Dossier energie

‘Energie in het OV’ wil landelijke uitvoeringsorganisatie oprichten

Tjark de Vries en Stephan Brandligt
De Vries en Brandligt pleiten voor de oprichting van een nationaal programma voor het meervoudig gebruik van energie in het ov ProMedia

Op de energietop op 31 mei moet worden besloten tot de oprichting van een landelijke uitvoeringsorganisatie voor het gebruik van overtollige energie uit het openbaar vervoer. Dat wil het samenwerkingsverband ‘Energie in het OV’. De organisatie zou het voor ov-bedrijven makkelijker moeten maken een bijdrage te leveren aan het verlichten van de netcongestie. 

De wens om een dergelijke uitvoeringsorganisatie op te richten werd vandaag (28 mei) uitgesproken op het Congres Laadinfra door Tjark de Vries, CEO van spoorbedrijf Strukton Rail Nederland. Strukton heeft een voortrekkersrol in ‘Energie in het OV’, een samenwerkingsverband tussen Openbaar Vervoer Nederland en Netbeheer Nederland.

De topman sprak er over de ‘Bestuurlijke Top Energievoorziening Spoor’ die op 31 mei plaatsvindt. Betrokken partijen komen die dag bijeen om te praten over de toekomst van de energievoorziening op het spoor. De Vries noemt nu voor het eerst dat ‘Energie in het OV’ op de top wil aansturen op de oprichting van een officiële uitvoeringsorganisatie.

Van informele samenwerking naar volwaardig programma

Het idee is om ‘Energie in het OV’, nu nog een informeel samenwerkingsverband, om te bouwen tot een volwaardige programmadirectie onder regie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Organisaties die zich bezighouden met lokaal ov zouden volgens De Vries nauw betrokken moeten worden bij de programmadirectie, net als Netbeheer Nederland.

Bij de oprichting van een dergelijke organisatie zou Strukton Rail Nederland, zo vertelt De Vries, de voortrekkersrol willen overdragen zodra die organisatie daar klaar voor is. “Vanuit Strukton hopen we van harte op een klinkend resultaat. Het betekent dat wij dan ook weer terug kunnen naar onze eigen core-business”, aldus de CEO.

Handen schudden

Ook Stephan Brandligt, nationaal coördinator netcongestie laagspanningsnetten, was aanwezig op het congres toen de Strukton-topman dit voornemen kenbaar maakte. Hij ontving op woensdag 3 april de ‘Investeringsagenda Energie in het OV op hoofdlijnen’, opgesteld door het samenwerkingsverband. Op verzoek van De Vries stapte Brandligt op het podium, waarop ze elkaar symbolisch de hand schudden.

“Stephan”, zo sprak De Vries, “we staan hier op het podium naast elkaar met dezelfde drive, met dezelfde passie om het gedachtegoed van ‘Energie in het OV’ een zachte landing te bieden bij een organisatie die nog moet ontstaan. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor maken.”

Lees ook:

Auteur: Alexander Molendijk

Redacteur van SpoorPro en RailTech.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Energie in het OV’ wil landelijke uitvoeringsorganisatie oprichten | SpoorPro.nl
Dossier energie

‘Energie in het OV’ wil landelijke uitvoeringsorganisatie oprichten

Tjark de Vries en Stephan Brandligt
De Vries en Brandligt pleiten voor de oprichting van een nationaal programma voor het meervoudig gebruik van energie in het ov ProMedia

Op de energietop op 31 mei moet worden besloten tot de oprichting van een landelijke uitvoeringsorganisatie voor het gebruik van overtollige energie uit het openbaar vervoer. Dat wil het samenwerkingsverband ‘Energie in het OV’. De organisatie zou het voor ov-bedrijven makkelijker moeten maken een bijdrage te leveren aan het verlichten van de netcongestie. 

De wens om een dergelijke uitvoeringsorganisatie op te richten werd vandaag (28 mei) uitgesproken op het Congres Laadinfra door Tjark de Vries, CEO van spoorbedrijf Strukton Rail Nederland. Strukton heeft een voortrekkersrol in ‘Energie in het OV’, een samenwerkingsverband tussen Openbaar Vervoer Nederland en Netbeheer Nederland.

De topman sprak er over de ‘Bestuurlijke Top Energievoorziening Spoor’ die op 31 mei plaatsvindt. Betrokken partijen komen die dag bijeen om te praten over de toekomst van de energievoorziening op het spoor. De Vries noemt nu voor het eerst dat ‘Energie in het OV’ op de top wil aansturen op de oprichting van een officiële uitvoeringsorganisatie.

Van informele samenwerking naar volwaardig programma

Het idee is om ‘Energie in het OV’, nu nog een informeel samenwerkingsverband, om te bouwen tot een volwaardige programmadirectie onder regie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Organisaties die zich bezighouden met lokaal ov zouden volgens De Vries nauw betrokken moeten worden bij de programmadirectie, net als Netbeheer Nederland.

Bij de oprichting van een dergelijke organisatie zou Strukton Rail Nederland, zo vertelt De Vries, de voortrekkersrol willen overdragen zodra die organisatie daar klaar voor is. “Vanuit Strukton hopen we van harte op een klinkend resultaat. Het betekent dat wij dan ook weer terug kunnen naar onze eigen core-business”, aldus de CEO.

Handen schudden

Ook Stephan Brandligt, nationaal coördinator netcongestie laagspanningsnetten, was aanwezig op het congres toen de Strukton-topman dit voornemen kenbaar maakte. Hij ontving op woensdag 3 april de ‘Investeringsagenda Energie in het OV op hoofdlijnen’, opgesteld door het samenwerkingsverband. Op verzoek van De Vries stapte Brandligt op het podium, waarop ze elkaar symbolisch de hand schudden.

“Stephan”, zo sprak De Vries, “we staan hier op het podium naast elkaar met dezelfde drive, met dezelfde passie om het gedachtegoed van ‘Energie in het OV’ een zachte landing te bieden bij een organisatie die nog moet ontstaan. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor maken.”

Lees ook:

Auteur: Alexander Molendijk

Redacteur van SpoorPro en RailTech.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.