RET-tram op Hofplein

RET start met drukte-indicator voor reizigers

OV-bedrijf RET heeft in navolging van onder meer GVB en HTM een drukte-indicator opgenomen in zijn reisplanner op RET.nl en in de Real Time App. Reizigers krijgen hiermee inzicht in de verwachte drukte in de voertuigen.

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Met de drukte-indicator bedienen we reizigers nu en in de toekomst. Nú doordat deze reizigers helpt drukte te mijden in tijden van corona. En op de langere termijn door bij te dragen aan spreiding van grote reizigersstromen over de dag.”

Poppetjes

De drukte-indicator maakt op basis van historische gegevens een voorspelling van de drukte in het voertuig dat reizigers willen gebruiken. Eén poppetje staat voor een rustig voertuig, twee voor een matig druk voertuig en drie voor drukte waarbij het behoorlijk vol zit of reizigers moeten staan.

De RET ontwikkelde samen met 9292 en een aantal andere vervoerders een zelflerend algoritme dat de drukte voorspelt. Het algoritme maakt onder andere gebruik van historische chipkaartdata. Door het lerende karakter is de verwachting dat de drukte-indicatie steeds secuurder wordt. De komende weken staan in het teken van het evalueren van de voorspelde drukte en de daadwerkelijke drukte.

Metro later

In deze fase is de service alleen beschikbaar voor bus en tram; later dit jaar wordt daar ook metro aan toegevoegd. Daarnaast worden de invloed van het weer en evenementen in de toekomst meegewogen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.