SpoorPro.nl https://www.spoorpro.nl Vakblad voor railbedrijven Wed, 13 Nov 2019 08:36:13 +0100 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.4 NS en ProRail hengelen naar bijdrage investeringsfonds https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/13/ns-en-prorail-hengelen-naar-bijdrage-investeringsfonds-stikstof/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/13/ns-en-prorail-hengelen-naar-bijdrage-investeringsfonds-stikstof/#respond Wed, 13 Nov 2019 08:16:53 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54334 Vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail hebben een plan ingediend bij de regering voor 20,6 miljard euro aan maatregelen om het spoor te drastisch te verbeteren. Het geld moet komen uit het investeringsfonds van 50 miljard euro dat in Den Haag wordt ingericht om de Nederlandse economie de komende twintig of dertig jaar duurzaam te laten groeien.

Volgens beide bedrijven kunnen zij met meer treinen, snellere verbindingen en grotere stations een oplossing bieden voor de aanpak van de stikstofproblemen. Dat meldt het AD dat inzage kreeg in de plannen. In het document doen NS en ProRail volgens de krant tientallen voorstellen voor spoorinvesteringen tot 2040. Het kabinet werkt nog aan de invulling van het tientallen miljarden euro’s grote fonds. De minsters Hoekstra van Financiën en Wiebes van Economische Zaken presenteren naar verwachting begin 2020 de details van het fonds dat onder meer bedoeld is om infrastructurele en andere projecten te financieren.

Hanzelijn

In de plannen van NS en ProRail staat onder meer dat de reisduur tussen Groningen/Leeuwarden en de Randstad omlaag moet. Door aanpassingen op de Hanzelijn zou die een kwartier omlaag kunnen. Treinroutes van Nijmegen, Twente en Vlissingen naar het westen moeten ook tot dertig minuten sneller.

Op hoofdroutes, zoals Amsterdam-Eindhoven, moeten meer treinen gaan rijden. Belangrijke stations als Amersfoort, Leiden, Nijmegen en Roermond moeten voor een miljard euro worden uitgebreid. ProRail wil verder fors investeren in het goederenvervoer. Door knelpunten weg te nemen zouden goederentreinen van 600 meter tot 740 meter kunnen worden verlengd.

Snelbus

Er zouden lightrailverbindingen moeten komen tussen Den Haag en Dordrecht en van Haarlem naar het Gooi en een snelbus tussen Utrecht en Breda. Bovendien moet de stroomvoorziening op het spoor worden verdubbeld van 1500 naar 3000 volt. Op die manier zouden er veel meer treinen kunnen rijden en kunnen ze sneller accelereren.

Volgens Hans van Leeuwen, financieel directeur van ProRail wordt er voor stikstof-oplossingen vooral naar de boeren en een lagere maximum snelheid wordt gekeken, maar is er ook een andere oplossing, “eentje die al 180 jaar bestaat: het spoor. Kortom, blijf vooral 130 rijden, maar doe dat op het spoor.” NS wijst op het snel groeiende treinvervoer. September was met 36,7 miljoen passagiers de drukste maand ooit. Het aantal treinreizigers, nu circa 1,3 miljoen per dag, zal tot 2040 naar verwachting verdubbelen.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/13/ns-en-prorail-hengelen-naar-bijdrage-investeringsfonds-stikstof/feed/ 0
‘Infrabel trekt 8 miljoen euro uit voor ATO in België’ https://www.spoorpro.nl/innovatie/2019/11/12/infrabel-trekt-8-miljoen-euro-uit-voor-ato-in-belgie/ https://www.spoorpro.nl/innovatie/2019/11/12/infrabel-trekt-8-miljoen-euro-uit-voor-ato-in-belgie/#respond Tue, 12 Nov 2019 10:04:37 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54304 De Belgische spoorbeheerder Infrabel wil tussen 2020 en 2024 een proefproject starten met een zelfrijdende trein. Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd op basis van het onlangs door de raad van bestuur van Infrabel goedgekeurde ondernemingsplan.

Een van de eerste stappen is de toewijzing van een baanvak om autonome mobiliteitsoplossingen uit te testen. “We zullen de mogelijkheid analyseren om partners een proeflijn ter beschikking te stellen zodat ze autonome voertuigen op asfalt of andere vormen van mobiliteit kunnen testen”, vermeldt een intern document dat De Tijd in handen kreeg. In vijf jaar tijd wil Infrabel daarvoor een totaalbudget van 8 miljoen euro vrijmaken.

Afgeschoten

Het is niet voor het eerst dat er in België wordt gesproken over het testen van zelfrijdende treinen. In 2016 sprak toenmalige NMBS-topman Jo Cornu nog de hoop uit dat er tegen 2021 zelfrijdende treinen zouden rijden in Brussel. Het voorstel werd destijds afgeschoten door Infrabel. Maar inmiddels blijkt de spoorbeheerder zijn standpunt te hebben bijgesteld.

Een verklaring licht onder meer in de invoering van het European Train Control System (ETCS). Tegen eind 2025 moeten de Belgische infrastructuur en alle treinen zijn uitgerust met dit automatische veiligheidssysteem. ETCS is ook een onderdeel om zelfrijdende treinen mogelijk te maken. Omdat Infrabel zelf geen treinen laat rijden is het hiervoor afhankelijk van vervoerders die willen meewerken. De NMBS is hierbij de meest voor de hand liggende samenwerkingspartner. De NMBS wil niet veel meer kwijt dan dat het samen met Infrabel de mogelijkheden van ATO onderzoekt.

Nederlandse tests

In Nederland kondigde NS onlangs aan nog dit jaar een ATO-test te doen met een Sprinter op het traject Lelystad-Zwolle. ProRail deed in 2018 al een ATO-proef met Alstom en Rotterdam Rail Feeding op de Betuweroute. In maart van dit jaar was er een experiment met een passagierstrein tussen Groningen en Zuidhorn, waarbij ProRail samenwerkte met Stadler, Arriva en de provincie Groningen.

Bent u geïnteresseerd in Automatic Train Operation (ATO)? Dit thema wordt uitgebreid belicht tijdens het Intelligent Rail Summit 2019. Dit vindt plaats op 19 tot en met 21 November in Parijs. Bekijk het volledige programma hier.

]]>
https://www.spoorpro.nl/innovatie/2019/11/12/infrabel-trekt-8-miljoen-euro-uit-voor-ato-in-belgie/feed/ 0
NS verplaatst Buffels naar Amsterdam https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/11/12/ns-verplaatst-buffels-naar-amsterdam/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/11/12/ns-verplaatst-buffels-naar-amsterdam/#respond Tue, 12 Nov 2019 09:28:46 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54300 De NS is maandag begonnen met het verplaatsen van 48 oude dieseltreinen van een rangeerterrein in Nijmegen naar het Havengebied in Amsterdam. Het gaat om DM 90-treinen of ‘buffels’, zoals ze in Nederland werden genoemd.

De NS verkocht de oude treinen in 2017 aan het spoorbedrijf in Roemenië, maar die kwam het materieel nooit ophalen. Omdat spoorbeheerder ProRail op het spoorwegemplacement in Nijmegen aan het werk is, moesten de roestende treinen weg. De NS kreeg in september het eigendom over de treinen via een kort geding terug, al meldde NS wel in gesprek te willen met het Roemeense Ferotrans dat de voertuigen eerder had gekocht.

Maatwerk

De buffels kunnen volgens een woordvoerster van de NS in Amsterdam weer een poosje blijven staan. Het is nog niet bekend wat er met de roestende treinstellen gaat gebeuren. “Dit zijn zulke bijzondere omstandigheden dat maatwerk per trein nodig is.” De NS sleept in de komende weken telkens een groepje buffel-treinen uit Nijmegen weg.

In eerste instantie zouden de treinen op 1 oktober al weg moeten zijn. Volgens dagblad De Gelderlander bleek het echter onmogelijk om in de korte tijd na het kort geding al een alternatieve locatie voor de dieseltreinen te vinden. De oplossing werd gevonden door de treinen iets dichter op elkaar te plaatsen, waardoor alvast gestart kon worden met de vernieuwing van een deel van het spoor. De rest van het terrein zal worden aangepakt als alle treinen verplaatst zijn.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/11/12/ns-verplaatst-buffels-naar-amsterdam/feed/ 0
Raad van toezicht wijst Sigrid Nikutta aan om noodleidend DB Cargo te saneren https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/12/raad-van-toezicht-wijst-sigrid-nikutta-aan-om-noodleidend-db-cargo-te-saneren/ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/12/raad-van-toezicht-wijst-sigrid-nikutta-aan-om-noodleidend-db-cargo-te-saneren/#respond Tue, 12 Nov 2019 09:19:41 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54290 Sigrid Nikutta is door de raad van commissarissen van Deutsche Bahn benoemd tot topvrouw van het noodlijdende DB Cargo. De raad van toezicht van Deutsche Bahn buigt zich momenteel ov er de toekomst van de in zwaar weer verkerende goederentak van het spoorbedrijf. Ook wordt de verkoop van DB Schenker opnieuw overwogen.

Nikutta (50) werkte in het verleden ook in leidinggevende functies bij Deutsche Bahn. Zo was ze tussen 2001 en 2010 in dienst bij DB Schenker Deutschland AG. Onder meer het toezicht op het bedrijfsonderdeel treinverkeer viel onder haar verantwoordelijkheid. Ze stapte in 2010 over naar BVG in Berlijn, waar ze de leiding kreeg over het bus- en spoorvervoer in de Duitse hoofdstad.

Saneren

Ze is nu teruggehaald om de goederenspoordochter van DB te saneren. Het is de afgelopen jaren maar niet gelukt om dit bedrijfsonderdeel uit de verliezen te halen. Deutsche Bahn kreeg onlangs een waarschuwing van de minister van Verkeer Andreas Scheuer. Duitsland is enig aandeelhouder van DB en wil nu ingrijpen om een einde te maken aan een lange periode van verliezen bij DB Cargo. Scheuer liet ook weten dat hij uiterlijk 14 november duidelijkheid wil van de top van DB over de toekomststrategie van het bedrijf.

De Duitse rekenkamer, de Bundesrechnungshof, adviseerde ook om DB Schenker te verkopen om een deel van de schulden van de hele DB groep af te lossen. Deze is inmiddels opgelopen tot ruim 20 miljard euro. DB Cargo is een belangrijke schakel in de aan- en afvoer van zee- en luchtvracht. Daarnaast heeft het bedrijf ook distributiecentra en opslag faciliteiten voor transportbedrijven. Bij het bedrijfsonderdeel werken in totaal 76.000 mensen.

Tegenstander

De directie van DB was tot nu toe fel tegenstander van de verkoop van DB Schenker en de divestment van DB Cargo. Het lot van deze bedrijfsonderdelen wordt deze week bezegeld door de raad van toezicht waarin ook de Duitse staat, werknemers en onafhankelijke toezichthouders zijn vertegenwoordigd.

Dr-Sigrid-Nikutta-Deutsche-Bahn

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/12/raad-van-toezicht-wijst-sigrid-nikutta-aan-om-noodleidend-db-cargo-te-saneren/feed/ 0
ACM legt ProRail boete op vanwege late bekendmaking tarief Kijfhoek https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/11/acm-legt-prorail-boete-op-vanwege-late-bekendmaking-tarief-kijfhoek/ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/11/acm-legt-prorail-boete-op-vanwege-late-bekendmaking-tarief-kijfhoek/#respond Mon, 11 Nov 2019 14:22:37 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54279 De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legt ProRail een boete op van 25.000 euro vanwege het niet op tijd communiceren van het tarief voor het gebruik van het rangeerheuvelsysteem Kijfhoek. Doordat spoorvervoerders langer in onzekerheid verkeerden over het tarief voor de rangeerheuvel werden zij volgens ACM gehinderd in hun bedrijfsvoering. Vandaar dat de marktautoriteit de spoorbeheerder een boete oplegt.

Volgens de ACM had de spoorbeheerder tijdig informatie over de tarieven moeten opnemen in de Netverklaring 2020. ProRail beheert het rangeerterrein Kijfhoek, inclusief de rangeerheuvel die hiervan onderdeel is. Deze heuvel wordt gebruikt voor het naar bestemming sorteren van goederenwagons die op het rangeerterrein arriveren.

Netverklaring

De netverklaring moet alle informatie bevatten die spoorwegondernemingen nodig hebben om gebruik te kunnen maken van het recht op toegang tot het spoor. Zij hebben volledige en juiste informatie nodig om de juiste keuzes te kunnen maken.

De ACM geeft met de boete aan ProRail naar eigen zeggen “het signaal dat een dergelijke overtreding niet meer mag voorkomen”. Aan de andere kant heeft de ACM “meegewogen dat ProRail al haar andere tarieven wel tijdig had gepubliceerd”. De marktautoriteit geeft wel aan dat ProRail het tarief heeft gepubliceerd “voordat de capaciteit voor de rangeerheuvel op Kijfhoek werd verdeeld en het tarief in werking trad”.

Rangeerterreinen

ProRail is verantwoordelijk voor het toekennen van de capaciteit op rangeerterreinen die door goederenvervoerders gebruikt worden voor het parkeren en aan elkaar koppelen van wagons van goederentreinen. Ook verleent ProRail toegang tot diensten die worden aangeboden op rangeerterreinen. Kijfhoek is het enige rangeerterrein in Nederland dat beschikt over een geautomatiseerd wagensorteersysteem. De Spoorwegwet schrijft onder andere voor dat ProRail ervoor moet zorgen dat spoorvervoerders toegang krijgen tot rangeerterreinen. De ACM ziet toe op de juiste uitvoering van de Spoorwegwet.

]]>
https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/11/acm-legt-prorail-boete-op-vanwege-late-bekendmaking-tarief-kijfhoek/feed/ 0
Onderzoek: baanvak Leiden-Utrecht in slechte constructieve staat https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/onderzoek-baanvak-leiden-utrecht-in-slechte-constructieve-staat/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/onderzoek-baanvak-leiden-utrecht-in-slechte-constructieve-staat/#comments Mon, 11 Nov 2019 12:17:50 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54271 Het baanvak tussen Leiden en Utrecht verkeert in slechte constructieve staat en voldoet niet aan het verbouw- en afkeurniveau. Om de baan wel aan deze normen te laten voldoen, is een fors pakket aan maatregelen nodig. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Arcadis en gevalideerd door APPM. Volgens ProRail is het spoor op dit moment wel veilig berijdbaar, omdat de treinen in de huidige dienstregeling niet op volledige baanvaksnelheid rijden.

Het onderzoek is uitgevoerd vanwege de plannen om de spoorverbinding tussen Leiden-Utrecht te verbeteren met de ‘Versnelde Intercity’-variant. Onderdeel hiervan is het verhogen van de frequentie tussen Leiden en Utrecht van twee intercity’s per uur naar twee intercity’s en twee sprinters per uur. Daarnaast moet er een nieuw station komen in Hazerswoude-Rijndijk.

De verwachting is dat ‘Versnelde Intercity’ tot een aanzienlijke reistijdverbetering tussen Leiden en Utrecht leidt. De reistijd van de huidige twee intercity’s per uur tussen Leiden Centraal en Utrecht Centraal wordt verkort door alleen te stoppen op de stations Leiden Centraal, Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal. Daarnaast komen er twee extra sprinters per uur, die stoppen op de stations Leiden Centraal, Leiden Lammenschans, het nieuwe station Hazerswoude-Koudekerk, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woerden en Utrecht Centraal. Optioneel zou ook station Leidse Rijn kunnen worden toegevoegd.

Veiligheid baanvak

ProRail acht de baan op dit moment wel “veilig berijdbaar conform de huidige dienstregeling” wat is vastgelegd in een risicoredenering. Daaruit blijkt volgens de spoorbeheerder dat het gebruik van de baan de afgelopen jaren constant is geweest en zich er de afgelopen decennia geen incidenten hebben voorgedaan waarbij het baanlichaam onstabiel is geworden.

ProRail wijst erop dat er op dit moment ruimte in de dienstregeling zit, waardoor treinen over het algemeen niet op baanvaksnelheid hoeven te rijden. De belasting op het baanlichaam is daardoor lager dan strikt genomen (op basis van de Netverklaring) zou mogen, is de redenering.

Onderzoek

De toekomstplannen voor het verbetering van de treindienst tussen Leiden en Utrecht waren reden om een uitvoerig onderzoek te doen naar de baanstabiliteit. In richtlijn RLN00414-1 wordt aangeven dat bij het niet voldoen aan het afkeurniveau ‘niet direct het treinverkeer stilgelegd hoeft te worden’. Wel is het noodzakelijk om aanvullende actie te ondernemen om aan te tonen dat de veiligheid voldoet. Bij verbouwniveau dient theoretisch de veiligheid aangetoond te worden om te bepalen of eerst een verbetering van het baanlichaam moet plaatsvinden voor start van de beoogde verbouw of wijziging.

Arcadis heeft voor het onderzoek verschillende interviews gedaan met experts van ProRail, Arcadis, Deltares en de provincie Zuid- Holland. Tijdens interviews met deskundigen van ProRail zijn vijf trajecten benoemd waar (mogelijk) problemen zijn met de baanstabiliteit. Als trajecten zijn naast Utrecht – Leiden ook Utrecht – Schiphol, Schiphol – Den Haag – Rotterdam, Zwolle – Kampen en Sneek – Mantgum genoemd.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen van APPM in het onderzoek is dat ervoor moet worden gezorgd dat het baanvak Leiden-Utrecht toekomstbestendig moet zijn, los van de plannen voor de ‘Versnelde Intercity’-variant of andere toekomstige ontwikkelingen. Een ander advies richt zich op het expliciet maken van wat de ‘Versnelde Intercity’-variant betekent voor dienstregeling en (baanvak)snelheden. Een derde aanbeveling is vervolgens om in de praktijk te toetsen wat de impact is van de ‘Versnelde Intercity’-variant op de spoorbaan.

ProRail verwijst in een reactie op het onderzoek naar dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat  “veranderingen in de treindienst, in frequentie of snelheid als een beleidswijziging” die “dient te worden bekostigd vanuit een project”. De beoordeling dat het huidig gebruik van het baanvak veilig is, maakt hier volgens ProRail ook onderdeel van uit. “Wij hebben op basis van het huidige gebruik daarom nog geen grootscheepse vernieuwing van de ondergrond voorzien, maar passen wel een actieve monitoring toe om de veiligheid en berijdbaarheid te blijven waarborgen.”

Lees hier het validatieonderzoek van APPM.

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/onderzoek-baanvak-leiden-utrecht-in-slechte-constructieve-staat/feed/ 6
Vossloh stoot Amerikaanse wisselbouwer af https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/vossloh-stoot-amerikaanse-wisselbouwer-af/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/vossloh-stoot-amerikaanse-wisselbouwer-af/#respond Mon, 11 Nov 2019 09:36:01 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54253 De Duitse toeleverancier van spoorse materialen Vossloh Group, heeft zijn Amerikaanse dochterbedrijf Cleveland Track Material (CTM) verkocht aan Progress Rail. De nieuwe eigenaar is een dochterbedrijf van machinebouwer Caterpillar. Progress Rail betaalde naar verluidt 35 miljoen euro voor het verlieslatende bedrijfsonderdeel.

Cleveland Track material richt zich met name op de bouw van wissels voor de Noord-Amerikaanse markt. De verkoop van het bedrijf maakt deel uit van de grootscheepse reorganisatie die de Vossloh Group eerder dit jaar inzette. Het bedrijf zag zijn bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal dalen van 1,6 miljoen naar 600.000 euro. Vossloh kondigde in april aan te gaan snoeien in het personeelsbestand en bedrijfsactiviteiten af te stoten die onvoldoende rendement opleveren.

Chinese locomotieven

In augustus maakte Vossloh al bekend zijn locomotieventak te verkopen aan het Chinese CRRC Zhuzhou Locomotive. Deze maand kondigt het bedrijf aan de verkoop van Cleveland Track Material te hebben afgerond. “Hiermee hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt in ons lopende performance programma,” licht Vossloh-directeur Oliver Schuster toe. Schuster nam begin oktober het roer over van Andreas Busemann.

Het afstoten van betekent niet dat Vossloh zich volledig terugtrekt uit de Amerikaanse markt voor spoorwissels. De groep heeft nog een productiefaciliteit in St. Albans, West Virginia waar wisselsystemen worden gebouwd voor de mijnbouw. Daarnaast is het Duitse bedrijf nog actief in andere segmenten van de Amerikaanse spoorsector. Zo is er nog het dochterbedrijf Rocla Concrete Tie, dat betonnen dwarsliggers en panelen voor overwegen produceert.

In zes staten actief

Rocla heeft zeven fabrieken en zes Amerikaanse staten: in Denver en Pueblo (Colorado), Amarillo (Texas), Bear (Delaware), Fort Pierce (Florida), Sciotoville (Ohio) en in Tucson (Arizona). Daarnaast heeft Vossloh Signaling nog een vestiging in Grass Valley (Californië), terwijl Vossloh Fastening Systems America een productielocatie heeft in Chicago (Illinois).

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/vossloh-stoot-amerikaanse-wisselbouwer-af/feed/ 0
Laatste hand gelegd aan vernieuwing treinbeveiliging opstelterrein Roermond https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/laatste-hand-gelegd-aan-vernieuwing-treinbeveiliging-opstelterrein-roermond/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/laatste-hand-gelegd-aan-vernieuwing-treinbeveiliging-opstelterrein-roermond/#respond Mon, 11 Nov 2019 08:57:41 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54252 Aannemer van Gelder Rail en ingenieursbureau Movares zijn op dit moment in opdracht van ProRail de treinbeveiliging van het opstelterrein voor treinen in Roermond aan het vernieuwen. Van 16 tot en met 24 november vinden hiervoor de laatste werkzaamheden plaats. ProRail meldt dat de werkzaamheden gevolgen hebben voor het treinverkeer van en naar Roermond.

De treinbeveiliging detecteert treinen en zet wissels, overwegen en seinen in de juiste stand. Bij de vernieuwing worden alle kabels, leidingen, kasten en seinpalen vervangen.

Vernieuwing treinbeveiliging

Van Gelder Rail is in februari van dit jaar samen met advies- en ingenieursbureau Movares gestart met het vernieuwen van de treinbeveiliging. Het werkgebied loopt van de N280 in het noorden tot de Leropperweg in Sint Odiliënberg ten zuiden van Roermond. Daarbinnen zijn tientallen kilometers nieuwe kabels en leidingen gelegd. Ook is er een nieuwe technische ruimte gebouwd en zijn de kasten langs het spoor vernieuwd.

De nieuwe beveiliging kan pas in werking worden gesteld als de aanleg helemaal klaar is en het systeem uitgebreid is getest. Het testen is daarom het belangrijke werk dat in de laatste dagen, voordat de knop definitief omgaat, wordt uitgevoerd.

Gevolgen treinverkeer

Dee werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer van Arriva en NS. ProRail meldt dat de dienstregeling op een aantal dagen is aangepast en dat er een aantal dagen helemaal geen treinen rijden. De spoorbeheerder adviseert reizigers om de reisplanners van de vervoerders te checken voor vertrek.

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/laatste-hand-gelegd-aan-vernieuwing-treinbeveiliging-opstelterrein-roermond/feed/ 0
Heijmans start met bouw spoorviaduct Voorhout https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/heijmans-start-met-bouw-spoorviaduct-voorhout/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/heijmans-start-met-bouw-spoorviaduct-voorhout/#comments Mon, 11 Nov 2019 08:33:38 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54248 Als onderdeel van een nieuw aan te leggen randweg begint aannemer Heijmans deze week met de voorbereidingen van een de bouw van een nieuwe spooronderdoorgang op de spoorlijn Haarlem-Leiden bij Voorhout. De bouw is in opdracht van ProRail en de gemeente Teylingen.

In het eerste kwartaal van 2020 zijn twee tvp’s (treinvrije periodes) gepland. Tijdens de eerste periode wordt het spoor klaargemaakt voor de aanpassing en tijdens de tweede periode wordt het nieuwe spoordek aangebracht. Daarna volgt de verdere afbouw. Het project moet in het eerste kwartaal van 2021 afgerond zijn. Medio 2021 kan dan de nieuwe randweg open.

De onderdoorgang komt niet in de plaats van een bestaande spoorwegovergang, maar maakt deel uit van een nieuwe randweg aan de noordkant van Voorhout. Dankzij de onderdoorgang kunnen autoverkeer, fietsers en voetgangers het spoor straks veilig kruisen. Met de bouw van de tunnel is een bedrag van circa 9 miljoen euro gemoeid.

Tunnelalliantie

Heijmans is een van de vier aannemers waarmee ProRail samenwerkt in een Tunnelalliantie. Door te werken met een standaardproces en vaste teams gaat volgens de spoorbeheerder de kwaliteit en prijszekerheid van het bouwproces omhoog. De spooronderdoorgang in Voorhout is het vijftiende contract van de Tunnelalliantie.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2019/11/11/heijmans-start-met-bouw-spoorviaduct-voorhout/feed/ 2
‘Subsidie treinbeveiliging goederentreinen dekt slechts helft van de kosten’ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/08/brussel-subsidie-treinbeveiliging-toegestaan/ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/08/brussel-subsidie-treinbeveiliging-toegestaan/#comments Fri, 08 Nov 2019 09:31:21 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=54261 De Nederlandse overheid heeft vanuit de EU groen licht gekregen voor het verstrekken van een subsidie van 22,2 miljoen euro voor het opwaarderen van bestaande veiligheidssysteem aan boord van goederenlocomotieven. Volgens brancheorganisatie RailGood dekt de subsidie aangevuld met een Europese subsidie maximaal de helft van de kosten. Het resterende deel is volgens RailGood niet op te brengen door de private vervoerders.  

De regering meldde de plannen om 99 goederenlocomotieven voor grensoverschrijdend verkeer een upgrade te geven in oktober aan Brussel. In die locomotieven wordt nu de nieuwste versie (Baseline 3) ingebouwd van het Europese spoorbeveiligingssyteem ERTMS. Dat zorgt ervoor dat treinen zich aan snelheidsbeperkingen en seinen houden en moet een “naadloos” en veilig Europees spoorsysteem mogelijk maken. Volgens de Europese Commissie is de Nederlandse regeling geen ongeoorloofde staatssteun, maar zorgt deze voor betere afstemming tussen de spoorsystemen in de EU en levert geen buitensporige concurrentieverstoring op. De Nederlandse subsidie wordt aangevuld met 23,8 miljoen uit een Europees fonds.

Tonnen per locomotief

Ondanks dat het bedrag volgens het ministerie van IenW in de richting de 50 miljoen euro loopt, is dat volgens de goederenvervoerders nog lang niet genoeg. “We hebben hier te maken met middelgrote internationale private ondernemingen die minimaal tussen de 125.000 en 300.000 euro per locomotief moeten investeren voor het upgraden van de bestaande ERTMS-versie of een retrofit als het gaat om locomotieven waar nu alleen nog ATB in zit. Uitgaande van 50 procent subsidie”, legt RailGood-directeur Hans-Willem Vroon uit. “Niet alle locomotieven zullen om technische of economische redenen worden geretrofit met ERTMS Baseline 2, en dus moeten worden vervangen. Bij het vervangen van een locomotief ben je zo 4 miljoen euro kwijt.”

Volgens de directeur van de grootste brancheorganisatie voor spoorgoederenvervoerders in Nederland staan er voor de goederenvervoerders vrijwel geen voordelen tegenover het invoeren van ERTMS en is er geen zicht op dat de investeringen en de extra onderhoudskosten in de komende decennia kunnen worden terugverdiend. “Voor de internationale bedrijven en de private investeerders in spoorgoederenvervoer is het na zo’n rekensommetje heel eenvoudig: ze gaan die bedragen niet investeren in hun Nederlandse activiteiten. Wat betekent dat vracht wordt verplaatst naar trucks, terwijl we juist het omgekeerde wilden bereiken. Opmerkelijk is ook dat de reizigersvervoerders van IenW 100 procent van de kosten voor de ombouw van hun materieel voor ERTMS en het onderhoud vergoed krijgen.”

Verschillende versies

Vroon pleit er voor om bij de implementatie van ERTMS het spoor van Duitsland te volgen. Dit omdat het meeste spoorgoederenverkeer van, naar en via Duitsland loopt. “We kiezen in Nederland tot nu toe voor ERTMS baseline 3, die niet 100 procent gelijk is aan het systeem in Duitsland. België doet het ook weer anders. Dat betekent dat er nog verre van een geharmoniseerd 100 procent interoperabel Europees systeem is.”

]]>
https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/11/08/brussel-subsidie-treinbeveiliging-toegestaan/feed/ 1