CBS: Spoor hardst door coronacrisis getroffen transportsector over land

Na de luchtvaart is de spoorsector het hardst getroffen door de coronacrisis. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over het tweede kwartaal. Vooral de transportbranches die sterk afhankelijk zijn van personenvervoer leverden in. Dit omdat er veel werd thuisgewerkt en scholieren online-onderwijs volgden, waardoor er veel minder werd gereisd.

Bij de spoorwegen daalde de omzet in het tweede kwartaal van 2020 met bijna 56 procent, gevolgd door de taxibedrijven (49 procent daling) en het bus-, tram- en metrovervoer (bijna 37 procent). Doordat veel sectoren minder bedrijvigheid kenden hadden de goederenvervoerders ook minder opdrachten.

Geen cijfers

Dit had direct gevolgen voor de omzet. Hierbij maakt het CBS geen onderscheid tussen spoorgoederenvervoerders en andere vervoerders over land. Vanuit de sector zelf werd eerder al gesproken van een daling van circa 25 procent. De omzet van het goederenwegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, daalde met ruim 9 procent.

Ondanks de sterke omzetdalingen in de transportsector verwacht 76 procent van de bedrijven in het derde kwartaal met een gelijkblijvend aantal personeelsleden aan de slag te blijven. Ruim 16 procent van de bedrijven denkt in het derde kwartaal minder mensen nodig te hebben. Terwijl voor het tweede kwartaal 72 procent van de transportbedrijven een omzetkrimp verwachtte, denkt nu ongeveer 25 procent van de bedrijven omzet te verliezen in het derde kwartaal. Ruim 58 procent van de bedrijven geeft aan dat de winstgevendheid in het tweede kwartaal is verslechterd.

omzetontwikkeling-vervoe

Omzetstijging

ING becijferde eerder dat het volume van het personenvervoer per spoor dit jaar daalde met 35 procent. Bij het spoorgoederenvervoer is dat 4 procent. Omzetcijfers meldde de bank niet. Bij vervoerder NS bedroeg deze over de eerste zes maanden van dit jaar ruim 3,3 miljard euro. Dat is iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is te danken aan hogere opbrengsten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daarnaast ontving NS steun van zowel de Nederlandse als de Britse overheid . Zonder deze steun was de omzet met 900 miljoen euro gekelderd.

het aantal reizigers bij NS is sinds het versoepelen van de maatregelen in juli blijven steken op 40 procent van de normale toestroom. Dat zijn voornamelijk sociaal-recreatieve reizigers; een groot deel van de forenzen werkt nog altijd thuis. De aantallen liggen door veranderd reisgedrag en economische krimp vermoedelijk pas na 2024 weer op het oude niveau, verwacht NS zelf.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.