Station Antwerpen hal

Nederlandse dagjesmensen pakken massaal de trein naar België

De NS raadt reizigers af om de trein naar België te pakken, tenzij het echt noodzakelijk is. De treinen zitten veel te vol en dus is het volgens het spoorbedrijf onmogelijk om voldoende afstand te houden. De dringende oproep geldt tot zondagavond.

Veel Nederlanders brengen dezer dagen een bezoekje aan de zuiderburen. Ze pakken een dagje uit, wat in ons land door de lockdown niet kan. Ook op de snelwegen is het steeds erg druk. Dinsdag zette de NS op de perrons medewerkers in om de passagiersstromen in goede banen te leiden. Eerder die dag kwam het “enkele keren” voor dat passagiers achter moesten blijven omdat een trein te vol zat.

Op station Antwerpen Centraal (foto) was het rond sluitingstijd van de winkels dringen geblazen om een plaatsje op de trein te richting Nederland te bemachtigen. De NMBS moest extra veiligheidspersoneel inzetten en kreeg daarbij hulp van de federale spoorwegpolitie.

Weinig respect

“De maatregelen in Nederland zijn er om de druk op de zorg niet te laten oplopen. Dat dit nu gebeurt, getuigt van weinig respect voor die sector. Het is bijzonder onverstandig en getuigt van weinig solidariteit”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Premier Mark Rutte riep Nederlanders begin vorige week op om vooral niet naar België of Duitsland te reizen als het niet per se nodig is. Hij benadrukte dat het advies van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) is om juist zo min mogelijk contact met anderen te hebben.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.