurele problemen zijn in de veiligheidscultuur onder de medewerkers op Kijfhoek. Het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers op de werkvloer is goed, aldus Crisislab. Onder meer de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) kwam eerder tot soortgelijke conclusies, maar oordeelde wel dat de medewerkers zich slecht hielden aan veiligheidsprocedures.

Het ontwerp van Kijfhoek dateert uit de jaren zeventig en voldoet volgens het rapport ondanks tussentijdse moderniseringen niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Onder meer omdat er ruimte is voor menselijke fouten en toeval. De kans dat er incidenten plaatsvinden is daardoor te groot. ProRail erkent dat de heuvel aan vernieuwing toe is. Hoewel het huidige heuvelsysteem volgens de spoorbeheerder nog wel voldoet aan de eisen voor een veilige bedrijfsvoering. De komende jaren staat de vervanging van een groot deel van de sporen en wissels op Kijfhoek gepland.

Olifanten

Verder zouden er een aantal veiligheidsmaatregelen op Kijfhoek te complex zijn zodat medewerkers kiezen voor ‘olifantenpaadjes’ een kortere route om hetzelfde doel te bereiken. Bij het oversteken van sporen is dit letterlijk het geval ontdekte Crisislab naar aanleiding van gesprekken met medewerkers. Vooral het onderscheid tussen de veiligheidsrichtlijnen van de drie bedrijven die actief zijn op Kijfhoek zorgt voor onduidelijkheid.

ProRail-directeur Pier Eringa laat in een begeleidende brief weten de bevindingen van Crisislab serieus te nemen en zich te realiseren dat er veel werk ligt om de veiligheid op Kijfhoek te verbeteren en duurzaam te borgen. “Ook beseffen we dat er afgelopen jaren onvoldoende managementaandacht is uitgegaan naar de veiligheid op Kijfhoek. Met de aanstelling van een Integraal Manager en inrichting van een verbeterprogramma Kijfhoek hebben we afgelopen half jaar goede eerste stappen gezet. Een van de resultaten is een nieuwe organisatiestructuur waarmee meer integrale samenwerking binnen ProRail en tussen de ketenpartners tot stand komt. Hiermee geven wij een belangrijke invulling aan de aanbeveling van Crisislab om als één organisatie te werken.”

Brandweer

Naast de aanpak van het veiligheidsmanagement en het heuvelproces is inmiddels in overleg met de betrokken overheden besloten om twee extra calamiteitenwegen aan te leggen rond Kijfhoek. Om dit mogelijk te maken, zullen er twee heuvelsporen verdwijnen. Ook komen er twee industriële blusvoertuigen op het terrein te staan.

Bekijk hier het Onderzoeksrapport_Crisislab_veiligheid_emplacement_Kijfhoek

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/06/13/gebrek-aan-veiligheidsmanagement-oorzaak-incidentenreeks-kijfhoek/feed/ 0
ProRail start aanbesteding aardfoutdetectoren https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/12/prorail-start-aanbesteding-aardfoutdetectoren/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/12/prorail-start-aanbesteding-aardfoutdetectoren/#respond Wed, 12 Jun 2019 09:47:35 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=50904 Spoorbeheerder ProRail is een aanbestedingsprocedure gestart voor de levering, installatie en het onderhoud van aardfoutdetectoren. Geïnteresseerden partijen kunnen reageren tot en met 29 augustus.  

Het aardfoutdetectiesysteem heeft als doel om te voorkomen dat er ongemerkt een foutstroom gaat lopen en hiermee een treinbeveiligingscircuit wordt overbrugd. Het systeem moet volgens een in de NEN-EN-IEC 61557-8 richtlijn gespecificeerde methode de Isolatieweerstand (Rf) meten, weergeven en melden wanneer de gemeten Isolatieweerstand (Rf) gelijk of kleiner is dan de Alarmweerstand (Ra).

Ondersteunende diensten

De te sluiten overeenkomst bestaat uit de levering van aardfoutdetectoren zelf, maar ook bijbehorende onderdelen, hulpmiddelen en verwante dienstverlening zoals ondersteunende installatie-, instandhoudingsdiensten maken deel uit van de opdracht.

Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op TenderNed.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/06/12/prorail-start-aanbesteding-aardfoutdetectoren/feed/ 0