De stilgevallen Eurostar-trein bij Rotterdam

Eurostar gestrand met 260 mensen bij Rotterdam; reizigers geëvacueerd

Een Eurostar-trein staat stil bij station Rotterdam Stadion nadat er een kapotte bovenleiding op de trein viel. ANP/Robin Utrecht

Flinke problemen rond Rotterdam maandagochtend. De dag begon met een fikse seinstoring, waardoor treinverkeer vanuit Rotterdam naar Den Haag en vice versa niet mogelijk was. Rond half 9 kwam er een Eurostar – voormalige Thalys – stil te staan, even voor Rotterdam, naar het schijnt vanwege een bovenleidingprobleem. (ZIE UPDATES)

“We weten nog niet heel precies wat er daar aan de hand is”, zegt Mirjam de Witte van ProRail. “We kunnen wel melden dat er een Eurostar-trein stilstaat, ongeveer ter hoogte van stadion De Kuip. Er zijn 260 reizigers aan boord. Er is nu een evacuatietrein onderweg om de reizigers op te halen en naar Rotterdam te brengen.”

De seinstoring zou inmiddels zijn opgelost. Wat er precies met de bovenleiding aan de hand is, is nog onduidelijk. De bovenleiding zou deels zijn gebroken en draden zouden daarbij op de Eurostar-trein zijn gevallen. “Het enige dat ik nu kan melden is dat het treinverkeer tussen Rotterdam en Utrecht goed verloopt en we raden reizigers dan ook aan om die omweg te nemen, als dat mogelijk is. We zijn druk bezig alle problemen op te lossen.”

UPDATE 11.00 uur

“Alle reizigers zijn met een andere trein opgehaald en naar Rotterdam Centraal gebracht”, vertelt Mirjam de Witte in een update. “Daar waren ze ook naartoe onderweg met de Eurostar.” Er is volgens de woordvoerder flink wat schade, maar waardoor de bovenleiding beschadigd is geraakt, dat is nog onduidelijk. “We hebben eerst alles in het werk gesteld om de reizigers uit de stilgevallen trein te halen”, stelt De Witte. “Nu gaan we onderzoeken hoe we de schade zo goed en zo snel mogelijk kunnen herstellen.”

Voorlopig is er nog steeds alleen treinverkeer vanuit Rotterdam richting Utrecht mogelijk. “De seinstoring op het baanvak richting Den Haag is weliswaar opgelost, maar net toen dat onder controle was, kregen we de melding van de bovenleidingbreuk tussen Rotterdam-Lombardijen en Rotterdam-Zuid. We hebben ons toen geconcentreerd op het stabiel houden van het treinverkeer van en naar Utrecht. We bekijken nu hoe en wanneer we verkeer in andere richtingen weer veilig kunnen opstarten.”

UPDATE 14.00 uur

Tussen Rotterdam en Dordrecht is er beperkt treinverkeer mogelijk, zo meldt ProRail bij monde van Mirjam de Witte. “Over de hogesnelheidslijn (HSL) richting Breda rijden nog geen treinen. De verwachting is nu dat de bovenleiding op dat traject vanavond om 21.00 uur gerepareerd is. Het kan daarna nog even duren voordat het treinverkeer weer volledig is opgestart. Op alle overige routes van en richting Rotterdam is er weer treinverkeer mogelijk, al kan het op sommige lijnen even duren voordat de normale dienstregeling weer geldt. Het opstarten van treinverkeer heeft namelijk altijd een aanloopje nodig.”

UPDATE 17.00 uur

ProRail meldt dat de bovenleiding bij Rotterdam naar verwachting reeds om 19.30 gerepareerd is. Vanaf dat moment kan het treinverkeer over de HSL weer opgestart worden. Hetzelfde geldt voor het treinverkeer tussen Den Haag HS en Rotterdam. Tussen Rotterdam en Dordrecht rijden momenteel alleen Sprinters. Om de avondspits op te vangen heeft de NS ook snelbussen ingezet. In de loop van de avond zijn alle problemen opgelost en wordt er weer via de dienstregeling gereden.

UPDATE 20.00 uur

De bovenleiding is gerepareerd, meldt ProRail. De dienstregeling wordt opgestart al kan het enige tijd duren voordat de treinen weer volgens het spoorboekje rijden.

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

1 reactie op “Eurostar gestrand met 260 mensen bij Rotterdam; reizigers geëvacueerd”

Marc Busio|30.10.23|11:27

Dat is dit jaar dus de zoveelste keer dat het treinverkeer rond Rotterdam er urenlang uit ligt door een technische storing. Is er enig uitzicht op verbetering? Sowieso was er door ‘werkzaamheden’ wekenlang beperkt treinverkeer in een aantal richtingen, maar dat heeft dus blijkbaar niet geholpen, sterker nog, wellicht de situatie alleen maar verergerd. Nieuwe investeringen in het Nederlandse spoorwegnet hebben geen enkele zin als men de basis niet op orde heeft.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eurostar gestrand met 260 mensen bij Rotterdam; reizigers geëvacueerd | SpoorPro.nl
De stilgevallen Eurostar-trein bij Rotterdam

Eurostar gestrand met 260 mensen bij Rotterdam; reizigers geëvacueerd

Een Eurostar-trein staat stil bij station Rotterdam Stadion nadat er een kapotte bovenleiding op de trein viel. ANP/Robin Utrecht

Flinke problemen rond Rotterdam maandagochtend. De dag begon met een fikse seinstoring, waardoor treinverkeer vanuit Rotterdam naar Den Haag en vice versa niet mogelijk was. Rond half 9 kwam er een Eurostar – voormalige Thalys – stil te staan, even voor Rotterdam, naar het schijnt vanwege een bovenleidingprobleem. (ZIE UPDATES)

“We weten nog niet heel precies wat er daar aan de hand is”, zegt Mirjam de Witte van ProRail. “We kunnen wel melden dat er een Eurostar-trein stilstaat, ongeveer ter hoogte van stadion De Kuip. Er zijn 260 reizigers aan boord. Er is nu een evacuatietrein onderweg om de reizigers op te halen en naar Rotterdam te brengen.”

De seinstoring zou inmiddels zijn opgelost. Wat er precies met de bovenleiding aan de hand is, is nog onduidelijk. De bovenleiding zou deels zijn gebroken en draden zouden daarbij op de Eurostar-trein zijn gevallen. “Het enige dat ik nu kan melden is dat het treinverkeer tussen Rotterdam en Utrecht goed verloopt en we raden reizigers dan ook aan om die omweg te nemen, als dat mogelijk is. We zijn druk bezig alle problemen op te lossen.”

UPDATE 11.00 uur

“Alle reizigers zijn met een andere trein opgehaald en naar Rotterdam Centraal gebracht”, vertelt Mirjam de Witte in een update. “Daar waren ze ook naartoe onderweg met de Eurostar.” Er is volgens de woordvoerder flink wat schade, maar waardoor de bovenleiding beschadigd is geraakt, dat is nog onduidelijk. “We hebben eerst alles in het werk gesteld om de reizigers uit de stilgevallen trein te halen”, stelt De Witte. “Nu gaan we onderzoeken hoe we de schade zo goed en zo snel mogelijk kunnen herstellen.”

Voorlopig is er nog steeds alleen treinverkeer vanuit Rotterdam richting Utrecht mogelijk. “De seinstoring op het baanvak richting Den Haag is weliswaar opgelost, maar net toen dat onder controle was, kregen we de melding van de bovenleidingbreuk tussen Rotterdam-Lombardijen en Rotterdam-Zuid. We hebben ons toen geconcentreerd op het stabiel houden van het treinverkeer van en naar Utrecht. We bekijken nu hoe en wanneer we verkeer in andere richtingen weer veilig kunnen opstarten.”

UPDATE 14.00 uur

Tussen Rotterdam en Dordrecht is er beperkt treinverkeer mogelijk, zo meldt ProRail bij monde van Mirjam de Witte. “Over de hogesnelheidslijn (HSL) richting Breda rijden nog geen treinen. De verwachting is nu dat de bovenleiding op dat traject vanavond om 21.00 uur gerepareerd is. Het kan daarna nog even duren voordat het treinverkeer weer volledig is opgestart. Op alle overige routes van en richting Rotterdam is er weer treinverkeer mogelijk, al kan het op sommige lijnen even duren voordat de normale dienstregeling weer geldt. Het opstarten van treinverkeer heeft namelijk altijd een aanloopje nodig.”

UPDATE 17.00 uur

ProRail meldt dat de bovenleiding bij Rotterdam naar verwachting reeds om 19.30 gerepareerd is. Vanaf dat moment kan het treinverkeer over de HSL weer opgestart worden. Hetzelfde geldt voor het treinverkeer tussen Den Haag HS en Rotterdam. Tussen Rotterdam en Dordrecht rijden momenteel alleen Sprinters. Om de avondspits op te vangen heeft de NS ook snelbussen ingezet. In de loop van de avond zijn alle problemen opgelost en wordt er weer via de dienstregeling gereden.

UPDATE 20.00 uur

De bovenleiding is gerepareerd, meldt ProRail. De dienstregeling wordt opgestart al kan het enige tijd duren voordat de treinen weer volgens het spoorboekje rijden.

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

1 reactie op “Eurostar gestrand met 260 mensen bij Rotterdam; reizigers geëvacueerd”

Marc Busio|30.10.23|11:27

Dat is dit jaar dus de zoveelste keer dat het treinverkeer rond Rotterdam er urenlang uit ligt door een technische storing. Is er enig uitzicht op verbetering? Sowieso was er door ‘werkzaamheden’ wekenlang beperkt treinverkeer in een aantal richtingen, maar dat heeft dus blijkbaar niet geholpen, sterker nog, wellicht de situatie alleen maar verergerd. Nieuwe investeringen in het Nederlandse spoorwegnet hebben geen enkele zin als men de basis niet op orde heeft.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.