Een Intercitytrein van NS rijdt onder de natuurbrug Weerterbergen door, foto: ProRail

CDA wil 100 miljoen van ERTMS-budget investeren in wegen

Gepubliceerd op 13-03-2017 om 15:03

Het CDA wil 100 miljoen euro van het budget voor het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS weghalen om in autowegen te investeren. Dat zei CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Buma kan er best wat “worden geschoven met geld van het dure veiligheidssysteem ERTMS op het spoor”. De lijsttrekker denkt dat er met het geld geschoven kan worden zonder dat de spoorveiligheid hiermee in het geding komt. Het CDA wil met het geld een aantal regionale wegen verbreden.

Buma denkt niet dat de investering voor de regionale wegen bekostigd kan worden met de opbrengsten van rekeningrijden. Het CDA heeft volgens hem tien jaar geleden van dichtbij meegemaakt dat de invoering van rekeningrijden niet werkt. “Ik heb gezien hoe moeilijk en onuitvoerbaar het was. Daar moeten we Nederland niet alsnog mee opzadelen.”

Bezuinigen op spoorveiligheid

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu reageerde skeptisch op de suggestie van Buma om het budget van ERTMS voor regionale wegen te gebruiken. “Hij  heeft er ‘met ProRail over gesproken’ en die gaven aan dat bezuinigen op spoorveiligheid best mogelijk is. Tsja.”

Ook ProRail-directeur Pier Eringa keurt het idee van het CDA af. “Met ERTMS kunnen we juist grote stappen vooruitmaken op het gebied van spoorveiligheid en meer treinen over het spoor laten rijden. Het is niet de bedoeling dat er op dit programma wordt bezuinigd.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu haalde eerder al 250 miljoen euro uit het budget voor de uitrol van ERTMS om de problemen op het spoor rondom treinstation Schiphol aan te pakken. Het oorspronkelijke budget was 2,57 miljard euro. Daar is nu nog een budget van 2,33 miljard euro, waarmee een groot deel van het Nederlandse spoor met het beveiligingssysteem kan worden uitgerust.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is de vaste journalist van SpoorPro en hoofdredacteur van de vakwebsites van ProMedia Group.

2 reacties op “CDA wil 100 miljoen van ERTMS-budget investeren in wegen”

Arco Sierts|17.03.17|11:51

Tsja, hier kon je natuurlijk op wachten. De kernoorzaak is dat het ERTMS-programma tot nu toe volstrekt onvoldoende bijdraagt aan kwaliteits- en capaciteitsvergroting, EN dat veiligheid politiek niet meer als issue wordt gezien die ruim 2 miljard belastinggeld rechtvaardigt. Eigen schuld dikke bult dus.
Het ERTMS-programma presteert tot nu toe zwaar onder de maat, omdat men ERTMS vooral als techniekvervanging van beveiliging ziet, waarbij projectrisico’s gemeden moeten worden. Daaag innovatie…

Stoffel Bos|21.03.17|14:54

Beste Arco,
Wat geeft je, als outsider, het idee dat het programma onder de maat presteert en dat het alleen om vervanging van de techniek gaat?
Er zit nu eenmaal heel veel voorwerk in een (cyberterrorisme-)veilige landelijke uitrol van een beheerbaar ERTMS.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.