SpoorPro.nl https://www.spoorpro.nl Vakblad voor railbedrijven Fri, 10 Jul 2020 12:31:15 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 /favicon.ico SpoorPro.nl https://www.spoorpro.nl 32 32 Kijk hier het SpoorPro Webinar over digitale weerbaarheid terug https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/kijk-hier-het-spoorpro-webinar-over-digitale-weerbaarheid-terug/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/kijk-hier-het-spoorpro-webinar-over-digitale-weerbaarheid-terug/#respond Fri, 10 Jul 2020 12:31:15 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60405 Diverse cyberaanvallen op spoorbedrijven hebben duidelijk gemaakt dat de railbranche niet gevrijwaard is van aanvallen van buitenaf. Daarom is risico-assessment en internationale samenwerking op het gebied van cyberveiligheid van groot belang. Dat werd duidelijk tijdens het SpoorPro Webinar over digitale weerbaarheid.
Information Security Officer Joseph Mager van NS en en Consultant Rail IT & Data Services Michel van den Braak van Ricardo Rail over Digitale Weerbaarheid deelden hun kennis over hoe risicobeheersing spoorbedrijven kan helpen om de kans op cyberaanvallen te verkleinen. Ook gingen zij in op de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni) waar de spoorsector op termijn aan zal moeten voldoen.

Kijk hier het SpoorPro Webinar terug:

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/kijk-hier-het-spoorpro-webinar-over-digitale-weerbaarheid-terug/feed/ 0
OM: oorzaak ongeluk Stint op spoorwegovergang blijft onbekend https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/om-oorzaak-ongeluk-stint-op-spoorwegovergang-blijft-onbekend/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/om-oorzaak-ongeluk-stint-op-spoorwegovergang-blijft-onbekend/#respond Fri, 10 Jul 2020 11:48:30 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60401 De oorzaak van het dodelijk ongeluk met een Stint dat in september 2018 op een spoorwegovergang in Oss gebeurde, zal waarschijnlijk niet worden gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt, meldt het AD. Bij het ongeluk kwamen drie meisjes en een jongen om het leven. Een vijfde kind en de bestuurster van de Stint raakten zwaargewond.
Op 20 september 2018 botste een Stint in de buurt van station Oss-West op een passerende NS-trein. Het voertuig reed door een gesloten spoorboom. Na het ongeluk werd de stint door minister Cora van Nieuwenhuizen tijdelijk van de weg gehaald.

Oorzaak blijft onbekend

“We komen nu tot de teleurstellende en verschrikkelijke conclusie dat we nooit gaan achterhalen wat precies de oorzaak is geweest van dit ongeluk”, aldus officier Janine Kramer. “Een technisch mankement is niet gebleken. Een storing ook niet. Menselijk handelen hebben we uitgesloten.”

Het OM is ervan overtuigd dat er wel degelijk technisch iets mis is gegaan waardoor het voertuig niet voor de spoorwegovergang remde, maar verwacht dat dit niet meer kan worden aangetoond. “We hadden zo graag aan de ouders en de bestuurster willen verklaren wat er is gebeurd. Wat de aanleiding was. Maar we hebben hen deze week helaas wat anders moeten melden”, aldus Kramer.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/om-oorzaak-ongeluk-stint-op-spoorwegovergang-blijft-onbekend/feed/ 0
ACM: NS en stadsvervoerders mogen MaaS-platform ontwikkelen https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/acm-ns-en-stadsvervoerders-mogen-maas-platform-ontwikkelen/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/acm-ns-en-stadsvervoerders-mogen-maas-platform-ontwikkelen/#respond Fri, 10 Jul 2020 10:58:07 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60395 NS, GVB, HTM en RET mogen een MaaS-platform oprichten, waarop ze partijen toelaten die mobiliteitsdiensten aanbieden aan reizigers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt dit onder strikte voorwaarden goed. Deze voorwaarden moeten ervoor zorgen er een gelijk speelveld is voor de aanbieders van mobiliteitsdiensten die zich bij dit platform willen aansluiten en dat innovatie mogelijk is.
Mobility as a Service (MaaS) zorgt ervoor dat verschillende vervoersdiensten zoals trein, bus, metro, deelauto’s en deelfietsen via een digitaal platform wordt aangeboden en naadloos op elkaar aansluit. De samenwerking biedt de vier vervoerders de mogelijkheid om via een gezamenlijk platform vervoerders en MaaS-aanbieders technisch met elkaar te verbinden.

“We zijn blij met de goedkeuring van de ACM. Daarmee is duidelijk dat het platform mededingingsrechtelijk in orde en neutraal is”, aldus Maurice Unck, directeur van de RET namens de initiatiefnemers. “De toestemming om het platform te introduceren, is een grote stap: er is nu een hoop onzekerheid weggenomen. Wij roepen aanbieders van mobiliteitsdiensten en MaaS-aanbieders dan ook op om zich bij het platform te melden en het gesprek aan te gaan.”

Strikte voorwaarden

De strikte voorwaarden die zijn verbonden aan het gezamenlijke platform zijn volgens de ACM voldoende om mogelijke concurrentieproblemen weg te nemen. Zo zeggen NS, GVB, HTM en RET toe om, onder gelijke voorwaarden, toegang tot het platform te geven aan andere mobiliteitsaanbieders en MaaS-aanbieders. Ze dwingen daarbij geen exclusiviteit af.

De partijen stellen daarnaast hun vervoersdiensten per trein, tram, metro en bus beschikbaar aan MaaS-aanbieders, ongeacht of deze MaaS-aanbieders zijn aangesloten op het platform. Ze hanteren daarbij voor iedereen dezelfde voorwaarden. Tevens zorgen de partijen ervoor dat mobiliteitsaanbieders en MaaS-aanbieders (inclusief de partijen zelf) geen toegang zullen hebben tot concurrentiegevoelige informatie.

MaaS-markt

De markt voor mobiliteitsdiensten is een digitale, datagedreven markt die nog sterk in ontwikkeling is. De verwachting is dat MaaS door het stimuleren van openbaar vervoer een belangrijke bijdrage levert aan duurzaamheidsdoelstellingen en het tegengaan van het fileprobleem.

ACM geeft aan dat het belangrijk is dat er veel ruimte is voor innovatie en dat verschillende aanbieders de kans krijgen om nieuwe onderscheidende diensten te ontwikkelen. Volgens de marktautoriteit is het voor de ontwikkeling van de MaaS-markt nodig dat alle Maas-aanbieders vervoersdiensten kunnen opnemen in hun aanbod, die ze op hun eigen digitale platform aanbieden.

Lees ook:

NS, GVB, HTM en RET willen joint venture starten

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/acm-ns-en-stadsvervoerders-mogen-maas-platform-ontwikkelen/feed/ 0
‘Herhaalonderzoek zal uitwijzen of mensen reisgedrag blijvend aanpassen’ https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/herhaalonderzoek-zal-uitwijzen-of-mensen-reisgedrag-blijvend-aanpassen/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/herhaalonderzoek-zal-uitwijzen-of-mensen-reisgedrag-blijvend-aanpassen/#respond Fri, 10 Jul 2020 07:18:42 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60355 Vervoerder NS zag tijdens de coronacrisis zijn reizigersaantallen dalen tot 10 procent van de normale aantallen. De vraag is hoeveel reizigers er nog terugkomen wanneer de crisis voorbij is. In een grootschalig onderzoek van NS en de TU Delft zegt tweederde van de forenzen te verwachten dat ze trein straks weer gaan pakken.

In de uitzending van SpoorProTV van 8 juli kwamen Niels van Oort van de TU Delft en Menno de Bruyn van NS uitleggen hoe dat in zijn werk ging en wat de meest opvallende conclusies zijn. “De belangrijkste vraag die we wilden beantwoorden is: hoeveel mensen komen er terug na corona?”, aldus De Bruyn. “Dat is van belang voor veel van onze beleidsbeslissingen, bijvoorbeeld voor materieel bestellingen. Daarvoor hebben we inzicht nodig in toekomstige reizigersstromen.” Volgens Van Oort is het voor de TU Delft vooral interessant om te onderzoeken hoe het OV beter en effectiever kan.

Smullen

NS heeft een internetpanel van ongeveer honderdduizend mensen die regelmatig meewerken aan onderzoeken voor ons. “Dat zijn voor een deel internetvragenlijsten waarin we de mensen vooral vragen naar hun mening over onze dienstverlening. Daarnaast nodigen we die mensen ook af en toe uit om dingen live te komen testen. bijvoorbeeld de nieuwe inrichting van een trein of de lay-out van een station met bewegwijzering. Dat doen we al een jaar of vijftien en is erg waardevol voor ons. Bijna de helft van het panel heeft gereageerd op dit onderzoek.”

“Voor ons is dit een panel waar we van smullen”, zegt Van Oort. “Het is niet alleen een enorm groot panel, maar ook kwalitatief goed. Bijvoorbeeld in de zin dat mensen ook met vervolgonderzoek graag mee willen doen. We hebben ze het hemd van het lijf gevraagd. Het was een behoorlijk lange survey. Geen honderden vragen, maar wel meer dan gemiddeld. Er is zo veel te bevragen door de situatie nu. We hebben flink moeten snijden in het aantal vragen dat we wilden stellen.”

20 procent gaat iets anders doen

De Bruyn: “We hebben mensen gevraagd naar hun activiteiten zowel voor, tijdens als na de crisis. En het bijbehorende verplaatsingsgedrag. Wat we zagen is een aantal trends de belangrijkste vraag voor ons was: Gaan mensen straks hun oude reisgedrag weer oppakken. Wat we zagen is dat bijna twee derde van de respondenten verwacht hun oude reisgedrag na corona weer op te pakken, maar ongeveer 20 procent, dus 1 op de 5, die dacht toch echt iets anders te gaan doen. De auto of de fiets pakken bijvoorbeeld. Daar zagen we wel een aantal belangrijke trends in, maar we zagen ook dat verschillen waren tussen verschillende groepen.”

Van Oort: “Je ziet bijvoorbeeld dat 58 procent van het woon-werkverkeer, of de mensen die de trein daar voor gebruiken, aangeven dat ze terugkeren naar het gewone gedrag. En als je naar scholieren kijkt of studenten dan is dat 73 procent. Dat is een aanzienlijk groter aantal. En dat is het mooie van deze database. Die is zo groot dat je ook wat verdiepende analyses naar achtergronden, tijdstippen, motieven en dergelijke kunt doen. Om het beter te begrijpen. In die fase zitten we nu nog. Begrijpen van wat we allemaal zien om vervolgens stappen te kunnen zetten, dingen beter te gaan doen. En eventueel voor NS of voor overheden of andere partijen, om te gaan sturen op bepaald gewenst gedrag of ander gedrag te ontmoedigen.”

Herhaalonderzoek

De Bruyn: “Wanneer de crisis voorbij is, is voor mensen best een abstract begrip. Dus we hebben denk ik echt het uiterste van onze respondenten gevraagd. We hebben ze gevraagd zich voor te stellen dat er straks corona weer een keer weg is en wat ze dan denken te gaan doen. Dan moet je de resultaten natuurlijk wel met wat voorzichtigheid interpreteren. Want de vraag is of ze ook daadwerkelijk gaan doen wat ze zeggen te gaan doen. maar om daar meer zicht op te krijgen, zijn we wel van plan om nog herhaal onderzoeken te doen. Sterker nog: het eerste herhaalonderzoek is al gedaan en daar krijgen we binnenkort de eerste resultaten ook van.”

“Het is interessant om te zien wat er gedurende de crisis gebeurt met de attitudes, de ideeën en de voorspellingen van mensen dat maakt de tweede survey minstens zo interessant”, vindt Van Oort. “Hoe verandert dat? of juist niet. Maar we verwachten wel dat er wat verandering in plaatsvindt. Als we terugdenken aan de situatie eind april en hoe we nu in de crisis staan met reizen, mondkapjes, allerlei maatregelen, ideeën en angst of niet. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat verandert. Ik denk dat we ons allemaal nog wel kunnen herinneren hoe dat allemaal begon en dat we nu misschien op een andere manier kijken.”

Angstig

Dat mensen nu misschien al iets minder angstig zijn? “Dat is een van de hypotheses, maar dat gaan we straks zien.” De beperkingen op reizen zijn nu opgeheven. Dat was voor circa de helft van de reizigers de aanleiding om niet meer met de trein te reizen blijkt uit de onderzoeksresultaten. Ja zou er dus vanuit kunnen gaan dat die groep zeker terugkeert. De Bruyn: “Dat gaan we merken. Ik verwacht inderdaad dat het aantal mensen dat aangeeft dat ze niet meer reizen met de trein vanwege beperkende maatregelen van de overheid heel; sterk zal zijn afgenomen.”

Volgens De Bruyn zijn er vier belangrijke trends waar te nemen in het onderzoek. “Als eerste zien we dat er een groep mensen is die zegt dat ze minder gaan reizen. Ze gaan gewoon minder op pad. Thuiswerken bijvoorbeeld. Een tweede belangrijke trend is we zien dat dat mensen met een andere vervoerswijze op pad gaan. Een derde is dat mensen evengoed met de trein reizen, maar er toch iets minder gelukkig mee zijn. Onder andere vanwege angst voor drukte of besmetting.” Een vierde trend is volgens De Bruyn dat mensen op andere tijdstippen gaan reizen. Waarbij met name de verschuiving van de spits naar buiten de spits voor NS erg interessant is. “Dat betekent dat wij onze middelen veel efficiënter kunnen inzetten.”

Dit is het moment

Van Oort ziet de crisis ondanks het menselijk leed en de schade aan de economie ook als een kans om de manier van vervoer om te buigen in een andere richting. “Met minder spitsbelasting. Dat geldt natuurlijk voor de trein, maar ook voor het hele OV en het mobiliteitssysteem dat helemaal is ingericht op piekbelasting. Dat natuurlijk in zekere zin inefficiëntie met zich meebrengt. Dus als daar een mogelijkheid is om misschien een beetje te bewegen? Ik ben voorzichtig, want we weten allemaal ook dat mensen niet zo snel geneigd zijn om hun gedrag aan te passen. Maar dit is wel het moment dat we misschien iets kunnen doen.”

Bekijk hier de hele uitzending terug:

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/10/herhaalonderzoek-zal-uitwijzen-of-mensen-reisgedrag-blijvend-aanpassen/feed/ 0
ProRail riskeert tonnen boetes vanwege staat infra Kijfhoek https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2020/07/09/prorail-riskeert-tonnen-boetes-vanwege-staat-infra-kijfhoek/ https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2020/07/09/prorail-riskeert-tonnen-boetes-vanwege-staat-infra-kijfhoek/#respond Thu, 09 Jul 2020 14:54:55 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60277 ProRail riskeert boetes van honderdduizenden euro’s, omdat het risicomanagement op Kijfhoek niet op orde is. Daardoor is de veilige berijdbaarheid van het rangeerterrein in gevaar. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft ProRail een last onder dwangsom opgelegd, waarmee de inspectie de spoorbeheerder dwingt om binnen een half jaar de veiligheid op orde te brengen.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft donderdag de Tweede Kamer hiervan in een brief op de hoogte gesteld. ILT lichte de beweegredenen tot het opleggen van een Last onder dwangsom voorafgaand hieraan SpoorPro toe tijdens een technische briefing.

Naast het ontbreken van zicht op de staat van de infrastructuur en onvoldoende aandacht voor risicomanagement, concludeert de ILT dat afspraken over veilig werken aan het spoor niet altijd worden nageleefd. “Ondanks dat medewerkers signalen afgaven van onvoldoende veiligheid is dit onvoldoende omgezet in maatregelen”, aldus Karen Schouten, senior-inspecteur en accounthouder ProRail.

Infra in kaart brengen

Om onder de boetes uit te komen moet ProRail binnen een half jaar tijd op drie verschillende punten verbeteringen hebben doorgevoerd. Voor januari 2021 moet de spoorbeheerder het zicht op twintig belangrijke infra-elementen, waaronder wissels, railremmen en relaiskasten in kaart hebben gebracht. “Deze infra-elementen moeten worden opgenomen in het programma SpoorData. Daarin worden configuratiedata en sturingsdata vastgelegd. Daarmee wordt in kaart gebracht welke elementen er allemaal op Kijfhoek liggen, maar ook wanneer er voor het laatst onderhoud op is gepleegd en wat de prestaties zijn”, aldus Schouten.

De reden dat de infra-elementen niet eerder in SpoorData zijn opgenomen is volgens Schouten dat het contract sinds maart van dit jaar is veranderd. “ProRail heeft niet voor alle facetten de contracten willen openbreken. Maar eigenlijk had ProRail deze data twee jaar geleden al op orde moeten hebben”, vindt ze.

Risicobeheersing op orde

Het tweede verbeterpunt betreft dat ProRail de risicobeheersing bij wijzigingen moet verbeteren. Bij een contractwisseling in maart van dit jaar, waarbij het spooronderhoud werd verdeeld onder aannemers Strukton Rail en VolkerRail ontstonden problemen. ProRail besloot het onderhoud, dat voorheen nog in het geheel werd uitgevoerd door Strukton Rail, in twee delen op te splitsen. Het onderhoud van het heuvelsysteem bleef in handen van de huidige onderhoudspartij Strukton Rail. De bijbehorende spoorinfra werd vanaf die tijd door VolkerRail gedaan.

Schouten: “Omdat ProRail de kennis over het heuvelsysteem wilde behouden, besloot de spoorbeheerder dit ook in de toekomst door Strukton Rail uit te laten voeren. Maar de grens voor het onderhoud werd over het heuvelsysteem gelegd. Dat bracht risico’s met zich mee. We hebben er bij ProRail op aangedrongen om dit beter te beleggen.”

Veilig werken

Het derde punt dat ProRail voor 30 juli in gang moet hebben gezet, is dat alle medewerkers die op Kijfhoek werken een opleiding voor veiligheidsgerelateerde taken moeten volgen en afronden. Naar aanleiding van het verscherpt toezicht in 2018 is er een ‘Spelregelkader’ voor veilig werken aan de infrastructuur op Kijfhoek opgesteld.

Uit gesprekken die de ILT met medewerkers van de nieuwe aannemer VolkerRail voerde, bleken zij onvoldoende op de hoogte te zijn van de afspraken die hier in staan. De ILT stelt dat de spoorbeheerder als verantwoordelijke partij voor Kijfhoek verantwoordelijk is voor de naleving van het Spelregelkader. “Wij waren na incidenten in 2018 veelvuldig op en rond Kijfhoek en constateerden toen implicaties rondom de contractwissel”, aldus Margriet van der Goot, teamleider Rail afdeling Veilige Mobiliteit van de ILT. Een vervolgonderzoek heeft er volgens haar toe geleid dat de ILT ProRail de last onder dwangsom oplegde.

Tekst loopt verder onder foto.

Goederentreinen op rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail

Uitvoering ontbreekt

“ProRail is heel goed in het maken van verbeterplannen, maar een goede uitvoering ontbreekt. Ik denk dat de stok achter de deur van de last onder dwangsom hierin gaat helpen”, aldus Harald Vissenberg, senior-inspecteur bij de ILT. De ILT heeft volgens hem zelf ook de werkwijze veranderd. “In het verleden constateerden wij zaken in de infrastructuur, waarop we de verantwoordelijke manager aanspraken. Die zei vervolgens ermee aan de slag te gaan. We gaan nu het gesprek met de bestuurder aan, waardoor we denken hierin een beter resultaat te boeken.”

De sporen, wissels en het heuvelsysteem van rangeerterrein Kijfhoek zijn op het einde van de technische levensduur. Het was de bedoeling dat het heuvelsysteem al in 2018 vernieuwd zou worden, maar de vervanging is uitgesteld naar de periode tussen tussen 2021 en 2023. Vanwege de verouderde staat van de infrastructuur, vergt Kijfhoek volgens de ILT verhoogde aandacht van ProRail. Iets was volgens de Inspectie nog onvoldoende gebeurt.

Incidenten

In de zomer van 2018 gebeurden er twee incidenten op Kijfhoek, waarna de ILT een verscherpt toezicht instelde. Op vrijdag 15 juni 2018 botste tijdens onderhoudswerk aan de sporen een lege ongereinigde ketelwagen tegen een lorrie van aannemer Strukton Rail. Door de botsing raakten de ketelwagen, de lorrie en de rails licht beschadigd. Uit het onderzoek van de ILT blijkt dat de leider werkplekbeveiliging zich niet hield aan de werkplekbeveiligingsinstructie. De ILT stelt vast dat afwijken van veiligheidsprocedures vaker voorkomt.

Op zondag 15 juli 2018 raakte een set spoorkranen aan het rollen binnen een buitendienststelling te Zwijndrecht. Daarbij passeerde deze set spoorkranen een werkplek waar baanwerkers aan het werk zijn, rolde vervolgens de buitendienststelling uit en kwam na 3,5 kilometer op het goederenemplacement Kijfhoek tot stilstand. De rollende set spoorkranen beschadigde twee wissels. De baanwerkers konden zich op tijd in veiligheid brengen. De ILT stelde vast dat aannemer VolkerRail en de vervoerders te weinig rekening hebben gehouden met de veiligheidsregels.

In mei van dit jaar bleek bij een inspectie van alle 160 wissels op het terrein, negentien niet aan de onlangs aangescherpte eisen te voldoen. Zeven wissels moesten direct buiten dienst worden gesteld voor onderhoud. Het treinverkeer op Kijfhoek moest worden stilgelegd, wat tot veel frustratie onder spoorvervoerders heeft geleid.

Reactie ProRail

ProRail zegt in een reactie dat Kijfhoek zijn volste aandacht heeft en met man en macht te werken aan verbetering. De spoorbeheerder laat weten te hebben ‘kennisgenomen van de LOD en de resultaten van het onderzoek’ en hierover met De ILT in gesprek te zijn. “We zijn volop bezig met een verbetertraject. Ook is het onderhoudscontract op Kijfhoek geactualiseerd. Sinds april werken we samen met de aannemer keihard aan het verbeteren van de kwaliteit van de spoorinfrastructuur op het goederenemplacement.”

Volgens ProRail zal het voor de spoorbeheerder en de aannemers de komende jaren ‘veel extra inspanningen vergen’ om de situatie rondom het emplacement Kijfhoek op orde te brengen. De spoorbeheerder verwacht dat het onderzoek en de gesprekken hierover hieraan zullen bijdragen.

Kijfhoek

Op Kijfhoek worden goederentreinen samengesteld. De goederenwagens komen vanuit het Rotterdamse havengebied en worden automatisch gesorteerd op een eindbestemming in Nederland of elders in Europa. Bij dit sorteren gebruikt ProRail een heuvel, waarbij wagens over de heuveltop worden geduwd en automatisch via verschillende wissels naar het spoor van een bepaalde eindbestemming rollen.

Op Kijfhoek vertrekken en passeren jaarlijks tienduizenden goederentreinen van en naar diverse bestemmingen in Nederland en Europa. Met 50 hectare, 43 verdeelsporen, 14 aankomstsporen en 12 opstelsporen is Kijfhoek het grootste goederenemplacement van Nederland. Kijfhoek ligt tussen Barendrecht en Zwijndrecht en verbindt de Nederlandse havens met en grote industriële gebieden in Nederland en Europa.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2020/07/09/prorail-riskeert-tonnen-boetes-vanwege-staat-infra-kijfhoek/feed/ 0
Ontslaggolf dreigt in OV door wegblijvende reiziger https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/09/ontslaggolf-dreigt-in-ov-door-wegblijvende-reiziger/ https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/09/ontslaggolf-dreigt-in-ov-door-wegblijvende-reiziger/#respond Thu, 09 Jul 2020 08:48:04 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60343 In navolging van de bezuinigingen bij NS is er een ontslaggolf in het hele OV in aantocht, waarbij duizenden banen in spoor-, stads- en streekvervoer op de tocht staan. De reiziger laat het veel langer dan gedacht afweten en de steunmaatregelen van de overheid zijn volgens de vervoerders onvoldoende.
“Onderzoek wijst uit dat we eind dit jaar nog maar maximaal 70 procent van het normale aantal reizigers zullen vervoeren, nu is dat de helft, terwijl de dienstregelingen sinds 1 juli weer op orde zijn. Er blijkt veel weerstand”, zegt voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OV-NL in De Telegraaf. Vervoerders als NS en Arriva verliezen volgens Peters met ingang van de nieuwe dienstregeling 2021 dus meer dan 30 procent van hun inkomsten.

Compensatie onvoldoende

Topman Pier Eringa van Transdev/Connexxion bevestigt de malaise. “Wij duiken in Nederland 20 à 30 miljoen in het rood. Dat doet erg pijn. De compensatie in 2020 is onvoldoende.”

Zonder extra subsidie kunnen ov-bedrijven volgens Eringa straks niet anders dan de dienstregeling inkrimpen ten koste van arbeidsplaatsen. “We hebben echter de indruk dat Den Haag de urgentie niet inziet. Het ov zit in een dip waar we nog zeker twee jaar in zitten.”

Bezuinigingsoperatie

Vervoerder NS kondigde eind juni aan in de komende vijf jaar 1,4 miljard euro te moeten besparen om financieel gezond te blijven. De bezuinigingsoperatie gaat mogelijk 2.300 banen kosten. NS verwacht, door ander reisgedrag en economische krimp, dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van voor de coronacrisis zijn.

Verder blijkt uit onderzoek van NS in samenwerking met de TU Delft dat slechts twee derde van de treinreizigers van voor de crisis verwacht weer met de trein naar het werk te gaan. Dat zei NS reizigersonderzoeker Mennno de Bruyn deze week in het online actualiteitenprogramma van de spoorbranche SpoorProTV. Bekijk hier de uitzending terug.

Bron: ANP/SpoorPro

]]>
https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/07/09/ontslaggolf-dreigt-in-ov-door-wegblijvende-reiziger/feed/ 0
De Meteoor neemt nieuwe productie-installatie in gebruik https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/09/de-meteoor-neemt-nieuwe-productie-installatie-in-gebruik/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/09/de-meteoor-neemt-nieuwe-productie-installatie-in-gebruik/#respond Thu, 09 Jul 2020 07:28:01 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60239 Betonproducent De Meteoor Beton BV heeft een nieuwe installatie, een zogenaamde carrousel, in bedrijf genomen waarmee het op een flexibele manier meerdere soorten dwarsliggers kan produceren. Daarnaast is de certificering voor de Nederlandse markt met succes afgerond.
Hiermee kunnen we tegemoet komen aan de vragen vanuit de markt en de wensen en eisen van onze afnemers, nu en in de toekomst’, aldus Stefan Schrader, commercieel manager en verantwoordelijk voor de afdeling Rail binnen De Meteoor.

Flexibiliteit

De carrousel vervangt de zogenoemde langebaan, die destijds (1990) gebouwd is voor de productie van de bekende NS90-ligger. Basis voor de investering was een strategisch commercieel plan waarin ontwikkelingen en toekomstbeelden zijn gevormd. Hieruit bleek dat er duidelijk behoefte zou gaan ontstaan aan een hogere output en meer flexibiliteit als het gaat om de productie van liggers voor verschillende markten, heavyrail, lightrail en industriële toepassingen.

Volgens Schrader levert de bestaande productielijn weliswaar kwalitatief hoogstaande producten, maar kon deze niet altijd flexibel worden ingezet. “De nieuwe productiemethode stelt ons in staat om snel te schakelen op de vraag uit de markt, zowel met het type dwarsligger als het aantal. We hebben gekozen voor de carrouseloplossing omdat dit bewezen technologie is en ontwikkeld wordt door een vooraanstaande partij. De kwaliteit van de dwarsliggers zal, door deze manier van produceren, verder toenemen.”

Serieuze volumes

“Omdat het productieproces en de voorspantechniek anders zijn dan die van de langebaan hebben we een nieuw certificeringstraject moeten doorlopen. Parallel aan de bouw is in samenwerking met KIWA het proces volledig doorlopen. Sinds juni jongstleden kunnen wij de nieuwe dwarsliggers onder certificaat leveren.”

De tekst loopt door onder de foto.

caroussel ligger X

“Na de bouwvak in 2019 hebben we een deel van de productieruimte vrijgemaakt om een start te maken met de installatie van de carrousel. Na het aanleggen van enkele technische voorzieningen kwamen in december de eerste onderdelen binnen. In drie maanden tijd werd de machine vervolgens gebouwd en productiegereed gemaakt. Door de coronacrisis hebben we iets tijd verloren, maar inmiddels draait de machine serieuze volumes en hebben we nu ook de certificering van de liggers met succes afgerond!’

Marktpositie

Door de komst van de nieuwe carrousel kan De Meteoor flexibeler en sneller inspelen op de vraag vanuit de markt. “We kunnen een breder portfolio aanbieden en ook andere markten bedienen. Standaard maken we producten voor hoofd- en bijsporen van ProRail, nu zijn we nog beter ingericht om ook voor gemeentelijke vervoersbedrijven, buitenlandse spoorbeheerders en industrie sporen te produceren. De Meteoor speelt al jaren een voorname rol in de dwarsliggermarkt, zij kan nu haar positie door de investering in de nieuwe carrousel verder verstevigen én behouden.”

De tekst loopt door onder de foto.

transport C liggers

Het team dat het project van de nieuwe carrousel begeleidde, begon met een analyse van de marktvraag. Via een uitvoerige oriëntatie op de productiemogelijkheden kwam het uiteindelijk tot een goed onderbouwde keuze en geslaagde ombouw. “Binnen de BTE Groep, waar wij onderdeel van uitmaken, spelen innovatie en verduurzaming altijd een grote rol in iedere aanpassing die we in ons productieproces doorvoeren. We blijven vooruitkijken, verbeteren en innoveren om onze klant steeds weer beter te kunnen bedienen. De nieuwe carrousel is daar een erg goed voorbeeld van.”

Corona

De inbedrijfname van de carrousel en de uitreiking van het certificaat worden op een later moment feestelijk gevierd. “Bij De Meteoor laten we onze medewerkers altijd graag meedelen in de vreugde van behaalde successen. Een gebakje is dan wel op zijn plaats. Door de coronamaatregelen hebben we dat helaas nog niet kunnen doen. Maar wat in het vat zit verzuurt niet.”

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/09/de-meteoor-neemt-nieuwe-productie-installatie-in-gebruik/feed/ 0
Theemswegtracé in Rotterdam krijgt vorm https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/09/theemswegtrace-krijgt-vorm/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/09/theemswegtrace-krijgt-vorm/#respond Thu, 09 Jul 2020 06:38:06 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60249 Het spoorgoederenverkeer van en naar de Rotterdamse haven ondervindt nu veel hinder wanneer de Calandbrug bij Rozenburg open staat. Andersom ervaart de scheepvaart hetzelfde bij een gesloten brug. Om een einde te maken aan dit oponthoud en voor te sorteren op de groei van zowel treinverkeer als de scheepvaart richting de Rotterdamse haven, investeren het Havenbedrijf, de overheid en Europa in de aanleg van het Theemswegtracé. Volgens planning wordt het nieuwe tracé eind 2021 in gebruik genomen.

Het Theemswegtracé is een vier kilometer lang traject dat straks vanaf de Merseyweg loopt over een verhoogd spoorviaduct langs de Theemsweg en via de Neckarweg tot aan de Moezelweg. Het spoor gaat daarbij twee boogbruggen passeren, een bij de Thomassentunnel en een bij de Rozenburgse sluis. Vervolgens sluit het tracé ter hoogte van de A15 weer aan op de bestaande spoorbaan.

Kabels en leidingen

De aanleg van het nieuwe stuk spoor is een enorme uitdaging, legt directievoerder Port Development van Havenbedrijf Rotterdam Steven de Mos  uit. “In het gebied waar we het Theemswegtracé aanleggen, liggen overal leidingen van de chemiebedrijven in de omgeving. Daar kun je geen spoor overheen leggen en verplaatsen is vaak ook geen optie. De enige plekken waar geen leidingen liggen zijn onder de Theemsweg zelf en het fietspad. Daarom besloten we het fietspad te verleggen. Daarnaast ontkwamen we er niet aan om toch wat leidingen te  verleggen en bouwden we een leidingbrug. Dat zijn enorme operaties omdat het betekent dat de productie bij de bedrijven hier moet worden stilgelegd. Daarna moeten sommige leidingen wel een week afkoelen voordat er aan gewerkt kan worden.”

Naast de werkzaamheden zelf, die complex zijn vanwege het volgebouwde gebied, is in de voorbereidende fase veel werk gaan zitten in overleg met het grote aantal eigenaren van grond, leidingen en bouwwerken. Het stilleggen van de productie doet geen enkel bedrijf graag, maar op een spoorlijn over eigen terrein en installaties met gevaarlijke stoffen zit niet iedere onderneming te wachten. “Er zijn ook bedrijven die gebouwen hebben moeten verplaatsen voor het tracé.”

Aan de onderbouw van het Theemswegtracé wordt sinds 2018 gebouwd door bouwcombinatie SaVE, hierin zitten aannemers Dura Vermeer, Besix en Mobilis en bruggenbouwers Hollandia en Iemants. De bovenbouw, het spoor, de bovenleidingen en diverse onderdelen van de treinbeveiligingssystemen, wordt uitgevoerd door VolkerRail in samenwerking met ProRail. ETS Spoor levert de materialen. Het beheer van het Theemswegtracé komt straks in handen van ProRail. Met het project is een investering van 300 miljoen euro gemoeid.

De tekst loopt door onder de foto.

Schulpen windscherm Calandkanaal

Windschermen

Naast de twee bruggen die in april en in mei dit jaar op hun plaats werden gehesen en geschoven was ook de afbraak van een deel van de kenmerkende windschermen langs het kanaal een ingrijpend project. In jaren tachtig van de vorige eeuw werden er 128 betonnen schalen van vijfentwintig meter hoog langs het kanaal geplaatst omdat hoge zeeschepen bij het aanmeren voor de Rozenburgse sluis erg veel last hadden van de harde wind op het kanaal.

Dankzij de schulpen is er tot windkracht zeven geen sleepboot meer nodig om de schepen in bedwang te houden. Het Theemswegtracé steekt straks echter schuin door het scherm. Drie van de meest brede schalen moesten daarvoor het veld ruimen. Om er voor te zorgen dat de werking van het windscherm intact blijft, werd aan de andere kant van het spoor een nieuwe rij met achtentwintig smallere schalen gestort.

Wokkels

Een andere uitdaging was de Rozenburgse brug, vertelt De Mos. De brug is niet alleen in verticaal opzicht een boogbrug. Het zou in theorie ook horizontaal gezien een boogbrug moeten zijn, omdat het tracé op de plek van de brug een bocht maakt. Omdat dit technisch niet mogelijk is, werd de brug extra breed en komt het spoor er in een boog op te liggen. Verder is er bij de bruggen veel aandacht besteed aan de preventie van geluid en trillingen. Het tracé ligt dan wel in een industriegebied, maar aan de overkant van het water ligt het dorp Zwartewaal met een jachthaven en (recreatie)woningen. De bruggen zelf worden daarom bekleed met geluidswerende panelen. Om de tuien van de bruggen zijn als een wokkel extra kabels gewikkeld die bij harde wind de luchtstroom zo geleiden dat voorkomen wordt dat de draagconstructie gaat trillen. Naast het voorkomen van geluid, komt dit ook de levensduur van de brug ten goede.

De tekst loopt door onder de foto.

brug rozenburgse sluis

Ergste gehad

“Met de leidingen en wegen verplaatst, het verdiepen van de autoweg bij de Thomastunnel, de sloop van de schermen en de plaatsing van de bruggen, hebben we nu het ergste werk nu gehad”, zegt de Mos. “We zijn nu vooral bezig met het afwerken van de bruggen en bouwen van de staanders en liggers van de viaducten. In totaal gebruiken we 700 prefab liggers van Spanbeton. Die zijn een jaar van tevoren begonnen met de productie. Zij kunnen er twee per dag maken en wij gaan er zeven per dag leggen.”

Naar verwachting kan VolkerRail in januari beginnen met de bovenbouw waarna aan het einde van 2021 de aansluitingen op het bestaande spoor gemaakt kunnen worden. Vanaf dat moment moet het Theemswegtracé ook meteen in gebruik worden genomen, omdat de bestaande route via de Calandbrug dan niet meer te gebruiken is. “Waar nu vijftig treinen per dag kunnen passeren, gaan we straks richting de 200 treinen per dag”, zegt De Mos. “Dat is ook nodig vanwege de nieuwe terminals die gebouwd worden op de Maasvlakte. De groei die daar plaatsvindt wil je niet via de weg opvangen.”

De tekst loopt door onder de foto.

Havenspoorlijn Rotterdam

Het huidige spoor wordt na de opening van het Theemswegtracé afgebroken. De Calandbrug heeft het einde van zijn technische levensduur bereikt, maar krijgt na de definitieve buitendienststelling van het spoor een opknapbeurt en wordt vervolgens overgedragen aan Rijkswaterstaat. Er komt waarschijnlijk een verbindingsweg te liggen op de plaats van het spoor, maar plannen daarvoor zijn nog in de maak.

Lees ook:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/09/theemswegtrace-krijgt-vorm/feed/ 0
MRDH investeert 402 miljoen euro in tramnet https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/08/rotterdam-en-den-haag-investeren-402-miljoen-euro-in-tramnet/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/08/rotterdam-en-den-haag-investeren-402-miljoen-euro-in-tramnet/#respond Wed, 08 Jul 2020 12:56:07 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60303 De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) reserveert 402 miljoen euro voor onder andere de aanschaf van zestig nieuwe Haagse trams. Dat heeft de bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de MRDH vandaag besloten.

De instroom van nieuwe trams wordt in samenwerking met HTM en de gemeente Den Haag gerealiseerd. In totaal is er een bedrag van 462 miljoen euro mee gemoeid. HTM draagt 15 miljoen euro bij en de gemeente Den Haag besluit in het najaar over een bijdrage van 45 miljoen euro. De investering is nodig ter vervanging van trams die al rijden sinds de jaren ’80 en aan het einde van hun levensduur zijn. De nieuwe trams moeten vanaf 2026 gaan rijden.

Aanpassing infrastructuur

Ongeveer de helft van het totale budget is bestemd voor de aanschaf van de trams. Het andere deel van de financiële middelen wordt benut om de infrastructuur aan te passen en de kwaliteit van de openbare ruimte op te knappen.

Eerder al werd een deel van de oude GTL8-trams vervangen. De nieuwe trams gaan rijden op de lijnen 1, 6, 12 en 16. De infrastructurele werkzaamheden daarvoor starten volgend jaar. De voertuigen zijn langer en breder dan de oude trams en kunnen daardoor 27 procent meer reizigers vervoeren. Verhoging van de perrons maakt gelijkvloers in- en uitstappen mogelijk. Door het vergemakkelijken van het in- en uitstappen neemt ook de reistijd af.

Remises

Voor de grotere trams moeten twee remises beschikbaar komen. Eén nieuw te bouwen remise in het zuidelijk deel van het netwerk en verbouw van één van de remises in het noordelijk deel van het netwerk. Over aanpak en de locaties wordt later besloten. Voor de remises wordt 60 miljoen euro gereserveerd.

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/08/rotterdam-en-den-haag-investeren-402-miljoen-euro-in-tramnet/feed/ 0
Bekijk de nieuwste uitzending van SpoorProTV https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/08/bekijk-de-nieuwste-uitzending-van-spoorprotv-2/ https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/08/bekijk-de-nieuwste-uitzending-van-spoorprotv-2/#respond Wed, 08 Jul 2020 12:03:01 +0000 https://www.spoorpro.nl/?p=60285 Uit onderzoek door NS en de TU Delft onder 46.000 reizigers, blijkt dat bijna 60 procent van de forensen straks na de coronacrisis verwacht de trein weer te pakken. In de uitzending van SpoorProTV van deze week deelden onderzoeker Niels van Oort van de TU Delft en Menno de Bruyn van NS de eerste resultaten.
Het onderzoek werd gehouden in april tijdens het hoogtepunt van de crisis. Inmiddels is er een tweede vragenronde geweest waar deze zomer de eerste resultaten van worden bekendgemaakt. Deze tweede ronde moet uitwijzen of reizigers hun mening hebben bijgesteld over reizen met de trein in het post-corona tijdperk.

In een reportage vertelden Ivo Willemsen van Fleetshield, stationsmanager Mirjam Schokker en Rick Rademakers van ProRail hoe de bestickering van stations met de coronarichtlijnen in zijn werk ging. Deze bestickering werd verzorgd door het bedrijf Fleetshield ven is bedoeld om reizigers erop te attenderen de coronarichtlijnen te volgen.

Kijk de volledige uitzending hier terug:

]]>
https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2020/07/08/bekijk-de-nieuwste-uitzending-van-spoorprotv-2/feed/ 0